Voorpagina Buitenland, Gastarbeiders, Islam, Maatschappelijk, Media, Samenleving

Integratie fantasie van Trouw

‘Dat ze in de VS doorgaans beter geïntegreerd zijn dan in Europa, komt onder andere doordat ze, […] uit minstens 77 landen afkomstig zijn, en niet uit maar een paar, zoals bijvoorbeeld in Nederland. Ook alle stromingen in de islam zijn daardoor vertegenwoordigd. Een ander groot verschil is dat het gemiddelde opleidingsniveau van moslims in de VS veel hoger is.’ – Redactie Trouw

Twee reacties op dit redactionele commentaar van Trouw op het nieuws:

1. Integratie is een containerbegrip waar ik niks mee kan. Wat de dominante groep veelal hiermee wil zeggen is: in hoeverre Nieuwe Nederlanders zich weten aan te passen aan de heersende mores. Wat natuurlijk onzin is, want ik maak zelf wel uit aan wat en aan wie ik me ‘aanpas’. Daarmee accepteer ik ook pertinent niet de grijs gedraaide plaat van een veronderstelde ‘mislukte’ integratie. Er is wél sprake van een mislukte ‘acceptatie’ van de werkelijkheid door een groot deel van de gevestigde orde. Maar dat is een probleem van die gevestigde orde, en niet van mij. *Veegt imaginaire stofdeeltjes van linkerschouder*

2. Als we ‘integratie’ beperken tot ‘de mate waarin een nieuwe groep sociaal en economisch succesvol is ten opzichte van de reeds aanwezige (dominante) groep’, dan is de groep moslims in Europa inderdaad minder succesvol dan de groep moslims in de VS.

Maar dit verschil verklaren op basis van de verscheidenheid in oorsprong/afkomst van de groep moslims in de VS (groot), vergeleken met die van Europese moslims (klein), lijkt mij uiterst dubieus.

Het verschil lijkt mij aan de hand van een meer voor de hand liggend gegeven te verklaren (en Trouw benoemt deze ook): het opleidingsniveau van moslims hier in Europa is veel lager vergeleken met het opleidingsniveau van hun zusters en broeders in de VS.

In de VS stikt het namelijk van doktoren en ingenieurs met een islamitische achtergrond, en hebben veel eerste generatie migranten vrijwel meteen ingezet op eigen ondernemingen, waardoor het resultaat van al hun harde werken niet is verdween in de zakken van bedrijven en pensioenfondsen. Kapitaal werd (en wordt) doorgegeven aan de generatie die erna kwam (komt).

Dit terwijl moslims in Europa juist geselecteerd zijn in de jaren ’60 en ’70 op basis van hun – lage – en veelal zelfs ontbrekende scholing. Er moest hard gewerkt worden, en -slimme- gastarbeiders hadden geen toegevoegde waarde, waardoor zij niet geselecteerd werden voor migratie.

Moraal van het verhaal: wordt eigen baas als je de kans krijgt, en trek je niks aan van redacteuren die jouw aanwezigheid hier willen problematiseren. Salam!

Was getekend,
Khadim Zaman

Klik hier om meer blogs te lezen van Khadim Zaman.

Foto: Trouw gebouw

Khadim Zaman is het alter ego van Tarik Diamane. Khadim heeft een gruwelijke hekel aan sociale onrecht. En zoals het elke goede Social Justice Warrior (SJW) uit de 21ste eeuw betaamt is zijn voornaamste wapen een laptop, een goede Wi‍-Fi-verbinding en een flinke dosis bijtende sarcasme. O ja, en groene thee. Heel veel groene thee!

Lees andere stukken van Khadim