Voorpagina Algemeen, Maatschappelijk

Hallo, ik ben Anoniempje

Voor alle Mo’s, Fatima’s, Khadija’s, Achmeds, Karima’s en zelfs de Osama’s is er goed nieuws. Jullie kunnen weer werken! Wablief? Ja, werken!

Ben je het zat om geweigerd te worden, voel je je in het verdomhoekje gestopt, doet zelfs meldpunt discriminatie niets voor je…. geen probleem… verhuis naar Nijmegen en je kunt de blacklist van de werkgevers omzeilen.

Links Nijmegen heeft een leuke oplossing…

PvdA, SP en GroenLinks denken de oplossing te hebben op al dat gediscrimineer op de arbeidsmarkt. Nijmegen gaat namelijk de naam, de geboorteplaats en het geboorteland onherkenbaar maken in de sollicitatiebrieven.

Heeft dat voordelen? Ik heb me nooit gediscrimineerd gevoeld bij het solliciteren, maar misschien heb ik dan niet goed genoeg gezocht naar de badguys. Discriminerende werkgevers zijn er en dat is een feit.

De werkgevers zijn er minder enthousiast over, zegt de Volkskrant. Ze moeten niet zeuren denk ik dan. Natuurlijk kun je een werkgever niet dwingen om je aan te nemen, maar zo breng je het solliciteren (terug) naar hoe het bedoeld was: de sollicitant presenteert zich op zijn best en de werkgever pikt de beste eruit. Alleen een werkgever, die uit is op selectief discrimineren, is hier de dupe van. Who cares?

Verder staat er in het artikel:

"Het idee is om naam, geboorteplaats en geboorteland uit te laten vlakken door de personeelszaken. ‘De sollicitatiecommissie kan dan alleen selecteren op motivatie, ervaring en opleiding’, zegt Ter Horst."

Ik vraag mij dan alleen af of dit ook in de praktijk uitgevoerd zal worden.