Voorpagina Algemeen, Cultuur, Maatschappelijk, Opmerkelijk, Psychologie, Racisme, Samenleving

Hoe politieagent kind ziet, is afhankelijk van etniciteit!

Er is een onderzoek gedaan in de V.S. door The American Psychological Association onder politieagenten en daaruit is gebleken dat een politieagent zwarte kinderen eerder ‘ouder’ en ‘minder onschuldig’ ziet, vergeleken met hun witte leeftijdsgenootjes.

“In de meeste samenleving worden kinderen geacht te horen bij een aparte groep. Kinderen als groep worden gekenmerkt als onschuldig en worden geacht bescherming nodig te hebben. Uit ons onderzoek blijkt dat zwarte jongens worden gezien als verantwoordelijk voor hun acties op een leeftijd waarop witte jongens nog steeds profiteren van de aanname dat kinderen in wezen onschuldig zijn”, aldus een van de onderzoekers Phillip Atiba Goff, PhD, van de Universiteit van California, Los Angeles.

Het onderzoek heeft aangetoond dat er een verband is tussen het (onbewust) dehumaniseren van zwarte jongeren en de (geweldadige) wijze waarop ze behandeld worden door politieagenten.

Overigens, is het niet persé een probleem van de politie alleen. Een soortgelijke onderzoek onder studenten op grote Universiteiten in de V.S. heeft aangetoond dat zwarte en witte kinderen tot en met de leeftijd van 9 jaar op dezefde manier (onschuldig) worden gezien, maar vanaf de leeftijd van 10 jaar worden zwarte kinderen — net als bij politieagenten — met andere ogen bekeken. Latino en zwarte jongeren van 10 tot 17 jaar worden gemiddeld 4,5 (!) jaar ouder ingeschat dan hun witte leeftijdsgenoten

Hoewel soortgelijke onderzoeken, bij mijn weten, nog niet in Nederland zijn uitgevoerd, kun je er donder op zeggen dat óók in Nederland datzelfde verband te constateren zal zijn. De mechanismen zijn hetzelfde, alleen de situatie is daar misschien veel extremer. Maar de politie lijkt hard op weg om ook dat verschil met de V.S. weg te nemen.

Was getekend,
Khadim Zaman

Foto: Michal Jarmoluk

Khadim Zaman is het alter ego van Tarik Diamane. Khadim heeft een gruwelijke hekel aan sociale onrecht. En zoals het elke goede Social Justice Warrior (SJW) uit de 21ste eeuw betaamt is zijn voornaamste wapen een laptop, een goede Wi‍-Fi-verbinding en een flinke dosis bijtende sarcasme. O ja, en groene thee. Heel veel groene thee!

Lees andere stukken van Khadim