Voorpagina Humor, Media, Samenleving

Blijdschap regeert onder Marokkaanse vrouwen

Beste redactie van de Volkskrant, watskeburt? Gisteren kopten jullie met ‘Angst regeert onder Marokkaanse vrouwen’. Dat klinkt best heftig. Bij het lezen van deze titel, die nogal veelzeggend is, verwachtte ik dan ook een gedegen onderzoek. Wat cijfertjes, een interview met een onderzoeker,  steekproeven, hypotheses, een rapport. Zoiets. In plaats daarvan kwam ik na het klikken terecht bij het opiniekatern (!), waarin mevrouw De Zwart op basis van wat praktijkervaringen generaliserende uitspraken doet over een hele bevolkingsgroep. Aan de hand van haar migrantenorganisatie, met als doelgroep mensen met problemen, meent ze óók over mij één en ander te kunnen zeggen. Dat ik problemen heb enzo, net als mijn moeder. Superonderbouwd natuurlijk.

Ik vind jullie bijna niet meer leuk, maar ik weet het goed gemaakt: de Volkskrant publiceert ook een artikel van mijn hand in het opiniekatern. Daarin zal ik, op basis van mijn praktijkervaringen, schrijven over gelukkige Marokkaanse vrouwen. Misschien kan ik zelfs een vriendin interviewen en verwerk ik wat citaten, tof toch? Als ik een beetje mijn best doe, dan kan ik vast ook in het wetenschappelijk katern. Ik heb zelfs al een titel: ‘Blijdschap regeert onder Marokkaanse vrouwen.’

Omdat ik op basis van een reactie uit mijn praktijkervaring ook nog eens kan zeggen wat álle apothekers van jullie gepubliceerd artikel vinden, voeg ik ter afsluiting onderstaand citaat toe. Mooi in lijn met het geheel.

‘Als apotheker zie ik ook alleen maar zieke Marokkanen, het lijkt wel een epidemie in de Marokkaanse gemeenschap. Oh nee, als ik buiten de apotheek ben, dan kom ik ook wel wat gezonde Marokkanen tegen. Misschien moet die mevrouw van het artikel ook even naar buiten kijken.’

Vredige groet,

Kauthar Bouchallikht

Bron afbeelding: Flickr.

Kauthar verhaalt voor diverse media en werkt ook als campaigner, moderator, coördinator en trainer. Dit doet zij met/voor verschillende organisaties, waaronder DeGoedeZaak, OneWorld, De Correspondent, Milieudefensie, Fossielvrij, NieuwWij en Het Parool. Met WijBlijvenHier! produceert ze de multi media podcast Super Moslims, waarvan zij ook een van de hosts is.

Lees andere stukken van Kauthar