Voorpagina Maatschappelijk, Media

Kijktip: Asscher en Aboutaleb

De zomer is een tijd van rust, maar ook van terugkijken. In het kader daarvan deel ik twee uitzendingen die het terugkijken waard zijn.

Argos TV Medialogica: De gewenste resultaten

De eerste kijktip is een fraaie reconstructie van het circus rondom het bekende Motivication onderzoek van vorig jaar. In het onderzoek (dat nu ‘maar’ een verkenning blijkt te zijn) werd gesteld dat Turkse jongeren in grote getallen sympatiseren met extremisten. De onderzoekers vonden het onderzoek niet sterk genoeg voor publicatie. Minister Asscher dacht daar echter anders over en zocht de media op om zijn reactie op het onderzoek bekend te maken aan het volk. Dit zorgde voor veel reuring in binnen-en buitenland. Van een akkefietje met de Turkse regering, tot de inmiddels bekende uitzetting van Kuzu en Ozturk uit Asscher’s partij PvdA. De uitzending laat zien dat niet alles wat toen is gebeurd toeval was, en dat onterechte berichtgeving niet altijd ‘de schuld van de media’ hoeft te zijn. Ik heb na het kijken het sterke vermoeden dat Asscher geen aflevering van House of Cards heeft gemist.

Zomergasten met Ahmed Aboutaleb

Als je het al niet gezien hebt: mijn tweede kijktip is Zomergasten met als gast Ahmed Aboutaleb, de burgemeester van Rotterdam. Een drie uur durend interview waar ik zeer van heb genoten. Even de mens achter de politicus zien? Ja, dat is mogelijk. En nodig. Ook al verdenken mensen hem van politiek drijven tijdens deze uitzending. Ach. Openhartig en scherp spreekt hij over onder meer zijn jeugd, zijn vader en zijn passies. De Profeet (saw) komt aan bod, maar ook Oum Kaltoum, Mohammed Ali, Fairuz, Ghandi, Mandela en vele andere helden van de gast. Ook niet onbesproken blijven zijn angsten, al noemt hij dat liever niet zo. De trots en het zelfvertrouwen waarmee Aboutaleb spreekt over zijn religie, cultuur en passies verdienen een compliment. Een must-see om te begrijpen hoe een zoon van een imam het heeft geschopt tot een van de meest invloedrijke bestuurders van ons land.

Er is recentelijk veel kritiek geweest op Aboutaleb vanuit de moslimgemeenschap. Deze uitzending geeft in ieder geval een mogelijkheid de persoon en de standpunten beter te begrijpen. Voor mij een goede reminder waarom hij in 2005 bijna Moslim van het Jaar was geworden. Kijken dus, als is het maar om bij te komen van Asscher en zijn politieke capriolen. Geen tijd om te kijken? Lees dan de vijf hoogtepunten van NRC.

De oprichter. Geboren, getogen en woonachtig in die mooie stad achter de duinen. Altijd klaar voor een revolutie of gewoon een kopje thee. Typisch Faisal...

Lees andere stukken van Faisal