Voorpagina Maatschappelijk

Geen enkele extremist verdient een podium: wees consequent!

Gisteren, op 3 december, vond er om 17.00 uur een bijeenkomst plaats, die georganiseerd is door Argan en Liberaal Joodse Gemeente (LJG) in het kader van vrijheid en gelijkheid. Het ‘handen in een slaan’ tegen racisme komt erg bitter en wrang over als je je bedenkt, dat LJG afgelopen zomer, samen met grote broer CIDI, een pro-Israël demonstratie heeft gehouden op de Dam om hun steun voor Israël te verkondigen, terwijl Gaza kapot werd gebombardeerd. Deze steun hebben ze zelfs in een verklaring, samen met andere pro-zionistische organisaties, vastgelegd en ondertekend. Zie hier de tekst daarvan:

Erken Israëls recht op zelfverdediging

Wij verklaren dat Israël het recht heeft om zichzelf te verdedigen. Wij verklaren dat wij Israël steunen in hun strijd tegen de jarenlange raketterreur vanuit Gaza. Wij vragen onze politici en regeringsleiders op te komen voor Israëls recht op zelfverdediging.

In 2005 trok Israël zich terug uit de Gazastrook. Maar de verwachte vrede bleef uit. De bevolking van Gaza koos Hamas, door de internationale wereld als terreurorganisatie beoordeeld, als leider. Hamas dat zich – volgens zijn handvest – ten doel stelt Israël te vernietigen.

Israël heeft zich terughoudend opgesteld. Sinds 2001 zagen de Israëli’s meer dan 13.000  raketten neergekomen. Als belangrijkste reactie bouwden zij schuilkelders en raketschilden om hun burgerbevolking zo veel mogelijk te beschermen.

De afgelopen maand zijn de raketaanvallen explosief toegenomen. Bij hun acties om hieraan een eind te maken waarschuwt het Israëlische leger de burgers van Gaza van tevoren met onder meer telefoontjes, flyers en ongevaarlijke schoten. Hamas misbruikt de eigen burgers als menselijk schild terwijl Hamasstrijders zich ondergronds verschuilen.

In het verleden trokken Israëlische soldaten noodgedwongen al twee keer de Gazastrook binnen om het geweld te bedwingen. Wij hopen dat dit deze keer niet nodig zal zijn. Maar de veiligheid van Israël is door de voortdurende raketbeschietingen ernstig aangetast. Luchtalarmen loeien tot in Jeruzalem, Tel Aviv en Haifa. Vrijwel de hele Israëlische bevolking ligt binnen bereik. Hier tegenover kan Israël niet terughoudend blijven. Uiteraard is ieder onschuldig slachtoffer er een teveel.

Des te tragischer is het dat Hamas afgelopen dinsdag opnieuw een bestandsvoorstel afwees. Wij erkennen daarom dat de staat Israël de plicht tot zelfverdediging heeft ten opzichte van haar Joodse en Arabische burgers en hopen dat dit conflict zo snel mogelijk zal eindigen.

Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI)
Christenen voor Israël (CvI)
Cidi Jongeren (CiJO)
Federatie Nederlandse Zionisten (FNZ)
Nederlands Israëlietisch Kerkgenootschap (NIK)
Liberaal Joodse Gemeenschap (LJG)
Portugees Israëlietisch Kerkgenootschap (PIK)

Argan is een door de gemeente Amsterdam gesubsidieerde organisatie, en staat graag midden in de Amsterdamse samenleving. Laten we zeggen: Argan schuwt geen onderwerp, en gaat graag de dialoog aan. Tenminste, zolang de burgemeester daar geen stokje voor steekt. Zo heeft deze organisatie afgelopen oktober een debat in het kader van radicalisering afgelast op streng verzoek van burgemeester Van der Laan, omdat er volgens hem geen podium moet worden gegeven aan extremisten. Hij doelde hier op, Okay Pala, die het ‘radicale’ Hizb-Ut-Tahrir zou vertegenwoordigen tijdens het debat. Van der Laan beargumenteert als volgt in de raadsbrief het mondsnoeren: “De gemeente Amsterdam wil niet zelf bijdragen aan de verdere verspreiding van haatzaaiende en discriminerende boodschappen. De organisatie Argan wordt door de gemeente gesubsidieerd met een bedrag van €304.230,- voor jongerenwerk. Daarmee faciliteert de gemeente Argan en zou de gemeente dus indirect een extremistische boodschap faciliteren.”

Dat de gemeente geen extremistische boodschap wil faciliteren is nog begrijpelijk. Echter is de gemeente hier niet consequent in. De bijeenkomst van gisteren waar de bezoekers in gesprek zouden gaan met Argan en LJG werd niet afgelast. Sterker nog, de burgemeester was zelf actief aanwezig. Dus een ‘radicale’ moslim moet worden gemeden, maar een openlijk zionistische organisatie krijgt alle ruimte! Dat deze dubbele moraal niet wordt opgemerkt, komt omdat in Nederland het zionisme totaal is genormaliseerd. Dit is een kwalijke zaak, omdat racisme en bezetting nooit als ‘normaal’ of ‘gewoon’ gezien mogen worden.

Onder het mom van ‘samen tegen racisme en geweld’ heeft Argan podium geboden aan een organisatie, die openlijk en onvoorwaardelijk een racistische en gewelddadige bezetting steunt.

Verbinden in de strijd tegen racisme is essentieel, maar niet met organisaties die racisme propageren; die moeten juist bestreden worden. Met deze bijeenkomst faciliteert Argan de normalisatie van het zionisme binnen de Amsterdamse en Marokkaanse gemeenschap. Ongelooflijk.

Ingezonden door: Soraya Baath

Wij Blijven Hier werd in 2005 opgericht, omdat ze vonden dat ze er nog niet waren. Inmiddels zijn ze 3000 bijdragen rijker, die vrijwillig door beginnende én gearriveerde verhalenvertellers worden geschreven. Verschillend van columns, persoonlijke ervaringen tot verborgen nieuwsfeitjes. Ze kijken op hun eigen manier tegen de wereld aan, en vertellen zélf het verhaal. Wie zijn ze? Kijk om u heen. Want ze zijn hier. Zij Blijven Hier!

Lees andere stukken van de WBH Redactie