Voorpagina Islam, Lifestyle, Ramadan

Tien gezonde en lekkere tips voor suhor

“Helluup! Wat eten jullie voor suhor?” Tijdens de heilige maand Ramadan lees ik op mijn Facebook-wall tal van lieve wensen, maar ook een heleboel vragen naar tips om een gezond eet- en slaappatroon te behouden. De nachtelijke tijd tussen maghreb en suhor is tijdens deze ramadan-maand de kortste van het jaar (ongeveer vijf uur), en naast een gezonde en licht verteerbare iftar-maaltijd is het belangrijk dat we een evenwichtig ontbijt innemen om de dag door te komen.

Dit zijn de algemene do’s en dont’s tijdens de ramadan voor zowel iftar als suhor:

DO’s
– Verse of gedroogde vruchten
– Proteïnen (vis, vlees, gevogelte)
– Peulvruchten (vb. bonen, linzen, kikkererwten)
– Ongezouten noten
– Zuivelproducten
– Eieren
– Onverzadigde vetten (vb. pindakaas, olijfolie, avocado, lijnzaad)
– Vezelrijke voeding (vb. meergranen brood, -pasta, -rijst)

DON’Ts
– Koolhydraten (vb. snelle suikers, wit brood, pasta, rijst)
– Verzadigde vetten (vb. vet vlees, volle melkproducten, snoep, chocolade, snacks)
– Cafeïne -en suikerrijke dranken (vb. koffie, thee, frisdrank, vruchtensap o.b.v. concentraat)

Oké, maar zo’n lijst is best wel abstract. Hoe ga je daarmee aan de slag? Ik heb een overzicht gemaakt van tien gezonde en lekkere gerechtjes die ik vaak klaarmaak, je kunt natuurlijk ingrediënten weglaten of vervangen naar je eigen smaak. De voorbereidingstijd varieert van één tot tien minuten, maar nooit langer dan dat.

1. Havermout met melk, kokos, amandelen en rozijnen

2. Quinoa met melk, appel, kaneel, pecannoten en gedroogde cranberries

 3. Yoghurt met verse bosvruchten en muesli

Je kunt afwisselen met bosbessen, braambessen, aardbeien of gebakken peer en appel met kaneel. Om het af te maken kun je nog sesamzaad of zonnenbloem-/pompoenpitten toevoegen.

4. Bananenpannekoek met honing

Je mixt twee eieren en een banaan. Bak het beslag zoals je een pannenkoek zou bakken, and let the magic begin! Werk af met honing.

6. Omelet met kerstomaten, feta en peterselie of basilicum

Wie wil kan hier nog ontpitte zwarte olijven aan toevoegen. Breng op smaak met kruiden. Vermijd knoflook en ui.

7. Volkoren cracker met pindakaas, lichte roomkaas of suikerarme vruchtenjam

8. Meergranen toast met lichte roomkaas, komkommer en gerookte zalm

Wissel de komkommer af met schijfjes verse avocado. Werk af met rucola, verse spinazie of dille en citroensap.

9. Verse vruchtensmoothies

Je kunt op voorhand vers fruit snijden en in kleine diepvrieszakjes verdelen. Let er wel op dat je de buren niet wakker maakt! Gebruik desnoods een handstaafmixer in plaats van een blender.

10. Water, water, water en nog eens water

Tot slot
Degenen die gevoelig zijn voor zuivelproducten kunnen deze vervangen door sojaproducten, en aan de snoepers die geen afscheid kunnen nemen van chocolade, raad ik pure chocolade aan (60-90%), eventueel met een kruidensmaak zoals munt, chilipeper, lavendel of kardemom.

Eet smakelijk!

Warda is 25, Belg van Marokkaanse origine, idealist en houdt van literatuur. Ze heeft een MA Taal en Letterkunde: Engels-Duits en MA Europese Studies. Ze liep stage bij de Verenigde Naties in Brussel en is als onderzoeker verbonden aan de Universiteit Gent waar ze werkt aan een proefschrift over islam in hedendaagse Duitse literatuur. Sinds kort is zij verkozen als Vlaamse VN Jongerenvertegenwoordiger.

Lees andere stukken van Warda