Voorpagina Bekeringsverhaal, Ingezonden, Islam, Samenleving, Spiritualiteit

Waarom bekeren mensen zich tot de islam? – Verheugende Boodschap (boek)

Op het internet circuleren cijfers van Nederlanders en Belgen die zich hebben bekeerd tot de islam. Nederland telde in 2007 ongeveer 12.000 bekeerlingen en in de jaren die daarop volgde kwamen er ongeveer 500 bekeerlingen per jaar bij. In België waren er in 2012 tussen de 6.000 en 30.000 bekeerlingen en per jaar kwamen er zo’n 500 bekeerlingen bij.*

Toen ik deze cijfers zag, vroeg ik me af hoe dit mogelijk is in een tijd waarin je geen website kunt bezoeken, geen krant kunt openslaan of TV kanaal op kunt zetten, zonder geconfronteerd te worden met het nieuws dat er weer ergens een aanslag in de naam van de islam is gepleegd of dat er onschuldige mensen zijn afgeslacht door mensen die zich moslim noemen.

Van jongs af aan werd de islam bij mij met de paplepel ingegoten. Met de islam ben ik groot geworden. Als moslim weet ik dat de islam niet staat voor geweld en onderdrukking, maar vertel het een onwetende niet-moslim die dagelijks leest dat er mensen onthoofd worden en aanslagen gepleegd worden in de naam van diezelfde islam.

Velen denken dat een bekeerling zich bekeert voor haar of zijn geliefde. Die gedachte is te begrijpen. Zou een niet-moslim zich willen bekeren tot een geloof dat dood en verderf zaait? Het antwoord van velen zou ‘nee’ luiden. Zelf heb ik altijd geleerd dat je niet alleen informatie krijgt, maar dat je ook zelf opzoek moet gaan naar informatie.

Velen niet-moslims doen dat ook. Uit nieuwsgierigheid verdiepen ze zich in de islam. Ze willen eens kritisch kijken wat voor religie de islam is en of het inderdaad oproept tot vreselijke terreuracties, vrouwenonderdrukking, intolerantie tegenover andersgelovenden, enzovoort. En dan komen ze er achter dat wat ze in de media zien, horen en lezen over de islam niet overeenkomt met wat zij aan kennis opdoen. Velen van hen worden zó geraakt door de islam dat ze uiteindelijk besluiten de volgende stap te maken, en een praktiserende moslima of moslim worden.

En dan zijn er bekeerlingen die op zoek zijn naar houvast in hun leven, en in deze zoektocht belanden zo óók bij de islam. Ze onderzoeken verschillende religies, en vinden uiteindelijk in de islam datgene waar ze jaren naar opzoek waren.

Deze ‘nieuwe moslims’, zoals ze wel eens genoemd worden, hebben het na het doen van hun geloofsbelijdenis het vaak niet gemakkelijk. Acceptatie door familie en vrienden is één van de problemen waar bekeerlingen mee worstelen. Sommigen raken hun familie en vrienden zelfs helemaal kwijt, en bij anderen wordt de relatie mischien niet verbroken, maar blijft deze zéér moeizaam.

Daarnaast zijn er ‘geboren moslims’ die bekeerlingen soms niet serieus nemen. Ze denken vaak dat bekeerlingen nooit ‘echte moslims’ kunnen zijn. Wat is een echte moslim, vraag ik me dan af?

Een andere probleem waar bekeerlingen tegen aanlopen is dat hun werkgever moeilijk doet over de uiterlijke verandering van een bekeerling. Denk hierbij aan een hijab bij de vrouwen en een baard bij de mannen. Bekeerlingen raken soms hun baan kwijt of worden weggepest. Een nieuwe baan vinden is vaak ook een probleem. Velen raken in een isolement. Geen familie of vrienden en vaak een eenzame Ramadan.

Maar ondanks de problemen houden tóch vol en gaan ze op de ingeslagen weg verder. De Verheugende Boodschap biedt hen houvast en geeft hen vertrouwen voor de toekomst. Zoals een bekeerling ooit tegen mij zij: ‘Liever een bittere smaak in dit leven dan in het hiernamaals.’

Ingezonden door: Hafid Laouikili

* Het gaat hierbij om schattingen, waarbij ook onder andere de kinderen van bekeerlingen en 3de generatie moslims van ‘allochtone’ komaf worden opgeteld (noot van de redactie).


Hafid Laouikili is de schrijver van het zojuist verschenen boek ‘Verheugende Boodschap’. Na ‘Terug in de Tijd’ is dit zijn tweede boek. In dit nieuwe boek doen Nederlandse en Belgische bekeerlingen hun verhaal.

Tegen het negatieve sentiment in onze samenleving jegens de islam in, zijn er elke jaar weer opnieuw velen die de islam omarmen. Wat zijn hun beweegredenen? Welke weg hebben ze bewandeld en wat heeft het hen gebracht? De keuze voor de islam leidt tot persoonlijk geluk, maar heeft ook veel invloed op familiebanden, vriendschappen en carrières.

Geinteresseerd? Bestel het boek dan hier! (Prijs: € 16,75)

Wij Blijven Hier werd in 2005 opgericht, omdat ze vonden dat ze er nog niet waren. Inmiddels zijn ze 3000 bijdragen rijker, die vrijwillig door beginnende én gearriveerde verhalenvertellers worden geschreven. Verschillend van columns, persoonlijke ervaringen tot verborgen nieuwsfeitjes. Ze kijken op hun eigen manier tegen de wereld aan, en vertellen zélf het verhaal. Wie zijn ze? Kijk om u heen. Want ze zijn hier. Zij Blijven Hier!

Lees andere stukken van de WBH Redactie