Voorpagina Algemeen, Charlie Hebdo, Ervaringen, Maatschappelijk

Vrouw in hijab geïntimideerd aan de kassa door personeel van Albert Heijn!

Joan Yasmine Koedam werd op 11 januari belaagd in de Albert Heijn in Beek (Limburg), omdat zij een islamitische identiteit met zich meedraagt. Het heeft plaatsgevonden net na de aanslagen in Parijs. Joan heeft dit aangekaart bij genoemde supermarkt, die de volgende belofte heeft gedaan: dat Joan teruggebeld zou worden, zodra een gesprek is geweest met de medewerkers die haar hebben belaagd.

Joan heeft een bloemetje gehad van Albert Heijn, alleen is zij nooit meer teruggebeld door Albert Heijn, wat wel is beloofd. Wat de Albert Heijn heeft gedaan met de medewerkers die haar hebben belaagd, is nog onduidelijk, en dit zou worden besproken met Joan. Vandaar dat zij haar verhaal alsnog naar buiten brengt.

Dit verhaal kan gezien worden als een gevolg van wereldgebeurtenissen. Je moet hierbij denken aan nare gebeurtenissen, die de nodige media-aandacht hebben gekregen in de wereld en zeer ernstige gevolgen kunnen hebben. Op de wereld is het niet altijd veilig, omdat sommige mensen wereldvreemde dingen uithalen. Desalniettemin is het van belang om mensen in bescherming te nemen, die losstaan van terreur en alles wat daarbij hoort. Joan deed gewoon haar boodschappen bij de Albert Heijn, terwijl zij belaagd werd om iets waar zij ver vandaan staat: oorlog, geweld en terreur.

Het is altijd fijn dat na ernstige gebeurtenissen belangrijke waarden centraal komen te staan, die betrekking hebben op de rechtstaat: vrijheid van meningsuiting en nog meer algemene vrijheden. In deze context is het van belang dat moslims worden gevrijwaard van de negatieve gevolgen van wereldgebeurtenissen. In beginsel is het onrechtvaardig om van een onschuldig iemand een schuldige te maken, alleen maar vanwege het gegeven dat iemand een moslima is. Dit hoort niet; vooral niet als we dit plaatsen in het daglicht van de waarden van een rechtstaat. Als mensen schuldig worden bevonden, omdat geloofsgenoten iets uithalen, dan moet écht de volgende vraag worden gesteld: in hoeverre de waarden van een rechtstaat in acht worden genomen? En hoe belangrijk ‘vrijheid’ daadwerkelijk als een belangrijke waarde wordt gezien.

Albert Heijn dient op z’n minst de waarden van de rechtstaat als maatstaf te nemen, wanneer haar medewerkers onschuldige moslima’s schuldig bevinden om iets wat zij niet hebben gedaan.

Hier is het verhaal van Joan Yasmine Koedam, dat op Meld Islamofobie is verschenen:

Vrouw in hijab geïntimideerd aan de kassa door personeel van Albert Heijn! 

Aangifte gedaan of niet? Klacht ingediend bij de supermarkt

Ik kan het nog steeds niet geloven, is dit mij werkelijk overkomen of word ik zo wakker uit een nachtmerrie?

Ik kan mijn tranen niet bedwingen, wat een beproeving voor de moslims…

Vandaag is voor mij als individu een zwarte dag in mn leven. Ik voelde me nog nooit zo ongemakkelijk. Ya allah vergeef mij voor de tranen die ik nu laat terwijl zij t niet waard zijn.

Ik liep in de Makado(beek) en er hing al een bepaalde sfeer. Vandaag ging er wat gebeuren. Ik probeerde t van me af te zetten. D8 echt letterlijk, mijn gedachte krijgt me niet klein.

Met mn boodschapjes in mn mandje aan t stuur van mn kinderwagen liep ik naar de kassa. Rekende af en ging zoals ieder mens haar boodschappen in mn kinderwagen steken. De zelfde jongen waarbij ik net mn boodschappen had afgerekend nog geen halve minuut geleden zei “heb jij die boodschappen wel afgerekend”. Allah is getuige ik wist echt niet wat mij overkwam en vroeg hem welke boodschappen? Ik reken net bij jou af en hij zei “die boodschappen daar” en wees naar de boodschappen die hij zojuist over de scanner had gehaald. Ok voor zover ik op dat moment al niet genoeg te kak was gezet kwam er een gezette vrouw op me af en zei ja laat dat bonnetje maar is zien dan. Wallahi ze waren erop uit mij te vernederen in een volle albert heijn. Ik probeerde me te verweren door te zeggen “ik reken net af, nog geen minuut geleden. Hoe kan je dat vragen?” Een andere vrouw achter de kassa gaf de genadeslag, jullie vragen er zelf om zei ze met een verheven stem. De tranen schoten in mn ogen en ik liet hun mijn zwakte zien. Ze snauwde “Ja ga maar weer in de slachtoffer rol, slachtoffers zijn jullie niet, jullie zijn de daders.”

Ik heb gehuild en een turkse zuster schoot me te hulp. Ik stond daar echt met mn mond vol tanden volledig overspoeld door hun haat….

Mensen ik heb er echt geen woorden voor en kan me nog steeds niet bevatten wat mij zojuist is overkomen…

La illaha il allah…

Dit is wat mij gisteren is overkomen en ben al 10 jaar bekeerd alhamdoullilah. Nog nooit voelde ik me zo aangevallen en gehaat.

Maar wallahi hun haat was zo erg het stond helemaal vol en 1 riep ook nog van achteren jullie hebben allemaal wel wat te verbergen anders zou je niet zo moeilijk doen.

Wij Blijven Hier werd in 2005 opgericht, omdat ze vonden dat ze er nog niet waren. Inmiddels zijn ze 3000 bijdragen rijker, die vrijwillig door beginnende én gearriveerde verhalenvertellers worden geschreven. Verschillend van columns, persoonlijke ervaringen tot verborgen nieuwsfeitjes. Ze kijken op hun eigen manier tegen de wereld aan, en vertellen zélf het verhaal. Wie zijn ze? Kijk om u heen. Want ze zijn hier. Zij Blijven Hier!

Lees andere stukken van de WBH Redactie