Voorpagina Ervaringen, Islam, Samenleving

Nederlandse moslims delen rozen uit tegen islamofobie

Tijdens mijn korte wandeling door de Haagse binnenstad kwam ik zojuist een zestal jongeren tegen, die druk rozen aan het uitdelen waren. Ze droegen allemaal een wit t-shirt met de tekst ‘Staat u mij toe, moslim’. Het bleek een sympathieke actie te zijn die parallel wordt uitgevoerd in Den Haag, Rotterdam, Amsterdam en andere grote steden.

Deze moslims delen rozen uit in de binnenstad, om daarmee de kloof tussen moslims en niet-moslims in ons land te verkleinen. Een initiatief van Millî Görüş Noord Nederland, dat ook wordt uitgevoerd door hun zusterafdelingen in zes andere Europese landen. Het uitdelen van rozen heb ik vaak gedaan, en het is goed om te zien dat het nog steeds een positief effect heeft. Deze tekst is te lezen op het kaartje dat aan de roos hangt:

Staat u mij toe, moslim
Mogen wij ons voorstellen? Wij zijn actief betrokken bij de IGMG. Als islamitische geloofsgemeenschap trachten wij de religieuze belangen van de moslim te behartigen. We helpen de kinderen met hun huiswerk, de ouderen in hun dagelijkse leven en zijn op vele plaatsen sociaal actief. We zijn een onderdeel van onze stad. Zo ook vandaag: we willen u graag beter leren kennen en uw vragen beantwoorden.

Waarom?
Wij weten dat veel mensen in Nederland de islam steeds meer als bedreigend ervaren. Wij zijn zelf bezorgd over de dagelijkse meldingen van terreur. De meeste slachtoffers van terrorisme zijn moslims. Daarnaast hebben we te maken met vooroordelen in de samenleving. Deze ontwikkeling verscheurt onze samenleving. Daarbij maken moslims integraal deel uit van de Nederlandse samenleving en zijn ze bezorgd over de algemene welzijn.

Waardoor?
De toename van vooroordelen kan verklaard worden door de berichten over terreur. Echter de werkelijke reden voor afwijzing is in de meeste gevallen toch het ontbreken van contact met moslims. Wetenschappers hebben bepaald dat afwijzing het meest voorkomt in plaatsen waar heel weinig moslims wonen. Ontvankelijk voor vooroordelen is men ook daar waar het aan persoonlijk contact ontbreekt.

Waarvoor?
Daarom zijn wij hier vandaag bij u. Wij willen een teken geven. Graag willen wij met u in gesprek gaan, ons voorstellen en uw vragen rondom de islam en de moslims beantwoorden. Wij zijn ervan overtuigd dat we al na een kort gesprek een stuk nader tot elkaar zullen komen. Wederzijds begrip en empathie is ons doel – ons gemeenschappelijk doel.De oprichter. Geboren, getogen en woonachtig in die mooie stad achter de duinen. Altijd klaar voor een revolutie of gewoon een kopje thee. Typisch Faisal...

Lees andere stukken van Faisal