Voorpagina Gastarbeiders, Website

ElQopieer.nl

Youssef Oualhadj is gastarbeider bij wijblijvenhier.nl

Breaking news. Tot mijn grote verbazing kwam ik vanmiddag op ElQalem.nl een artikel tegen, en wel van de hand van collega-Gastarbeider Mohammed Cheppih. Op zich is het niet zo erg als Cheppih, die ik overigens nog nooit heb gesproken, voor diverse sites schrijft. Doe ik immers zelf ook. Wat ik wel vreemd vond, is dat ik exact dezelfde column gister ook aantrof op onze eigen WijBlijvenHier.

Spoedig nam ik contact op met Faisal Mirza, onze hoofdredacteur. Het kan toch niet zo zijn dat het werk van collega Cheppih op diverse sites wordt gepubliceerd? Dan heeft een column toch echt niks meer van een column, maar is het eerder een soort pers- of nieuwsbericht. Bij navraag bleek Mohammed Cheppih niets te weten van het jatwerk van ElQalem. Commotie alom dus, en Mohammed Cheppih keek inderdaad, zoals de foto van hem op ElQalem laat zien, niet echt blij.

Dit is natuurlijk diep triest en bovenal erg zwak. Het altijd zo ‘originele’ ElQalem nu betrappen op plagiaat. Diefstal. Het is toch absurd om een column letterlijk over te nemen, het af te doen als een nieuwsbericht en dat zonder ook maar enige bronvermelding. Redactie van ElQalem, schaam je! Een vraagje aan diezelfde redactie: wat betekent ‘el qalem’ ook alweer? Toch zeker niet kopieerapparaat.

Als je iets kopieert, moet je daar voor betalen, dunkt mij. In de tijd van de gulden was dat een kwartje. We zijn nu een aantal jaar verder en je snapt dat we daar tegenwoordig iets meer voor vragen. Eurootje of tien vind ik in dit geval wel zo redelijk. Hoewel dit natuurlijk geen kopiëren meer is, maar plagiaat. Heuse diefstal. Een beetje doen alsof Mohammed Cheppih voor ElQalem schrijft. Ik walg er echt van.

Ik hoop niet dat ElQalem van plan is om structureel te gaan plagiëren. Als ’t zover komt zal ik de kleptomaantjes vriendelijk verzoeken om zichzelf op te heffen. Datzelfde verzoek wil ik nu trouwens ook doen. Sinds het vertrek van de goedgebekte columnist Mohammed Jabri is de site nog harder gekelderd dan een gemiddeld aandeel op 11 september 2001. Het bewijs daarvoor? Dat is vandaag geleverd.


Ook Youssef Oualhadj (19) blijft hier. Hij studeerde een jaar Journalistiek en verdoet zijn tijd momenteel aan Bestuurskunde op de Haagse Hogeschool. Ondanks deze switch, is zijn liefde voor de journalistiek en het schrijven er niet minder op geworden. Deze analyticus is af en toe vlijmscherp en bovenal recht voor z’n raap.