Voorpagina Cultuur, Islam, Islamofobie, Lifestyle, Maatschappelijk, Media, Opinie, Racisme, Samenleving, Vrijheid van meningsuiting

Column Khadim Zaman | Uitleggen heeft geen zin, dehumaniseren door gevestigde orde blijft

Beste moslim zusters en broeders,

We proberen nu al zeker 15 jaar (en meer) de gevestigde orde te overtuigen dat wij ook ‘gewoon’ mensen zijn. We hebben in die tijd echt een hele rits van ‘woordvoerders’ gezien die soms op zeer krakkemikkig en soms op sublieme wijze de gevestigde orde proberen te overtuigen van onze humaniteit.

Heel af en toe lijkt de boodschap door te dringen, en heb je hoop dat ‘ze’ het eindelijk snappen. Maar al snel daarna blijkt die hoop haar fundamenten te hebben in drijfzand, en is het daarna business as usual.

Sterker nog, we zien dat de mensen die nu worden geselecteerd echt nog alleen maar de agenda dienen van de gevestigde orde. Zelfs stukken waarin je denkt dat ‘wij’ dan eindelijk goed uit de verf zijn gekomen, zie je, na nadere inspectie, dat het linker deel van de gevestigde orde het rechter deel van de gevestigde een hak wil zetten, en ‘een van ons’ daarvoor gebruikt. (Zie de stukjes in bijvoorbeeld Joop of de Volkskrant).

Wat ik zeg is dit: stop met het meedoen met dit circus. Ik weet dat het ‘bereik’ wat je denkt te realiseren door de platformen van de gevestigde orde te gebruiken verleidelijk is, maar het is een pact met de duivel, wat je sluit. Ja, je mag “jouw boodschap” vertellen, maar alleen als dat al in hun straatje past. En de volgende dag plaatsen ze doodleuk een stuk van iemand uit het fascistische deel van de gevestigde orde, en roepen dat het ‘journalistieke neutraliteit’ betreft. Dat ze ‘zo veel mogelijk meningen ruimte willen geven’.

Dat gaat er bij mij niet meer in. Iedereen die mijn leven als moslim (of als vrouw, of als homo, of als Marokkaanse Nederlander, of als Turkse Nederlander, etc.) niet accepteert, die zal ik mijden, en niet blijven proberen te pleasen, en uitleggen dat ik ‘echt gewoon een mens ben’.

Dat mijden doe ik niet meteen. Maar als je nu al zeker 15 jaar een hetze voert tegen alles wat ‘anders’ is, dan ga ik niet mijn stem laten horen (ook al zou dat compleet ongecensureerd) op jouw platform, want dan geef ik jouw platform legitimiteit, en daarmee steun ik indirect al die andere ‘geluiden’ die ook gebruikmaken van dat platform om mijn leven als moslim in Nederland te problematiseren.

Als het aankomt op de moslim-identiteit in Nederland, dan is de gevestigde orde alleen geïnteresseerd in deze zo veel als mogelijk te weren uit de Nederlandse samenleving. Dus, als jij een probleem binnen jouw gemeenschap bespreekbaar wilt maken, en je kiest het platform van de gevestigde orde om dat te doen, in plaats van je -direct- te wenden tot je eigen mensen, dan ben je niet op zoek naar een oplossing voor het probleem, maar dan spelen er wat mij betreft andere motieven.

Mijn column vandaag is (wat mij betreft) primair bedoeld -voor- en gericht -aan- moslims. Als je geen moslim bent, dan gelieve mee te lezen, een met nadruk -niet- te reageren. Er komen wel weer andere stukken hier op Wijblijvenhier! waar iedereen welkom is om op te reageren. Dank.

Was getekend,
Khadim Zaman

Foto via Pixabay.com

Khadim Zaman is het alter ego van Tarik Diamane. Khadim heeft een gruwelijke hekel aan sociale onrecht. En zoals het elke goede Social Justice Warrior (SJW) uit de 21ste eeuw betaamt is zijn voornaamste wapen een laptop, een goede Wi‍-Fi-verbinding en een flinke dosis bijtende sarcasme. O ja, en groene thee. Heel veel groene thee!

Lees andere stukken van Khadim