Voorpagina Maatschappelijk

WATNOU..?!-ideeënwedstrijd

NMO heeft een ideeënwedstrijd uitgeroepen met de opdracht een plan te schrijven hoe de radicalisering van jongeren in Nederland bestreden of zelfs voorkomen kan worden. Deze zijn bekeken door een jury: De Amsterdamse burgervader Job Cohen en Sadik Harchaoui, van FORUM.

Aan de top is de 16-jarige Amiran Yaghout uit Maastricht geëindigd. Vanwege zijn ‘volwassene visie’ voorspelt de jury hem een grote toekomst in de politiek. Hagenees (go Den Haag!) Horia Abdellaoui is tweede geworden. Halil Kilic en Amira Belabbes delen de derde plaats. De winnaars hebben allemaal een debat gevoerd met de juryleden.

De belangrijkste maatregelen tegen radicalisering volgens Yaghout zijn voor op de langere termijn:

1. We moeten af van "zwarte" en "witte" scholen. Deze zorgen ervoor dat autochtonen en allochtonen niet of nauwelijks met elkaar in contact komen waardoor ze elkaar minder goed begrijpen en waardoor er vooroordelen over elkaar ontwikkelen wat later voor discriminatie zorgt.

2. Discriminatie moet in al z’n vormen bestreden worden. Allochtonen jongeren die door discriminatie geen baan krijgen of bij uitgaansgelegenheden worden geweigerd zullen zich steeds meer een tweederangsburger voelen en steeds meer het gevoel krijgen dat ze zich tegen degene die hun weigeren in opstand moeten komen.

3. Radicalisten die jongeren ronselen moet hard aangepakt worden. Jongeren radicaliseren meestal niet uit zichzelf maar hebben meestal een mentor plus een voorbeeldfiguur.

4. Ronselen van jongeren moet strafbaar gesteld worden.

5. Extreem rechts moet net zo hard aangepakt worden als de radicale moslims. Extreem rechts en radicale islam zorgen parallel voor radicalisering, de een wijst op het radicale van de ander om zijn eigen radicale gedachtegoed goed te praten. Extreem rechts preekt dat alle moslims hetzelfde zijn en de radicale islam preekt dat alle westerlingen hetzelfde zijn.

Gefeliciteerd met de titel en veel plezier met de iPod Nano!

Het complete voorstel is te lezen op de website van NMO.

De oprichter. Geboren, getogen en woonachtig in die mooie stad achter de duinen. Altijd klaar voor een revolutie of gewoon een kopje thee. Typisch Faisal...

Lees andere stukken van Faisal