Voorpagina Buitenland, Ingezonden

Versoepelde abortuswetgeving in Marokko is stap in de goede richting

Iedereen heeft zo zijn mening over het plegen van abortus. In Nederland kan iedereen ongeacht de reden een zwangerschap beëindigen. In sommige landen kan het echter niet. Zelfs niet onder heftigste omstandigheden zoals een verkrachting of incest.

Al een lange tijd volg ik de ontwikkelingen omtrent de abortuswet in Marokko op de voet. Marokko ligt in de clinche tussen het moderniseren van het land, de religieuze machtspartijen en de bevolking. Het is precies om deze reden dat het onderwerp me zo boeit. Zelf ben ik sterk geïnteresseerd in reproductieve gezondheid. Je zou zelfs kunnen stellen dat het mijn favoriet onderzoeksonderwerp is.

Een voorbeeld van een lopend dilemma in Marokko is het volgende: het aantal besmette mensen met HIV moet dalen en de besmette personen moeten gratis medicijnen krijgen van de staat en worden gebruikt voor sociologisch en epidemiologisch onderzoek. Echter, volgens een officiëel onderzoek van de Marokkaanse overheid (2010) zijn de meeste mensen die besmet raken met HIV mannen die seksuele betrekkingen hebben met mannen (MSMs) en prostituees. Hoe wil je deze mensen benaderen, behandelen en helpen als ze niet vrij uit de kast mogen komen van de wet?

Hetzelfde is nu gaande met de abortuswetgeving. Tot vandaag was het enkel toegestaan om de vrucht weg te laten halen indien het een gevaar vormde voor de gezondheid van de moeder, binnen 6 weken na conceptie, en met toestemming van de echtgenoot (!). Weinig vrouwen weten zelfs dat de zwanger zijn binnen 6 weken, waardoor amper iemand in aanmerking komt. Hoe zit het dan met incest en verkrachting? Moet een vrouw het ongewenste vrucht van de misdaad voor eeuwig bemoederen? Moet ze gaan trouwen met haar verkrachter of haar broer/vader/oom/opa? Nee, dat laatste kan niet. Het gezin, en vooral het kind, leeft dus in afschuwelijke omstandigheden. Volgens een reportage van France 2 aborteren elke dag tussen de 600 en 800 vrouwen in Marokko illegaal hun vrucht. Ze doen dit met grote gevaar voor hun eigen leven.

Nu hoeft dit gelukkig niet meer…De koning Mohamed VI heeft een wet goedgekeurd die het mogelijk maakt voor slachtoffers van verkrachting om de (ongewenste) zwangerschap te beëindigen. Zo worden deze vrouwen beschermd tegen sociale stigma’s, verplichte huwelijken met de verkrachter alsook psychische en financiële problemen. Chapeau pour le Maroc! Een grote stap in de goede richting. Nu nog de kindersterfte aanpakken, hoge vruchtbaarheid verminderen en de gezondheid van de moeders in de kraamtijd optimaliseren. Helaas zijn er ook een heleboel mensen die de straat op gaan om te protesteren tegen deze wetswijziging. Ik hoop dat zij de boel niet gaan saboteren.

Mijn gebeden en liefde gaan uit naar alle slachtoffers van verkrachting en seksuele mishandeling.

Liefs,
CHARIFA

____

Dit stuk werd ingestuurd door Charifa. Zij beheert de pagina De Bloggende Gezondheidswetenschapper.

Wij Blijven Hier werd in 2005 opgericht, omdat ze vonden dat ze er nog niet waren. Inmiddels zijn ze 3000 bijdragen rijker, die vrijwillig door beginnende én gearriveerde verhalenvertellers worden geschreven. Verschillend van columns, persoonlijke ervaringen tot verborgen nieuwsfeitjes. Ze kijken op hun eigen manier tegen de wereld aan, en vertellen zélf het verhaal. Wie zijn ze? Kijk om u heen. Want ze zijn hier. Zij Blijven Hier!

Lees andere stukken van de WBH Redactie