Voorpagina Lifestyle, Persoonlijk

Ik zeg natuurlijk!

Je kunt er haast niet meer omheen: superfoods. Van gojibessen tot aan hennepzaden, maar ook het fenomeen ‘oil pulling‘ en detoxen, maar wat is het eigenlijk en is dit een must voor een ‘healthy lifestyle’? Of is het allemaal commerciële onzin en lopen we maar als kuddedieren blind hierin mee?

Ik, iemand die een hekel heeft aan kuddegedrag, heb als half kuddedier toch het een en ander uitgeprobeerd in de hoop hiermee gezond bezig te zijn. Je kent het wel, al die goede voornemens als “vanaf maandag begin ik met sporten” en “vanaf nu ga ik suikers vermijden”.  Zolang je maar die gedachten aanhoudt en die voornemens hebt, laat je jezelf geloven goed bezig te zijn en kom je er voor jezelf mee weg. Zo besloot ik voortaan de dag goed te beginnen door te ontbijten met smoothies met daarin allerlei superfoods. De smoothies smaakten vaak nergens naar en op een lege maag kon ik het niet goed hebben. Toch bleef ik mezelf wijs maken dat het erg belangrijk was deze superfoods binnen te krijgen. Dus ging ik net zo lang door met experimenteren totdat ik de juiste smaak en combinatie te pakken had. Omdat ik dit op een gegeven moment onder de knie had, was het tijd een stap verder te gaan in deze gezonde manier van leven.

Tarwegras was de volgende stap. Waarom tarwegras? Tsja, omdat dit supergezond bleek te zijn en je met een shotje heel veel vitaminen binnenkreeg. Eenmaal aangeschaft, heb ik een theelepeltje gemengd met wat water en opgedronken. Nou ja opgedronken… De geur alleen al deed me kokhalzen. Laat ik het maar niet hebben over de smaak. Maar hé we zijn gezond bezig, dus we gaan het gewoon elke dag proberen te drinken. Dit lukte niet en heb ik ook niet lang volgehouden. Dus tijd voor een volgende stap, namelijk oil pulling. Een eeuwenoude methode waarbij je 20 minuten lang je mond spoelt met olie. Het nut hiervan? Een soort van detox en heel goed voor je gezondheid. Makkelijk toch? Helaas kreeg mijn laksheid de overhand.

Na lange tijd bezig te zijn geweest met dit soort zaken en mij hierin te verdiepen, kwam ik tot de conclusie dat het zeker geen onzin is. Ik zeg niet dat iedereen nu massaal aan de superfoods moet. Nee, absoluut niet. Maar wat je wel zou moeten doen is stilstaan bij wat je allemaal binnenkrijgt. Iets wat wordt verkocht als “gezond”, hoeft niet perse gezond te zijn. Het zal je verbazen wat je allemaal tegenkomt als je de ingrediënten eens goed doorneemt.

Ik ging steeds meer opzoek naar natuurlijke alternatieven. Dit breidde zich op een gegeven moment ook uit naar de producten die ik gebruikte, zoals shampoos en crèmes. Allemaal chemische troep. Althans, dat is hoe ik het begon te zien. Ik stopte een hele tijd met al die producten en gebruikte alleen nog maar pure natuurlijke producten. Ik maakte mijn eigen shampoo en crèmes ruilde ik in voor pure olie. Langzamerhand merkte ik dat mijn haar en huid er veel beter uit ging zien. Ook begon ik in het huishouden natuurlijke producten te gebruiken, zoals soda en azijn. Ik was er toen helemaal over uit en sterk overtuigd van de kracht van de natuur. Ik was er heilig van overtuigd dat Allah, de Almachtige, ons alles heeft gegeven op aarde om van te leven en onszelf te “redden”. Als ik ziek werd of een kwaaltje had, rende ik niet meer meteen naar de huisarts. Paracetamol ging direct de prullenbak in. Ik ging zelf op zoek naar een natuurlijke oplossing. Denk daarbij aan honing, knoflook, gember, azijn, tea tree olie, kokosolie en allerlei andere natuurlijke producten.

Ik heb veel dingen zelf aan kunnen pakken door het zo puur mogelijk te houden. Of het nou om haaruitval gaat, een slechte huid of een ontsteking. Voor bijna alles is er wel een natuurlijke oplossing. Dit heeft mij een hele andere kijk gegeven op alles om mij heen. Dat is wat ik bedoel met de kracht van de natuur. Reclamespotjes en advertenties van allerlei “wondermiddeltjes” doen mij niks meer. De drogist, daar kom ik haast niet meer. In mijn ogen één en al commerciële onzin. Die crème die zogenaamd goed voor je is omdat er arganolie in zit. Weet je wel, die ene druppeltje dat erin zit, gemengd met alcohol, parfum en nog meer chemische troep die juist weer slecht voor je zijn. Die ja, nu in de aanbieding…

Ik leef nu echt niet helemaal “puur”. Het kost mij zeker ook wel moeite om alles aan te houden. Ik zeg ook zeker niet dat je deze manier van leven moet overnemen. Wel hoop ik dat men wat meer zal stilstaan met hetgeen wij hebben gekregen op aarde en dit meer te gaan waarderen. Het zal je verbazen wat voor kracht de natuur heeft en wat het voor ons kan betekenen. Wat bij mij begon met de commerciële superfoods, eindigde in kennis en waardering van de natuur. Zeker de moeite waard om je er een beetje in te verdiepen.

Bron afbeelding: Flickr.

Geboren en getogen in Rotterdam en van Marokkaanse komaf. Ondanks haar rechtenstudie heeft zij een brede interesse en staat zij altijd open voor nieuwe uitdagingen. Spontaan, nieuwsgierig en een tikkeltje eigenwijs.

Lees andere stukken van Amal