Voorpagina Algemeen

Column Khadim Zaman | Identiteit: broodje shoarma is wél oké!

Is het niet vreemd dat de dominante meerderheid bepaalde aspecten van jouw identiteit wél accepteert en over anderen heel moeilijk doet?

Daar heb ik een theorie over, maar voordat ik deze met jullie deel, laat ik hier absoluut duidelijk over zijn (en mensen die mij een tijdje volgen zullen dat kunnen beamen): over géén enkele aspect van mijn identiteit valt (terecht) door de dominante groep over te soebatten. Ik heb al eerder gezegd: mijn identiteit is géén democratie waar heel Nederland over mag stemmen. Ik, en alleen -ik- ga daar over!

Wel nu, dan hier mijn theorie. Deze luidt als volgt: de mate waarin een dominante meerderheid bepaalde aspecten van een minderheidsgroep accepteert, is afhankelijk van de mate waarin deze aspecten van de minderheidsgroep kan controleren en domineren.

Dus een broodje shoarma is oké, want je bent zélf klant en je kunt zélf besluiten wel of niet een broodje te bestellen bij Ali’s Shaormatheek om de hoek. Dat geeft je macht (voor jouw gevoel) en daarmee wordt het ‘broodje shoarma’ makkelijker te accepteren als toevoeging aan de ‘gezamelijke cultuur’.

Echter, een gebed dat iemand richt aan zijn schepper, is iets waar je helemaal niks over te zeggen hebt. Ook al vindt je het helemaal niks dat je buren een ‘vreemde religie’ aanhangen, wat kun je er aan doen? Niks toch? Nou, nee, héél veel zelfs.

Je kunt bijvoorbeeld grijpen naar ‘uiterlijkheden’, waardoor je toch (wederom, voor jouw gevoel) indirect invloed hebt, en dat ‘vreemde element’ in je samenleving kunt controleren en domineren. Bij ‘uiterlijkheden’ moet je denken aan bijvoorbeeld klagen over het geluidsniveau van de ‘athan’ dat uit de luidsprekers komt van je lokale moskee op vrijdag. Of de ‘drukte’ die tijdens het vrijdagsgebed rondom moskeeën te constateren is. Of Fatima die vanzelfsprekend niet ‘objectief’ kan zijn, wanneer ze als politie-agent of rechter een hijab wil dragen.

En zo zijn er volgens mij echt heel veel zaken die wél of niet geaccepteerd worden, afhankelijk van de mate waarin de dominante groep er invloed op kan hebben. Hoe meer ik er over nadenk, hoe meer ik het om me heen zie.

Maar goed, het is een theorie. Uiteraard staan er hordes Geenstijl-figuren en apologeten van de gevestigde orde al klaar met hun bijdehante reacties, maar ik ben geïnteresseerd in mensen die op een eerlijke manier gaten kunnen schieten in mijn theorie.

Alvast bedankt voor jullie constructieve reacties.

Was getekend,
Khadim Zaman

Khadim Zaman is het alter ego van Tarik Diamane. Khadim heeft een gruwelijke hekel aan sociale onrecht. En zoals het elke goede Social Justice Warrior (SJW) uit de 21ste eeuw betaamt is zijn voornaamste wapen een laptop, een goede Wi‍-Fi-verbinding en een flinke dosis bijtende sarcasme. O ja, en groene thee. Heel veel groene thee!

Lees andere stukken van Khadim