Voorpagina Algemeen

Video: Nederlandse kids bieden excuses aan voor terrorisme

In Nederland en andere landen is het al jaren gangbaar dat van sommige bevolkingsgroepen – vooral van moslims – wordt verwacht verantwoording af te leggen én afstand te nemen van zaken die elders in de wereld gebeuren. In het bijzonder van terrorisme. Hiermee worden groepen en individuen constant in verband gebracht met verschrikkelijke zaken waar ze niets aan kunnen doen. Dit wordt ook wel “guilty by association” genoemd of het toepassen van een “collectief schuldgevoel”. Het is inmiddels een genormaliseerd mechanisme dat eerder een segregerende werking heeft dan dat het mensen bij elkaar brengt.

Het idee ontstond om een #LetsUnite bewustwordingsfilmpje te maken met als doel om bloot te leggen hoe kinderen omgaan met soortgelijke beschuldigingen, vooroordelen en wantrouwen. Het resultaat: het zelfvertrouwen, zelfbeeld en vertrouwen wordt geschaad. Je ziet bijvoorbeeld hoe snel een jongen die aanvankelijk superheld wil worden zichzelf gaat zien als een boef, louter omdat het hem wordt aangepraat.

WBH’er Abdelkarim El-Fassi, maker van de video, legt uit: “Ik heb me nog nooit zo ongemakkelijk gevoeld bij het regisseren van een video. Jazeker, dit is totaal onethisch en pedagogisch onverantwoord. En toch passen we dit al jaren toe op macroniveau en praten we bevolkingsgroepen al jaren een collectief schuldgevoel aan. Dit moet stoppen, anders ettert het generaties door. Ik wil niet dat mijn neefje Hamza, die ook in het filmpje te zien is, zich moet verantwoorden voor zaken waar hij niets aan kan doen. Hij is inmiddels een derde generatie Nederlandse-Marokkaan. Er is geen enkele rechtvaardiging om hem anders te behandelen dan zijn autochtone leeftijdsgenoten.”

El-Fassi bedacht eerder de campagne #doyoucare; waarin acht Nederlandse kinderen in de huid kropen van gedode Palestijnse leeftijdsgenoten om daarmee aandacht te vragen voor onrecht in Gaza.

Wij Blijven Hier werd in 2005 opgericht, omdat ze vonden dat ze er nog niet waren. Inmiddels zijn ze 3000 bijdragen rijker, die vrijwillig door beginnende én gearriveerde verhalenvertellers worden geschreven. Verschillend van columns, persoonlijke ervaringen tot verborgen nieuwsfeitjes. Ze kijken op hun eigen manier tegen de wereld aan, en vertellen zélf het verhaal. Wie zijn ze? Kijk om u heen. Want ze zijn hier. Zij Blijven Hier!

Lees andere stukken van de WBH Redactie