Voorpagina Ervaringen

“Alhamdulillah…. jij bent nog jong en gezond”

Wat een dag vandaag zeg! Prachtig! Mijn tentamens zijn vandaag eindelijk afgelopen. Ik weet niet of ik ze gehaald heb, maar één ding weet ik zeker… Ik ben klaaaaaar. Tot maandag dan. Dus om dit hemelse moment te vieren, ben ik vandaag na lange tijd weer samen met collega Khadija naar de slechtst geïntegreerden onder ons gegaan. Sommigen van hen spreken geen woord Nederlands met als smoes dat ze dement zijn… jep… ik ging naar een verzoringstehuis.

Dit verzorgingstehuis is bij mij in de buurt en de oudjes, zoals ik ze heel oneerbiedig noem, zijn daar gewoon heel aardig! Je kan gezellig met ze praten en ze zijn allemaal… bijna allemaal blij met je komst. Ook vandaag weer veel geleerd.

Zoals gewoonlijk groette ik de bekende gezichten daar en ook vandaag is het aantal teruggroetenden weer sterk gestegen. Ik zit tegen de 20 % schat ik zo.

Ik leerde vandaag een oude dame uit Irak kennen. We konden niet met elkaar praten, maar met een prentenboek en een wereldkaart kwamen we een heel eind. Wat ze tegen me zei terwijl we naar de plaatjes keken, weet ik niet. Ik weet wel dat ze veel ongehoorde ervaringen te vertellen had. Ervaringen die de oorzaak zijn voor de wallen onder haar ogen en de rimpels op haar gezicht.

Verder zat ik weer met nani (= oma) aan tafel. Ze is niet echt mijn nani, maar ze noemt mij beta (= zoon) en zo heeft ze me ook voorgesteld aan haar vriendinnen. Ik vind het altijd zo gezellig met haar, omdat zij het niet doorheeft dat je met haar op woensdag de krant van maandag doorneemt en omdat ze altijd heel positief is ingesteld.
"Offerfeest? Nee, ik was ziek. Heb jij het wel gevierd?" Nani kon zowel het Offerfeest als het Suikerfeest niet vieren. Ze heeft reuma en naar buiten gaan doet pijn. "Alhamdulillah, jij bent nog jong en gezond", zei ze terwijl ze door het raam naar een passerende trein keek.

Dat heeft me aardig aan het denken gezet. Ik heb inderdaad de vrijheid om naar buiten te lopen wanneer ik wil, ik kan zelfs naar buiten rennen, eten wat ik wil, slapen wanneer ik wil. Ik heb mijn familie en vrienden om me heen, ik volg een studie, ik werk, kan ondanks mijn slechte ogen nog zien, heb een dak boven mijn hoofd, etc… Het lijkt vanzelfsprekend, maar dat is het niet… dat is het niet, alhamdulillah.

"Die trein is wel erg lang", haalde nani me uit mijn filosofische pitstop.