Voorpagina Ervaringen, Islam, Lifestyle, Maatschappelijk, Spiritualiteit

De kleur van mijn hijab

Vandaag draag ik mijn hijab alweer vijf jaar. Nu ben ik niet zo van het delen van mijn persoonlijke verhalen op publiekelijk platforms (er zijn genoeg katten filmpjes te vinden om jullie tijd te verdrijven), maar iemand vroeg mij om dit toch te delen met jullie. So, why not!

Iedere hijabi heeft een eigen en unieke verhaal, hier is een klein deel van het mijne:

Toen ik vijf jaar geleden begon met het dragen van mijn hijab stond mijn vader niet geheel achter mijn besluit. Hij voelde zich nogal ongemakkelijk en vroeg me om er nogmaals goed over na te denken. Dagen, weken en zelfs maanden daarna noemde hij mijn hijab nog altijd niet ‘hijab’, maar grapte door het een ‘pagg’ (tulband), ‘patka’ (bandana) of zelfs ‘dat ding wat je om hebt’ te noemen. Hij bedoelde het natuurlijk als grap, maar het was wel pijnlijk. Hij deed dat natuurlijk omdat hij bang was voor mijn veiligheid en mijn kansen op de arbeidsmarkt door mijn hijab. Hij was bang dat zijn dochter buitengesloten zou worden en dat de maatschappij haar zou weerhouden van een succesvolle carrière, ondanks haar talenten en vaardigheden. En haar geniale brein. (Oké, misschien heb ik dat laatste er zelf aan toegevoegd.)

Een jaar later zat ik, zoals gewoonlijk, ergens een cappuccino te drinken met mijn vader, en toen vertelde hij dat hij eigenlijk heel erg trots was dat ik een hijab was gaan dragen en ervoor had gekozen om mijn identiteit te uiten op een manier waarop ik mij het meest comfortabel voelde. Het bezorgde mij een brok in m’n keel, want het betekende veel voor me dat hij dit eindelijk in zag en accepteerde. *close up van een rollende traan over mijn wang*

Soms is het dragen of niet-dragen van een hijab niet alleen een dilemma voor vrouwen, maar ook voor mannen. Ik zeg niet dat dit voor iedereen geldt, maar ik ben zeker niet de enige. Bezorgde vaders en broers bekommeren zich om de veiligheid en kansen van hun dochters en zussen, omdat ze willen dat ze gelijkwaardig worden behandeld. Gelijk aan alle andere mannen en vrouwen die volop deelnemen aan de maatschappij. Ik denk dat mijn vader en ik allebei onze angsten hebben overwonnen die dag, en een van de belangrijkste idealen in het leven hebben geaccepteerd: het uiten van wat je voelt diep van binnen en zijn wie je bent.

Mijn vader en ik hebben die dag nog lopen grappen dat het waarschijnlijk goedkoper is om elke dag een andere kleur hijab te dragen dan elke dag m’n haar te verven. Met elke dag een andere hijab doe ik meer recht aan mijn kleurrijke persoonlijkheid dan zonder. Yolo.

This one is for you, Nabila.

Foto door Nazir Bibi Naeem.

 

avatar

Nazir Bibi bleef niet hier: in 2018 heeft ze haar geboortestad Hilversum omgeruild voor de mooiste stad van Duitsland. Tot grote teleurstelling van haar ouders is ze nog steeds geen dokter, maar heeft ze ondertussen wel een BA Engelse Taal en Cultuur en een MA Amerikanistiek. Gelukkig is schrijven ook een soort medicijn.

Lees andere stukken van Nazir Bibi