Voorpagina Gastarbeiders, Ingezonden, Maatschappelijk, Media, Opinie, Opmerkelijk, Politiek, Racisme, Samenleving

Asscher: “Moslimhaat? Lekker boeiend!”

Gisteren werd het rapport ‘Antisemitisme onder jongeren in Nederland – Oorzaken en triggerfactoren’ vrijgegeven. Uit de manier waarop dit rapport is ontvangen door Lodewijk Asscher (PvdA, minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid) kan maar één conclusie getrokken worden: deze regering vindt moslimhaat he-le-maal prima.

Het rapport zou primair inzicht moeten bieden in de (omvang van) antisemitisme, oftewel ‘Jodenhaat’ in Nederland. Dit is een belangrijk onderwerp dat serieuze aandacht verdient, laat daarover geen onduidelijkheid bestaan. Als iemand dat wil moet hij/zij gewoon met een keppeltje op of een davidster-kettinkje om door de stad kunnen lopen zonder verbaal of fysiek aangevallen te worden en vandalisme of andere aanvallen op Joodse gebedshuizen of andere instellingen zijn niet verdedigbaar.

Echter, het rapport geeft niet alleen inzicht in de houding van jongeren ten opzichte van Joden, maar ook ten opzichte van andere bevolkingsgroepen. De twee belangrijkste grafieken in het rapport zijn figuur 4.1 en 4.2 (respectievelijk op bladzijde 29 en 30).

 

Inderdaad, in de eerste grafiek is duidelijk te zien dat Moslims het meest negatief denken over Joden in Nederland. Dit ‘negatief denken’ wordt aangeduid als ‘antisemitisme’, oftewel ‘Jodenhaat’. De mate waarin dit voorkomt is zorgwekkend en dient dus geadresseerd te worden. Logisch dus dat Asscher hier met ferme bewoordingen op reageert.

In zijn reactie op deze bevinding gebruikte Asscher de woorden ‘verbijsterend’ en ‘schokkend’. Op de website van BNR lezen we dat Asscher stelde: “Ik wil graag ouders aanspreken op hoe zij hun kinderen opvoeden (…), de scholen helpen effectief wat te doen tegen antisemitisme – gebruik die Holocaust-lessen daarvoor – maar ook de samenleving als geheel weerbaarder te maken, te zorgen dat dit soort vooroordelen besproken worden en teruggedrongen worden.”

Maar er is meer

Tegelijkertijd wordt echter pijnlijk zichtbaar hoe wijdverspreid de negatieve gevoelens ten opzichte van Moslims zijn, en mensen van Turkse of Nederlandse afkomst. En als ‘negatief denken over Joden’ wordt aangeduid als ‘Jodenhaat’, hoe noemen we ‘negatief denken over Moslims’ dan? Inderdaad, Moslimhaat dus.

Waar 12% van de Moslims negatief denkt over Joden, blijkt dat het percentage Christenen dat negatief denkt over Moslims bijna drie keer zo groot is (35%). Iets minder negatief zijn Christenen over Turken (31%), maar bijna de helft van de Christenen is negatief over Marokkanen (45%).  Niet-gelovigen zijn óók enorm negatief over Marokkanen (36%), Moslims (27%) en Turken (23%).

Als je de resultaten sorteert op basis van negativiteit, dan blijkt dat de posities 1 tot en met 9 worden ingenomen door Christenen en niet-gelovigen.

Eenzelfde effect krijg je als je de gegevens over de meningen van mensen op basis van hun etniciteit op aflopende volgorde zet. De eerste, tweede en derde plaats qua ‘negatief denken over een bevolkingsgroep’ wordt ingenomen door autochtonen. Overall zijn autochtonen het meest negatief over andere bevolkingsgroepen. Daar staat tegenover dat niet één bevolkingsgroep zó weinig negatief over zichzelf denkt als juist deze groep. Marokkanen – de groep waar het meest negatief over wordt gedacht – is tevens de groep die het minst negatief over anderen denkt.

Al met al kunnen we concluderen dat de groepen waar het meest negatief over wordt gedacht Moslims zijn en de twee etnische bevolkingsgroepen die vaak met islam geassocieerd worden. De mensen die het meest negatief over anderen denken, zijn Christenen en autochtonen.

Hier een paar citaten van Asscher hierover:

 

 

 

Deze lege ruimte had gevuld kunnen worden met een reactie op de wijdverspreide negatieve sentimenten tegen Moslims. Maar helaas, ik heb deze nergens gehoord of gelezen. Wellicht heeft Asscher het ergens in een bijzinnetje gezegd, of moeten we het er zelf bij denken als hij in algemeenheden spreekt. Maar een reactie van Asscher in termen als ‘verbijsterend’ en ‘schokkend’, die heb ik tot dusverre niet voorbij zien komen.

Negativiteit over Moslims / Marokkanen / Turken is geen probleem

Als het uitgangspunt is dat ‘negatief denken over een bevolkingsgroep of religieuze groep’ per definitie negatief is, ongeacht over welke groep het gaat, dan zijn de meest schokkende en verbijsterende constateringen in het rapport hoe groot deze negativiteit is onder autochtonen en hoe zeer deze negativiteit gericht is jegens Moslims en bevolkingsgroepen die vaak met moslims geassocieerd worden.

Uit (het uitblijven van) de reactie van Lodewijk Asscher blijkt dat het tegendeel waar is: ‘negatief denken over een bevolkingsgroep of religieuze groep’ is niet schokkend over verbijsterend als het gaat over negativiteit jegens Moslims, Marokkanen of Turken. Daar haalt Asscher blijkbaar zijn schouders over op. “Moslimhaat? Lekker boeiend…”

Volg Wij Blijven Hier! ook op Twitter 

19 Reacties op Asscher: “Moslimhaat? Lekker boeiend!”

 1. avatar hasan says:

  De selectieve verontwaardiging men schijnt daar echt last van te hebben in Nederland. De vraag is of er een soort medicijn voor deze ziekte is?

  Overigens zaken kunnen nog gekker:

  http://www.loonwatch.com/2015/06/israeli-author-avi-lipkin-says-all-churches-are-infiltrated-by-undercover-muslims-pretending-to-be-christian/

  ”Israeli Author Avi Lipkin Says All Churches Are Infiltrated By Undercover Muslims Pretending To Be Christian”

  Ik las dit artikel en de moslimhaat heeft nieuwe stupide hoogten bereikt. Dit sluit wel aan met dat 35 procent van de Christenen een hekel hebben aan moslims. Lijkt me logisch dat deze Zionist, de christenen aanspreekt met deze mallote uitspraak.

  What’s next? We infiltrated the Vatican and tunred the pope into a imam?

  Lahawla laquwatah ilabilah, elhamdulilah dat allah swt nog mensen met hersens heeft overgelaten op deze aarde. Daarom geef ik de moed niet op.

 2. avatar Harold says:

  Inderdaad frappant. Het “grappige” is dan ook nog dat moslems net iets minder (8-9%) marokkanen “haten” dan ze joden (12%) “haten”….

 3. avatar hasan says:

  @Harold

  En omdat moslims, ongeveer 9%, Marokkanen haat. Wil dat nog niet zeggen dat:

  34% van de christen die moslims haat in vergelijking in het niets valt. Zoals ik al eerder schreef, selectieve verontwaardiging is wat men doet en u bdoet er hard aan mee.

 4. avatar Saïda says:

  “Maar het zijn juist de minder bekende voorbeelden van racisme die moeilijker te bestrijden zijn. Soms schommelen ze tussen bewuste en onbewuste vooroordelen en dat maakt het nog lastiger.

  Als we groepsvooroordelen willen bestrijden dan vraagt dat om tweerichtingsverkeer. Want, was discriminatie maar alleen een kwestie van opvattingen en houdingen. Sommige vooroordelen worden gevoed door de realiteit.

  Door de te hoge criminaliteitscijfers onder bepaalde groepen. Door de gruweldaden die uit naam van een geloof worden gepleegd. Dat vraagt om een tegengeluid. Want zelf kritisch blijven kijken is niet altijd genoeg.

  Daarom ben ik ook enthousiast over het initiatief van de Facebookpagina #NietmijnIslam. Een initiatief dat groepsvooroordelen actief wil doorbreken.”

  Dit is wat Asscher zegt als het om discriminatie van moslims gaat. Het is tweerichtingsverkeer, moslims moeten zich verantwoorden. Het is dan ook geen moslimhaat, maar groepsvooroordelen.

  Worden moslims gehaat dan is de schuld van de moslims
  Worden zionisten gehaat, is het ook de schuld van de moslims en Abdelkarim moet zich gewoon verantwoorden voor IS. Asscher heeft gesproken.

  En wat is die flauwekul over de holocaust?! Dat is toch allang bewezen dat het niet helpt omdat moslims juist de link gaan legen met de Palestijnen en nog bozer worden.
  Alsof je een pedofiel ineens sympathiek gaat vinden omdat ie ook als kind is misbruikt.

 5. avatar ibo says:

  Als moslims zelf over anders denkende moslims negatief denken, elkaar afmaken, folteren en verkrachten, is het niet zo wonderlijk dat niet-moslims dat ook doen.

 6. avatar Larie says:

  ‘Niet positief’.. wat betekent dat eigenlijk precies?

 7. avatar Kandila says:

  @ibo Als ik me niet vergis zijn er nog miljoenen andere moslims die elkaar niet haten, folteren, fmaken blabla, volgende keer effe met iets anders af komen :)

 8. avatar wrd says:

  Zolang bevolkingsgroepen elkaar de zwarte piet (sic) toespelen, elkaar verwijten maken, elkaar het licht in de ogen niet gunnen of verhoudingsgewijs negatief in het nieuws komen, zolang is een vreedzame samenleving die gezamenlijk bouwt aan een toekomst helaas ver weg. Van de andere kant: ik word nooit gevraagd! Jullie ook niet? Wie worden dan uitgezocht om die antwoorden te geven? En wat is het doel van dit soort publicaties? Subsidies om weer een andere onderzoeksgroep of begeleidingsgroep op te richten?

  Laatste opmerking: waardeer mensen om wie ze zijn en wat ze kunnen en niet om hun afkomst.

 9. avatar Ait Bouayach says:

  Als het maar duidelijk is wie de baas is hè!

  Jullie geloven toch niet echt in die lariekoek van rechtvaardigheid, gelijke kansen, etc!?

  Keihard studeren, keihard werken en niet wachten op kansen die zich aandienen maar kansen creëren en grijpen; dat is de remedie! Maar of je nu succesvol bent of achtergesteld, je blijft anders! Dit alles wisten en wetenonze joodse voorgangers als immigranten maar al te goed!

 10. avatar Harold says:

  @hasan je moet niet zo snel op je stokpaardje gaan springen en slecht lezen. Ik noemde die 2 groepen niet voor niets. Blijkbaar heb je meer uitleg nodig.

  Het lijkt me duidelijk dat als 12% van de moslems joden haten en 9% van de moslems marokkanen haten dat er dan eigenlijk geen noemenswaardig verschil is tussen die twee, zeker niet vergeleken met andere grote percentage verschillen van 30-40%. Het verschil is hier 3%.

  Wat kun je daar dus dan uit concluderen? Nou b.v. dat ongeveer “evenveel” moslems joden haten als ze marokkanen haten en dat is wel apart. Want waarom marokkanen dan ook?

  Of misschien kun je er helemaal niet veel over zeggen omdat de “baseline”: het minimum dat met een andere groep niet mag (of “haat”) bijna altijd wel zo rond de 10% lijkt te liggen (of iets eronder) en dat dat % jodenhaat dus statistisch nauwlijks relevant is te noemen. Er wordt ook niets gezegd over foutenmarge b.v. Nog zo’n ding.

  Maar waarom ik dan weer meedoe aan moslem haat is mij onduidelijk.

 11. avatar Harold says:

  En in ieder geval is het dan niet hard te maken dat joden systematisch uitverkoren worden voor meer haat door moslems dan andere groepen zoals b.v. de marokkanen. Ik wed dat die 3% verschil bijkans in de foutenmarge past. Als dat zo is dan is er dus helemaal geen significant verschil.

  Dan moeten we nu dus ook de marokkanen gaan beschermen tegen de moslems, logischerwijs.

  Dit alles los van de rest van het (goed onderbouwde) betoog van de schrijver.

 12. avatar lange says:

  Nourdeen,

  Mooi stuk. je vertolkt goed wat de meeste denk ik al meteen voelden toen ze de kop lazen in de kranten. zonder de onderbouwing gelezen te hebben. jij hebt er elhamdoielilah ook nog de juiste grafieken bij.

  Mijn mening is dat we in Nederland helaas inderdaad moslims en Marokkanen mogen haten en dat daar niks mis mee is. Dat is in ieder geval hoe Nederland anno 2015 op mij over komt. Sterker nog: er zelfs een politieke partij die dit dagelijks predikt en de rest van onze “lijders” zeggen dat dat vrijheid van meningsuiting is. Nou. dan kunnen toch ook wel stellend at 12% van Marokkanen een uitgesproken mening heeft over joden en dat dit een vrij land is en dat we deze vrijheid van meningsuiting moeten toejuichen. Ik moet je zeggen dat ik 12% nog heeeeeel erg mee vind vallen. alleen maar als reactie op alle shit die afgelopen jaren over Marokkanen en moslims is uitgestort. als het onderzoek wel iets aantoont is dat een volk dat zo negatief behandeld wordt nog best positief is naar de mensen die negatief zijn over hun. Ze keren dus duidelijk hun andere wang toe. daar zouden die 45% christenen wel een voorbeeld aan mogen nemen. PROUD OF YOU MOCRO’S

 13. avatar Rosalinda says:

  Ook de vraagstelling in dat onderzoek was niet zuiver……veel van de vragen ivm “antisemitisme” gingen over zionisten, niet over joden.

 14. avatar Jahangir Shah says:

  Wat is de % van zionistische joden tegen moslim haat? Dat moet toch zeker uit de pan schieten? Om eerlijk te zijn dat moet 100% zijn. Judais zijn de ware joden, vredige mensen en haten moslims niet. Sterker nog ze staan schouder aan schouder om de belangen van moslims en van Palestina te behartigen!
  Ik concludeerde uit de bovenstaande informatie dat NEDERLANDERS DE MEEST RACISTISCHE VOLK ZIJN EN NIEMAND PRAAT DAAROVER IN DE MEDIA EROVER, OP SCHOLEN EN OP T WERKVOER!

  Een zeer vredige Heilige Ramadhan maand toegewenst aan u allen!
  Als ieder moslim minstens een niet moslim uitnodigt om samen met elkaar vasten te verbreken, de wereld zou over n maand heel anders eruit zien!

 15. avatar Nico says:

  Ik zal het maar eerlijk bekennen: van deze grafieken begrijp ik niet zo veel. Er worden steeds groepen op een hoop gegooid, die dan negatief zijn over andere groepen: Moslims negatief over Marokkanen, moslims negatief over Turken, maar niet Marokkanen negatief over Turken, Turken negatief over Marokkanen. Door al dit soort toevallige groeperingsvormen wordt elk vergelijk nogal krom. Tijd voor een nieuw en zuiver ondezoek, denk ik zo, met wat minder gegoochel met percentages en meer exacte aantallen graag: hoeveel Moslims, Christenen en Joden zijn ondervraagd, wat is de vraagstelling, waar zijn de ondervraagden precies negatief over , …

 16. avatar Andon says:

  De minister heeft zijn ongerustheid over “de hoge mate van vooroordelen tussen jongeren onderling” weldegelijk uitgesproken.
  “De manier waarop jongeren afgaan op vooroordelen en elkaar niet als individu benaderen, staat een samenleving waarin iedereen in veiligheid zichzelf mag zijn in de weg”, aldus Asscher.

 17. avatar Mohammed Boubkari says:

  @Harold,

  Waar zie jij ergens het woord: Haat staan? Is de vraag: Haat u ….. in het onderzoek gesteld?

  file:///C:/Users/MB1973/Downloads/antisemitisme-onder-jongeren-in-nederland-oorzaken-en-triggerfactoren.pdf

 18. avatar Statisticus says:

  Dit stuk klopt niet. De statistieken worden verkeerd gelezen door de auteur. Zo blijkt uit de volgende quote ” Waar 12% van de Moslims negatief denkt over Joden, blijkt dat het percentage Christenen dat negatief denkt over Moslims bijna drie keer zo groot is (35%). ” Uit het rapport blijkt namelijk dat juist uit de Joodse gemeenschap louter 12% slecht denkt over moslims en niet andersom. Bij Moslims blijkt 3% slecht te denken over moslims, 28% over niet-gelovigen en 35% over christenen. Leer statistieken correct te lezen.

 19. avatar Frank Abspoel says:

  Het onderzoek waar dit artikel over gaat is hier te vinden: http://www.rijksoverheid.nl/documenten-en-publicaties/rapporten/2015/06/16/antisemitisme-onder-jongeren-in-nederland-oorzaken-en-triggerfactoren.html.
  @Statisticus – Nourdeen leest het onderzoek wel degelijk goed. Op pagina 29 en 30 staan de eerste twee grafiekjes (4.1 en 4.2), met toelichting.
  @Nico – grafiek 4.2 toont wel hoe Turken en Marokkanen over elkaar denken.
  @Rosalinda – veel vragen in het onderzoek zijn wel uitgesplitst naar Zionisten/Joden in Nederland/Joden in Israel/De staat Israel.

  Nourdeen schrijft “Het rapport zou primair inzicht moeten bieden in de (omvang van) antisemitisme, oftewel ‘Jodenhaat’ in Nederland.” Dat zou niet – daar gaat het onderzoek daadwerkelijk over: echte haat tegen joden. En daarop heeft minister Asscher gereageerd.

  Als achtergrond voor hun onderzoek over antisemitisme hebben de onderzoekers gekeken naar de vooroordelen tussen bevolkingsgroepen (‘waar komt die haat vandaan?’). En daar wijden ze hun hoofdstuk 4.2 (anderhalve pagina) aan. De uitkomsten van dit achtergrondonderzoek zijn absoluut verontrustend, daar heeft Nourdeen groot gelijk in. Maar hij draaft door als hij een negatieve houding gelijk stelt aan haat. En al helemaal als hij concludeert dat moslimhaat dus kennelijk niet als probleem ervaren wordt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.