Voorpagina Algemeen

Mensenlevens nog wat waard?

"Zijn mensenlevens nog wel wat waard?"

Dat is de gedachte, die bij mij opkomt als ik de krant doorblader. Misschien moet ik wat specifieker zijn: "Zijn niet-westerse mensenlevens wel wat waard?"

Het klinkt natuurlijk heel zielig wat ik zeg, maar dan moet je even verder lezen.

Eergisteren las ik over de aanval van de VS in Pakistan. De VS deed een luchtaanval op een Pakistaanse grensdorp, waardoor 18 mensen om het leven kwamen. Het ging om vermeende terroristen, maar alleen onschuldigen kwamen om. Hierdoor gingen duizenden mensen de straten op in Pakistan en het was Breaking News op de Pakistaanse zenders. Hier in de kranten las ik een klein miezerig artikel erover en geen beschuldiging of veroordeling richting Amerika.

Een Pakistaanse Minister zei (voor zover ik het me nog goed herinner): "We want an explenation of the USA, still our relationship with USA is based on long-term relations". Alle heilige koeien uit India op een kruispunt… hoor ik dat goed?
Dat de relaties erg goed zijn met de VS… a la. Maar dat dat expliciet genoemd moest worden in dezelfde zin, die de VS beschuldigd van een onacceptabele daad?

Vandaag lees ik een bericht in de krant met als kop: "Toch terroristen bij aanval VS gedood".

De VS kan weer opgelucht ademhalen. Ze kunnen de onschuldige doden nu wel verklaren en waarschijnlijk nog steeds doorgaan met hun wel hele gekke invulling van ‘war on terror’.

Ondanks dit bericht ben ik niet gerust gesteld. Ik zit nog steeds met de gedachte dat er onschuldigen om het leven zijn gekomen. Onschuldige mannen, vrouwen en kinderen, die bezig waren met hun alledaagse bezigheden. Niets te maken hadden met die terroristen en een rustig leventje hadden in zo’n grensdorpje… ze zijn er niet meer. Er zijn nu gewoon gezinnen uit elkaar gerukt, kinderen hebben geen moeder of vader meer… hoe verklaar je dat? Hoe praat je dat goed?

Ik heb het dan niet over een zo’n incident. Zoiets gebeurt dagelijks en overal op de wereld. Wie neemt daar de verantwoordelijkheid en wat hebben de mensen die je alleen achterlaat daar aan?

"Uw zoon is gestorven, omdat we dachten dat hier een terrorist was."

Te makkelijk…