Voorpagina Algemeen, Lifestyle, Maatschappelijk, Persoonlijk, Samenleving, Wetenschap

Thesis schrijven: 7 hacks van iemand die weet wat je te wachten staat

Foto via Pixabay.com

Voor veel laatstejaarsstudenten, zoals ik, is het tijd om aan de thesis te beginnen. Misschien ben je al begonnen. Misschien heb je liever dat ik me mond erover hou en lees je dit stuk in de hoop dat het je enige motivatie zal geven om eens aan de slag te gaan. Afgelopen jaar had ik een ongelukkige situatie met mijn thesis: ik had ‘m niet gehaald. Toen ik hoorde dat ik ‘m moest herkansen koos ik ervoor om mijn thesis helemaal from scratch te herschrijven. Tevergeefs. Het was een combinatie van allerlei factoren. En ik moet eerlijk zeggen dat ik dat niet erg vind achteraf, want ik haal het liever in één keer met een onwijs mooi cijfer, dan met hakken over de sloot. Dus omdat ik dit jaar al maanden van tevoren was begonnen, en aardig op schema loop, heb ik besloten een aantal hacks te delen. Ik hoop dat je er wat aan hebt. Veel succes in ieder geval. En ik? Ik ga het dit keer halen, en ga voor minimaal een 9 (in sha Allah).

1) Check alle voorwaarden

Afgelopen jaar vertelde mijn scriptie begeleider mij bijvoorbeeld dat de presentatie van mijn thesis niet verplicht was en dat het een informele bijeenkomst was. Toen ik besloot toch een presentatie te geven, bleek dat het (1) verplicht, (2) formeel, en (3) zelfs voor een cijfer beoordeeld zou worden. Je wilt niet voor onaangename verassingen komen te staan. Zelfs als het je scriptiebegeleider is moet je je thesis handleiding goed doorlezen, waar de regels zwart op wit beschreven staan. Houd contact met je medestudenten om te checken of je dezelfde standaard aanhoudt, zodat je er niet op het laatste moment achter komt dat je double-spacing had moeten gebruiken, 10 pagina’s teveel hebt geschreven of de echte deadline aanziet voor de concept-fase deadline.

2) Schrijf je introductie als laatst

Als je je introductie als eerst schrijft, beperk je jezelf, omdat je alles binnen de kaders van je introductie moet gaan houden. En wanneer je dingen iets anders gaat schrijven in je thesis, moet je constant je introductie erop aanpassen, omdat je vooraf natuurlijk niet wist waar je op zou stuiten in je onderzoek. Bespaar jezelf daarom veel ge-edit en schrijf je introductie als laatst, zodat het perfect aansluit op je thesis hoofdstukken. Je moet natuurlijk wel je onderwerp, onderzoeksvraag etc. van tevoren geformuleerd hebben. Je werk zal zo veel coherenter overkomen voor de lezer.

3) Gebruik apps

We kennen het allemaal: het gevoel dat je te lang met je mobiel of laptop bezig bent en niks gedaan krijgt. Ik raad je aan gewoon handige Apps te downloaden op je mobiel en laptop zodat je ook echt werk gedaan krijgt. Een aantal geweldige hulpmiddelen voor bij je thesis die ik zelf gebruik zijn: CalmlyWriter (voor als je ongestoord alles wat in je op komt wilt typen), ReadCube (lezen, highlighten, notities en keywords plaatsen in de tekst, en andere handigheidjes), Forest (een timer App waar je een boompje kan planten door gefocust te blijven, want thesis schrijven en schattig zijn kan tegelijkertijd), Dropbox (for the love of God, please. Sla je laatste versies online op in 1 map), Stack (voor wanneer je even de draad kwijt bent, iOs/Android), en een van me favoriete: InstaPaper (voor het opslaan van alle links waar je wat nuttigs vindt maar later terug wilt lezen. Ook voor op je smartphone).

4) Hou je bibliografie bij

Ik raad je aan je bibliografie altijd up-to-date te houden om verschillende redenen. Ten eerste, het geeft je een overzicht van alles wat je gelezen hebt. Zo kun je zien of je wel genoeg materiaal hebt bestudeerd en heb je voor jezelf een overzicht van alles wat je hebt gebruikt. Ten tweede, het scheelt je veel hoofdpijn in de laatste fase van je thesis. Het voorkomt dat tegen het einde je dit gedeelte gaat afraffelen en zo veel onnodige fouten maakt. Voor mensen die hun thesis in het Engels schrijven: je kunt gebruikt maken van CiteThisForMe en EasyBib. Dus hou altijd een document, waarin je je bibliografie bijhoudt, paraat.

5) Accepteer dat je niet altijd kunt schrijven wanneer je wilt schrijven

Ik maak graag strakke schema’s voor mezelf waarin ik deadlines opstel of een minimum aantal woorden per dag bepaal die ik geschreven wil hebben om mijn deadline te halen. Dit is allemaal leuk en aardig, maar het pakt zelden zo uit. Je moet accepteren dat je soms ook niet kunt schrijven. Het zegt helemaal niets over of je wel genoeg weet over het onderwerp. Dus als je merkt dat het niet je schrijf-dag gaat worden: doe wat anders dat nuttig is. Werk aan je bibliografie (zie hack 4), double-check je citaten in je thesis, verleng de boeken die je geleend hebt van de bieb (ehem), ontspan een beetje, schrijf ideeën op. Zo verspil je niet per se een dag, en heb je toch een beetje vooruitgang geboekt.

6) De 60-10-30 regel van mijn Academic Writing docent

Mijn Academic Writing docent zei ooit: ‘Schrijven is slechts een klein deel van je werk. Lezen en onderzoek doen is het allergrootste deel. Besteed 60% aan onderzoek doen en lezen. Besteed 10% aan het schrijven van je werk. En besteed 30% aan het editten, verbeteren, en herschrijven van je werk’. Het is ongeveer 6 jaar geleden dat ik dit hoorde tijdens een college. Maar het heeft een diepe indruk gemaakt. De hoogste cijfers voor essays haalde ik ook, wanneer ik op deze wijze ben omgegaan met m’n tekst. Met een thesis is dat niet anders. Lees en bestudeer je bronnen grondig. Schrijf alles wat je wilt schrijven in één keer op, zonder je werk tussendoor te editen. En besteed pas daarna je resterend tijd (30%) aan het bijschaven van je werk totdat het perfect is.

7) Bespreek je werk met anderen (docenten, studenten, vrienden)

Je scriptiebegeleider heeft vaak een maximum aantal sessies die je mag gebruiken om je werk te bespreken. Vaak zullen deze gepland worden wanneer je een hoofdstuk hebt ingeleverd. Maar buiten deze sessies om moet je je werk ook laten nakijken. Vraag docenten, medestudenten, en/of vrienden om je stukken te lezen en hun mening te geven. Vraag de mensen waarvan je weet dat ze goede en eerlijke feedback zullen geven. En het hoeven niet altijd de mensen te zijn die dezelfde studie doen. Een academische thesis deelt veel basisregels met thesissen uit andere academische studies. Dus stel jezelf ook open voor feedback van mensen die andere studies volgen. Zo heb ik ooit een thesis nagekeken voor een vriendin over “Hoe je voetballers waardeert op financiële balansen”, en heeft een andere vriendin, die cyber-security expert is, mijn thesis over een literaire analyse van een roman nagekeken. Een frisse blik op je werk is een aanrader.

Veel succes!

Laatst gezien op de VU. Ik voel de pijn. Dus: sla ‘m op op je USB, Dropbox en mail ‘m naar letterlijk iedereen die je kent. Back that sh*t up.

avatar

Nazir Bibi bleef niet hier: in 2018 heeft ze haar geboortestad Hilversum omgeruild voor de mooiste stad van Duitsland. Tot grote teleurstelling van haar ouders is ze nog steeds geen dokter, maar heeft ze ondertussen wel een BA Engelse Taal en Cultuur en een MA Amerikanistiek. Gelukkig is schrijven ook een soort medicijn.

Lees andere stukken van Nazir Bibi