Voorpagina Algemeen, Maatschappelijk, Samenleving

Najim el Bouchtaoui en het succes van Talentsbook

Vertel ons over het idee achter Talentsbook, wat heeft jou geïnspireerd en hoe kwam het allemaal samen?

Het begon allemaal met een burnout. Ik verloor mijn baan bij Deloitte en had niet zo veel geluk met het vinden van een nieuwe baan. Op een gegeven moment was ik zelfs aan het solliciteren voor banen onder mijn opleidingsniveau, denk hierbij aan het bezorgen van boodschappen bij de Albert Heijn. Ook hier werd ik niet aangenomen, omdat ik overgekwalificeerd zou zijn. Ik heb de opleiding fiscale economie afgerond, daarna heb ik vier jaar werkervaring als belastingadviseur opgedaan. Dit bleek gek genoeg in mijn nadeel te werken.

Het idee van Talentsbook is ontstaan toen ik bij mijzelf naging wat ik zou kunnen doen om mijn probleem tot het vinden van een baan op te lossen. Ik zocht naar een manier om mijn skills zichtbaar te maken en het solliciteren te vergemakkelijken. Het idee is simpel; je maakt een profiel op Talentsbook.nl, je solliciteert met één druk op de knop, een lik en de werkgever ontvangt jouw profiel per e-mail. De werkgever kan jou dan terug “liken” en in dat geval ontstaat een match. Beide partijen ontvangen de contactgegevens om direct te bellen, e-mailen of om af te spreken.

Hoe onderscheid je jezelf van de concurrenten?

Wij moesten ’rebels’ in het denken zijn. Wij besloten het ’traditionele’ solliciteren te vergeten en wilden een simpele sollicitatie- en recruitmenttool, zonder poespas. Het verdienmodel was op dat moment voor mij niet belangrijk.

Ik begon mezelf af te vragen wat ikzelf fijn zou vinden als werkzoeker? Ik wilde kunnen solliciteren met één druk op de knop waar en wanneer ik wil, of ik nou op vakantie ben of op het toilet zit.

Daarnaast geloven wij dat wanneer je op zoek bent naar een stage of een (starters)baan, dat het geen weken of maanden hoeft te duren, maar een kwestie is van een paar dagen of zelfs uren. Wij hebben laten zien dat het mogelijk is.

Verder zijn de profielen in de talentenpool bij ons zichtbaar en niet verborgen achter een betaalmuur. De werkgever kan door de talentenpool bladeren en potentiële kandidaten uitnodigingen met een “Like”. Hierdoor wordt het proces voor de werkzoeker, maar ook voor de werkgever makkelijker en gaat het matchen sneller.

Ik wil er wel graag bij zeggen dat we geen Tinder zijn voor banen. Werkgevers hebben eenmaal andere wensen dan werkzoekers, een werkgever heeft liever een laptop of PC om makkelijk een vacature te plaatsen. Daarom hebben wij in september 2014 eerst de website www.talentsbook.nl gelanceerd. De Talentsbook App wordt op 13 mei 2015 gelanceerd.

Wij zijn ook geen netwerksite zoals LinkedIn. Bij ons heb je geen netwerk nodig om een baan te vinden. En dat is het mooie, want jonge werkzoekenden hebben vaak geen groot netwerk.

Wat gebeurt er momenteel achter de schermen bij Talentsbook?

Wij zijn momenteel bezig met de lancering van de Talentsbook App op 13 mei 2015 en het verder ontwikkelingen van de website. Wij willen nieuwe opties bouwen, die het verschil gaan maken met de huidige vacaturesites. Het team bestaat momenteel uit acht mensen. Het feit dat we elke dag groeien, geeft ons de motivatie om door te gaan.

Wij willen ook evenementen gaan organiseren met hogescholen, universiteiten en werkgevers. Geen standaardbanenmarkt waarbij je eindigt met pennetjes en notitieblokjes, maar evenementen waar serieuze matches uit kunnen ontstaan. Dezelfde methode: keep it simple, en eindig met een sollicitatiegesprek.

Op dit moment onderhandelen wij ook met investeerders, die wij hebben ontmoet bij de Erasmus Centre for Entrepreneurship in Rotterdam. In feite is het snel gegaan: van werkloos met een burnout naar het onderhandelen met investeerders.

Volg Talentbook ook op facebook

Wij Blijven Hier werd in 2005 opgericht, omdat ze vonden dat ze er nog niet waren. Inmiddels zijn ze 3000 bijdragen rijker, die vrijwillig door beginnende én gearriveerde verhalenvertellers worden geschreven. Verschillend van columns, persoonlijke ervaringen tot verborgen nieuwsfeitjes. Ze kijken op hun eigen manier tegen de wereld aan, en vertellen zélf het verhaal. Wie zijn ze? Kijk om u heen. Want ze zijn hier. Zij Blijven Hier!

Lees andere stukken van de WBH Redactie