Voorpagina Algemeen, Cultuur, Media, Politiek

Sodemieter

In discussies met (welwillende) Inheemse Nederlanders (IN’er) zie ik soms de vertwijfeling in hun ogen, alsof ze willen zeggen: ‘Maar kan ik dan helemaal niks meer zeggen?’

Wat je je zou moeten afvragen als IN’er is: wat maakt het, dat je vindt, dat jij niet alleen over je eigen identiteit en leven gaat, maar óók als vanzelfsprekend iets te zeggen hebt over -mijn- identiteit, over -mijn- leven?

Denk daar eens rustig en goed over na.

Black Sheep Meets White Sheep door Leon Riskin

En voordat je met dit antwoord komt: ‘Het is nu eenmaal hoe we dingen doen hier,’ vraag jezelf af of jij wél de vrijheid hebt om af te wijken van de leitkultur? En wat zijn daar de gevolgen van? Word jij dan opeens niet meer voor vol aangezien? Wordt jouw leven dan opeens geproblematiseerd? Moet je je altijd en overal waar je ook komt verantwoorden, alleen maar omdat je hebt besloten om ‘anders’ te zijn?

Nee, mensen zullen je raar aankijken misschien, en afhankelijk van je omgeving is het misschien mogelijk dat je niet geaccepteerd wordt door je (lokale) gemeenschap.

Maar word je door praktisch de gehele gevestigde orde uitgekotst voor wat je hebt besloten te zijn?

Nee. De rest van Nederland zal het een rotzorg zijn wat je met je leven doet. De kans bestaat zelfs dat mensen jouw anders-zijn zullen toejuichen, als verfrissend, innovatief, avontuurlijk, heerlijk tegendraads. Mensen zullen stiekem misschien zelfs jaloers zijn op jouw anders-zijn.

Waarom wordt mijn ander-zijn dan voortdurend geproblematiseerd?

Omdat mijn moeder, vader en overgrootouders hier niet geboren zijn? Ben ik daarom gedoemd om achtereenvolgens mijn identiteit te verloochenen, en daarna te accepteren dat ik desondanks de rest van mijn leven, en dat van de generaties na mij als een soort van tweederangs burger moet doorbrengen in dit land?

Nee, dat gaan we niet doen!

Dit is wat we wél gaan doen. Ik respecteer, binnen de kaders van de wet, de keuzes die jij maakt in jouw leven, en jij respecteert de keuzes die ik maak in mijn leven. En als jij dat niet doet, dan krijg je van mij gewoon op je sodemieter. No ifs, ands, buts or maybes. Akkoord? Mooi!

Was getekend,

Khadim Zaman

Dit artikel staat ook op de website van Khadim Zaman

Khadim Zaman is het alter ego van Tarik Diamane. Khadim heeft een gruwelijke hekel aan sociale onrecht. En zoals het elke goede Social Justice Warrior (SJW) uit de 21ste eeuw betaamt is zijn voornaamste wapen een laptop, een goede Wi‍-Fi-verbinding en een flinke dosis bijtende sarcasme. O ja, en groene thee. Heel veel groene thee!

Lees andere stukken van Khadim