De kwaliteit van Nederlandstalige boeken over islam laat al jaren te wensen over, uitzonderingen daargelaten. Inhoudelijk lijkt het alsof elke vorm van diepgang ontbreekt, maar er ontbreekt ook nogal eens wat op formeel gebied: gebrekkige vertalingen (soms via twee talen), chaotische bladspiegels of niet-bestaande vormen van interpunctie, spel- en typefouten of zeer beperkte bibliografische achtergrondinformatie. Gelukkig konden we ook bij onze oosterburen terecht, of aan de overkant van het kanaal of de oceaan, voor mooie vertalingen of oorspronkelijke werken van nu of vroegere tijden. Een van dit soort werken kwam ik enkele jaren tegen via de onvolprezen Engelse boekensite kitaabun.com.
Het was een tweetalige editie (Arabisch-Engels) van White Thread Press van The Beginning of Guidance (Bidayatul Hidaya of Begin van de leiding) van Abu Hamid al Ghazali. Ik was op slag verliefd. Ondanks het feit dat ik dit boek meerdere malen heb herlezen in de loop der tijd, bleef het zonder een enkel ezelsoortje. Altijd vervoerde ik het in een plastic mapje of wikkelde ik het in zijn eigen stoffen tasje. Waar je van houdt, moet je lief voor zijn.
Toch is de liefde nu een beetje voorbij, want in de zomer van 2014 kwam er in de Schilderswijk een nieuwe vlam in mijn leven. Ik herinner me nog goed dat ik voor het eerst sprak met één van de initiatiefnemers. We stonden in de rij voor een tentoonstelling van Game of Thrones en hij legde me hun idee uit: een Nederlandstalige uitgeverij die islamitische klassiekers uitgaf. Zij wilden zorgen voor mooi verzorgde edities van oude meesterwerken in een solide vertaling.
Een kort jaar later kreeg ik een uitnodiging. Een zomers treinreisje naar een buurtcentrum in Schilderswijk later, schoof de beste broeder me een klein boekje in de hand: Begin van de leiding door Al Ghazali, in een vertaling van Sulayman van Ael, imam en docent te Vlaanderen en Nederland (’tKennishuys, 2014). Het is een werkje van liefde geworden met een uitgebreid voorwoord, inclusief korte biografie van Imam Al Ghazali (450-505 AH/1058-1111) door Imam Van Ael.
Het kleine gele boek schreeuwt uit: zet me in een rij met andere klassiekers! Het deed me denken aan de verzuchting van Khalid Abu Fadl over een soortgelijke serie islamitische klassiekers in de Arabische wereld, die onder het pseudo-academisch geweld van extremisme en sektarisme zo goed als gesneuveld was. Wat zijn we toch slordig met onze kennis omgegaan.
Een dergelijke serie hebben we hier nodig. Een dergelijke serie gaan we hier, met de wil van God, krijgen als het aan de uitgevers van Begin van de leiding ligt. Hun uitgeverij, met de prachtig Oudhollands aandoende naam ’t Kennishuys, wil zich gaan toeleggen op kwaliteitsuitgaven van sterke klassiekers.
Begin van de leiding is zowel symbolisch als van zichzelf een prachtige keuze om mee te beginnen. Het boek is een wonderbaarlijk staaltje tijdreizen: het spreekt de lezer aan alsof het vorige week nog ergens op een blog geschreven is. Direct, helder, zonder talige of culturele blokkades – Begin van de leiding heeft alles in zich om voor iedereen ook daadwerkelijk het begin van iets moois te zijn.
Het is dan ook een boek dat niet per sé op regeltjes en voorschriften gericht is, maar meer op de motivatie of intentie van het individu. Begrijp me niet verkeerd: het boek staat vol regels, aanbevelingen, verboden, vormen van etiquette en ga zo maar door, maar ik zie het belang ervan meer in de sfeer van het scheppen van de noodzakelijke voorwaarden om tot kennis en leiding te komen.
In mijn optiek, schuilt de schoonheid van dit werk vooral in de aanzet tot persoonlijke verbetering, tot een ernstige maar soms ook vrolijke mate van zelfreflectie. De mensen van het hart noemden dit vroeger nog wel eens muhaasiba. In de praxis van muhaasiba kijk je bij wijze van spreken aan het einde van je dag, week of maand terug en reflecteer je op wat goed ging, beter kon en waar je voortaan maar beter ver van verwijderd zou moeten blijven. Het is hard werken aan jezelf, met geen andere directe getuige van dit harde werk behalve de Schepper; indirect zullen de mensen om je heen heus wel wat merken, maar in zichzelf is dit een verborgen vorm van aanbidding.
Imam Al Ghazali nodigt de lezer uit tot een scherpe blik naar binnen. De lieve mensen van ’t Kennishuys doen dit ook en stoppen niet bij de papieren ervaring: het gaat hun om het totaalpakket van educatieve verheffing. Zo hebben zij woensdag 18 februari 2015 een bijzondere avond georganiseerd met verschillende geestelijken die behoorlijk gekwalificeerd zijn in islamitische zaken, maar ook niet onbekend zijn met de Vlaams/Nederlandse mores en hoe één en ander in elkaar past. Tijdens deze avond zal ook de tweede publicatie van ’t Kennishuys een feit zijn.
Met hun keuze om Sheikh Al Bouti’s Liefde in de Qur’an te vertalen voor een Nederlands publiek zullen zij met de wil van God weer een waardevolle bijdrage aan het Nederlands-Islamitisch taalgebied leveren. Ik ben benieuwd of deze publicatie (vertaling Firdaous Oueslati) ook weer van die prachtige taalvondsten zal bevatten zoals de vertaling van Imam Van Ael.
Zo houd ik bijvoorbeeld van het zeer bijbels aandoende ‘teraardewerping’ maar buig ik diep voor Imam Van Aels afstoffen van de term ‘prosterneren’ – als ik de volgende keer een rondleiding geef door onze moskee, zal mijn uitleg van de term sujud nooit meer hetzelfde zijn. En, ach, we kunnen van mening verschillen over handvaten vs. handvatten, maar blijkbaar heeft Onze Taal dat allang opgelost en lig ik hopeloos achter!
Kortom: bismillah, een prachtige serie is geboren!
(Als er mensen zijn die hun ervaringen willen delen van het lezen van Begin van de Leiding, de Kennisavond van ’t Kennishuys of zelfs de nieuwe editie van Al Bouti reeds heel rap na afhalen hebben kunnen lezen, dan kunnen jullie dit uiteraard kwijt in de reactieruimte hieronder.)
13 Reacties op "Bijzonder begin van uitgeverij ’t Kennishuys"
Elhamdullilah! Dit is zo mooi nieuws! Zodra mijn salaris binnen is, schaf ik de boeken aan inshaAllah! En zal ook anderen adviseren om de boeken te kopen.
I am so happy to see these kinds of news in WBH instead of the daily trash in other news papers and TV. Thanks for sharing Broth
May Allah swt bless you Brother & all your family ,,hope Allah swt will guide you more and bring you the happiness in life,,healthy all family ,,,,ameen.
Wsalaam,
Veel van die islamitische boekjes zijn in ieder opzicht onder de maat. Maar uitgeverij Oase en uitgeverij Bulaaq geven uitstekende boeken uit over islam en aanverwante onderwerpen.
De kennisavond was om de gekwalificeerde geleerden zeker de moeite waard. Het was alleen storend en amateuristisch hoeveel tijd de dagvoorzitter voor zijn eigen woorden nam. Dat is iets wat een dagvoorzitter niet hoort te doen en al helemaal geen aanvullingen te geven op de bijdrage van deze geleerden. Dus volgende keer beter in de rol van dagvoorzitter blijven zonder een podium op te eisen.
Als kennishuys vooral door gaan! Kijk uit naar de volgende keer
Maa shaa Allah een geweldig initiatief met een mooi begin ! De vertaling van Al Ghazali rha. is een juweel geworden. Hiervoor mijn dank voor de geleerde Imam Sulayman van Ael.
Een echte geleerde zal ook nooit zeggen ‘ ik vind’ doch zal spreken met ‘ Rasulullah zegt’.Immers Islam is geen geloof die je zelf maar invulling geeft zoals je dat het beste uitkomt. Islam is een wetenshap die meer dan 1400 jaar lang zuiver en met fantastisch betrouwbare bronnen tot ons is gekomen.
Broeder Noureddine, in shaa Allah komt er ook een vervolg op jouw inleiding van de mooie vertalingen.
Zelf heb ik ‘ Begin van de Leiding’ met veel bewondering gelezen. Het begint met de basis in een voud verteld over de fysieke zuivering ( wudu, salaat ed) Vervolgt hierop met diepgang naar zuivering van het hart, de ziel.
Ik ben nog steeds onder de indruk dat zo’n groot werk van ‘ het bewijs van de Islam, Imam al Ghazali ( eigenlijk Gazzali, Deze Imam kwam uit Gaza, de stad der sterken, groten, lett.) in onze eigen Nederlandse Taal verkrijgbaar is. Alhamdulillah. Allah SWT is Er Rahiim.
Pingback: Bijzonder begin van uitgeverij ‘t Kennishuys | 't Kennishuys
Triest Noureddine dat je geen rekening houdt met de geloofsleer en woorden van imaams als Maalik bin Anas en Mummad bin Sirien (die de weg van de profeet en zijn metgezellen volgden), die o.a. hebben gezegd: Voorwaar deze kennis is religie, weet dus van wie je je kennis neemt. (Zie de inleiding van het bekende boek van imaam Muslim).
Lees je nu boeken van Sufi’s en alleman?
@aboe ‘abdillaah,
Triest dat er lui zoals jij zijn wier gedachtengoed enkel en alleen leidt tot de barbarij die we nu in Syrië en Irak kunnen aanschouwen.
Wat een prachtig stuk van Noureddine! Mij had je bij het woord “onvolprezen,” een van mijn lievelingswoorden in de Nederlandse taal. Taalnerds unite!
@M boubkari:
Integendeel, de weg waar jij op zit van innovaties en kufr leidt tot de weg waar ISIS, al qaeda, khurasan, boko haram e.d. op zitten. Innovaties binnen de religie leiden tot Kufr en Shirk. En degenen die de sunnah van de profeet strikt volgen, dat zijn degenen die het terrorisme waar zij en jij op zit bestrijden.
@aboe ‘abdillaah,
Nope ISIS, al qaeda, khurasan, boko haram etc. zijn jouw geestverwanten. Zij denken eender als jij. Zij zijn net zulke juhala als jij die in hun arrogantie beweren dat zij op de goede weg zitten en iemand als Imam al Ghazali een dwalende was.
Jij leeft niet volgens de Sunnah als je de Sunnah letterlijk naar de letter zou volgen dan zou je hier niet zijn. Het brood dat je eet, het vlees dat je eet, de groeten die je eet kortom je hele rizk is tot stand gekomen op basis van wat haram is. En dan zwijg ik maar over andere zaken.
Je preekt maar je belijdt het niet, je belijdt slechts wat uiterlijkheden en het nakakelen van wat charlatans je voorkauwen.
Wie om de haverklap met bid3a, kufr, shirk rondstrooit alsof het niets is die is dwalende.
Jouw wahhabiyya/talafiyya dwaalleer is bezig ontmaskert te worden voor wat het is een dwaalleer van een charlatan uit de 18e eeuw en een instrument voor de Sauds om hun heerschappij te legitimeren voor leeghoofden zoals jij.
Beste Aboe ‘Abdillaah,
Jammer dat je er triest van wordt dat ik boeken lees van wat jij noemt: ‘sufi’s en alleman.’ Het is nooit mijn bedoeling geweest om je verdriet te bezorgen met mijn leesgewoonten of het verslag ervan. Ik hoop dat je gauw uit je dipje komt.
Wat mogelijk je herstel bespoedigt: er zit een gigantische theologische rijkdom in de boeken van Al Ghazali en die zou je niet mis moeten lopen. Ik kan je daarom alleen maar aanraden om je leeservaring uit te breiden en je blikveld niet te vernauwen maar te verbreden. Je zult je gauw beter voelen in sha Allah.
Succes,
met vriendelijke groet,
Noureddine
Pingback: Wijblijvenhier.nl: Bijzonder begin van uitgeverij ‘t Kennishuys - 't Kennishuys