Voorpagina Islam, Maatschappelijk, Media

Wat het nieuws niet haalt, de moord op deze drie jonge moslims

Het zou meteen nieuws worden, wanneer een moslim drie niet-moslims zou vermoorden. Nog voordat de aanleiding bekend zou zijn, zou een heel media-apparaat uitgerold zijn om het volgende te doen: duiden, verklaren en een geloofsgemeenschap aanspreken op een dergelijke gebeurtenis.

Maar als het omgekeerde gebeurt, dan is het vrijwel geen nieuws. Dan is de dader een lone-wolf en gaat men over tot de orde van de dag. Zo heeft Craig Stephen Hicks, een Amerikaanse man uit Chapel Hill, afgelopen nacht drie jonge moslims om het leven gebracht. Hoewel de beweegredenen nog niet bekend zijn, lijkt het in eerste instantie op een ideologisch gedreven moordpartij. Op zijn Facebook-account pronkte Hicks met foto’s van pistolen en uitte hij regelmatig zijn walging voor de islam.

Wat er ook is gebeurd, deze gebeurtenis maakt duidelijk dat terreurvormen worden gerangschikt: iemands ene terreur is de andere niet. Waarschijnlijk is dit de reden waarom geen tot weinig media-aandacht is voor Craig Stephen Hicks’ handelingsdaden.

Onze gedachten gaan uit naar de nabestaanden van Deah Shaddy Barakat (23), Yusor Mohammad (21) en Razan Mohammad Abu-Salha (19).

Wij Blijven Hier werd in 2005 opgericht, omdat ze vonden dat ze er nog niet waren. Inmiddels zijn ze 3000 bijdragen rijker, die vrijwillig door beginnende én gearriveerde verhalenvertellers worden geschreven. Verschillend van columns, persoonlijke ervaringen tot verborgen nieuwsfeitjes. Ze kijken op hun eigen manier tegen de wereld aan, en vertellen zélf het verhaal. Wie zijn ze? Kijk om u heen. Want ze zijn hier. Zij Blijven Hier!

Lees andere stukken van de WBH Redactie