Voorpagina Maatschappelijk

Zijn de Marokkanen het probleem?

"(..) Ik deed aangifte van vernieling. Ik deed geen aangifte wegens bedreiging. Ik weet niet wie mijn ruiten heeft ingegooid. Ik heb nooit verklaard dat het Marokkaanse of Turkse jongens zijn geweest. Ik heb niets gezien en niets gehoord."

Dat is wat de Joodse inwoner van de Amsterdamse Diamantenbuurt zegt in de Volkskrant (abonnee) van dit weekend. Het incident met de ruiten zorgde o.a. voor de onrustgevende berichten over Marokkanen in de hoofdstad. Het mag weer duidelijk zijn dat de media, die beweert dat het Marokkanen waren, weer de lege velden zelf heeft ingevuld.

Iets verderop vertelt hij over de incidenten die hij heeft moeten meemaken.

Zo is hij bespuugd (na een gesprek met die jongens, boden de jongens wel hun verontschuldigingen aan), is zijn keppeltje afgenomen en is hij bekogeld met appels. Niet prettig om te lezen.

"Moslims, Turken of Marokkanen, ik draag ze beslist geen kwaad hart toe. Ik wil als Joodse man in vrede leven tussen deze mensen. Bovendien moet je die jongens niet allemaal over een kam scheren. Mijn inkopen doe ik bij Marokkaanse of Turkse winkels in de buurt."

Dat is geen domme opmerking van deze Jood. Tuurlijk zijn er problemen in Amsterdam onder de Marokkanen, maar die zijn er ook in Rotterdam met de Antillianen. Sterker nog, in heel Nederland speelt het. De fout die ieder keer maar weer gemaakt wordt, is het over één kam scheren van mensen. Ik kan meer goede Marokkanen noemen dan een doorsnee Nederlander slechte Marokkanen kan noemen.

Het slachtoffer heeft nog een oplossing: "Nogmaals, ik heb geen enkele aanleiding te zeggen dat het Marokkanen waren die mijn ruiten hebben ingegooid. Misschien waren het wel gewoon dronken jongeren. Wat ik wel weet, is dat er hier in de buurt veel te weinig voor die knapen is te doen. Waar de buurt behoefte aan heeft is een jeugdwerker die betrouwbaar is."

Vanavond geeft wethouder Ahmed Aboutaleb zijn kijk op dit probleem in Netwerk.

De oprichter. Geboren, getogen en woonachtig in die mooie stad achter de duinen. Altijd klaar voor een revolutie of gewoon een kopje thee. Typisch Faisal...

Lees andere stukken van Faisal