Voorpagina Algemeen, Islam, Islam voor dummies

Islamitische kalender voor dummies

Pak het oude deeg er maar weer bij, we gaan weer oliebollen bakken. Want ja hoor, het is (alweer) nieuwjaar. Begin januari voor le monde en afgelopen nacht voor 1,3 miljard moslims. Happy New Year! Moge Allah (swt) het ook dit jaar weer een gezegend jaar maken. Ameen!

Dit vraagt bij de dummies onder jullie waarschijnlijk voor wat meer uitleg en ja hoor…. dat krijgen jullie. Hieronder een artikel dat ik eerder schreef in de reeks Islam voor dummies.

Huh? Hebben jullie ook al een eigen kalender?

Jep… die hebben we: De Islamitische kalender (of de Hijri kalender)

Hoe werkt dat dan?

De Islamitische kalender is een zuivere maankalender, die de maan zo nauwkeurig mogelijk volgt. De Islamitische kalender kent ook 12 maanden van 29 of 30 dagen. Daardoor zijn 12 maanden van 29 of 30 dagen ruim 11 dagen korter dan de ‘Westerse kalender’ en verschuiven onze feestdagen dus ook ongeveer 11 dagen terug op de ‘Westerse kalender’.

En de Islamitische maanden zijn?

Muharram (die is net begonnen), Safar, Rabi’ al-Awwal (geboortemaand van de Profeet vzmh), Rabi’ al-Akhir, Jumadal Ula, Jumadal Akhira, Rajab, Shaban, Ramadan (de vastenmaand), Shawal, Dhula Qada, Dhul Hijja (maand waarin bedevaart wordt gedaan).

In hoeverre wordt deze gebruikt?

Deze oorspronkelijke Arabische kalender stamt uit de tijd van voor de Profeet (vzmh). Deze kalender werd voor alles gebruikt en er werden schrikkeljaren gebruikt om het gelijk te laten lopen met de seizoenen. De Profeet (vzmh) heeft dit in zijn laatste bedevaart afgeschaft en sindsdien loopt deze kalender niet gelijk aan de seizoenen.

Tegenwoordig wordt deze kalender alleen gebruikt voor religieuze doeleinden. Voor de rest wordt gewoon de Westerse/Christelijke kalender gebruikt.

Welk jaar is het nu dan?

Zoals de Chinezen hun jaren een naam geven, benoemden de Arabieren voorheen ook de maanden naar bepaalde gebeurtenissen. Zo was er een ‘Jaar van de Olifant’, genoemd naar de poging van de Abessinische heerser van Jemen om met een leger en een olifant de stad Mekka te vernietigen (570/571 n Chr).

De Khalifa Umar ibn al-Khattab schafte dit later af en voerde de telling in gezien vanaf de Hijra, de emigratie van de Profeet (vzmh) van Mekka naar Medina. Dit was namelijk misschien wel de belangrijkste gebeurtenis in de geschiedenis van de Islam (15/16 juli 622 n Chr).

Vanaf dat punt gerekend is het nu het jaar 1429.

Hoe vieren jullie dit?

Dit wordt niet gevierd in de zin van ‘vuurwerk’ zoals gedaan wordt op 1 januari. Eigenlijk wordt het helemaal niet gevierd. Het is wel een dag waar je de Hijra herdenkt, het keerpunt in de Islam. Ook wordt de eerste maand (Muharram) na Ramadan gezien als de meest heilige maand. Het was de gewoonte van de Profeet (vzmh) om de tiende van Muharram te vasten, omdat de Profeten Noeh a.s. (Noach) en Moesa a.s. (Mozes) dit ook deden. Ook is het sterk aanbevolen om ook in deze maand veel hulp te verlenen aan de mindergestelden onder ons.

Nog steeds een dummie? Lees de overige ‘Islam voor dummies‘ artikelen.