Voorpagina Algemeen, Islam, Islamofobie, Maatschappelijk, Media, Opinie, Politiek, Racisme, Samenleving

Meerdere daders aanslag met brandbommen op moskee Enschede

De lijst van incidenten tegen moskeeën groeit. Elke keer dat er media aandacht is voor de bouw van een nieuwe moskee schrijven mensen op internet commentaren waarin wordt gesproken over brandstichting. Na elke brandstichting schrijven mensen dat het jammer is dat er geen moslims in de moskee zaten. Het was wachten op de dag dat dit wél het geval zou zijn. Die dag was zaterdag 27 februari 2016.

In Enschede viert de maatschappelijke polarisatie hoogtij. Een groep ‘bezorgde burgers’ organiseert zich enkele maanden eerder rond de naam DTG (‘demonstranten tegen gemeenten’) en flirten in hun openbare uitingen met extreemrechtse symboliek en gedachtegoed. Ze keren zich tegen de komst van asielzoekers, tegen de bouw van een nieuwe moskee en marcheren met Nederlandse vlaggen en zwarte outfits door de stad. Het is wachten op de onvermijdelijke escalatie.

Tijdens het laatste weekend van februari worden de naar schatting 30 bezoekers van één van de moskeeën in Enschede – waaronder vele kinderen – opgeschrikt door een aanslag. Vanaf de straat wordt een molotov cocktail tegen de moskee gegooid. De moskee vat echter geen vlam. De kleine brand buiten wordt snel geblust. Omwonenden weten een man in zijn kraag te vatten en over te dragen aan de politie.

Het Openbaar Ministerie verdenkt de 33-jarige verdachte officieel van poging tot brandstichting met een terroristisch oogmerk. Hij blijkt géén officieel lid van DTG te zijn, maar liep wel mee met één van de demonstraties. Zijn voorarrest wordt maximaal verlengt terwijl het onderzoek verder loopt.

Meerdere daders, meerdere brandbommen

Vandaag werd nieuwe informatie naar buiten gebracht. Op videobeelden is te zien dat drie mannen naar de moskee lopen. Ook zijn er meer dan één brandbommen gegooid. De aanslag is dus geen eenmansactie maar georganiseerd en uitgevoerd door meerdere daders. Minstens twee van hen zijn nog op vrije voeten!

De videobeelden zullen in eerste instantie uitgezonden worden bij de regionale zender RTV Oost. Waarom? “Er is sprake van een tweetrapsraket. We hopen voldoende tips te ontvangen. Is dat niet het geval, dan kunnen we alsnog kiezen voor landelijke televisie,” vertelt een woordvoerder van de Politie eenheid Oost-Nederland mij. Een woordvoerder van AVRO/TROS bevestigt mij dat dit inderdaad de standaardprocedure is.

Onvoldoende prioriteit

Na alle eerdere incidenten tegen moskeeën en moslims blijft het lastig om islamofoob geweld onder de aandacht van overheid en justitie te krijgen. De daders van een ingrijpende brandstichting met terroristisch oogmerk worden anno 2016 slechts gezocht via een regionale zender.

Indien er aanstaande dinsdag in de loop van de dag géén nieuws over aanhoudingen volgt moeten naar mijn mening de beelden van de verdachten dezelfde avond nog worden uitgezonden op landelijke televisie bij Opsporing Verzocht. Dit is een beslissing die niet bij AVRO/TROS ligt, maar volledig bij de Nationale Politie vanuit Zoetermeer. Kiezen zij hier niet voor, dan is de boodschap: “een brandbom gooien naar een moskee vol moslims heeft géén prioriteit voor de opsporingsdiensten”.

Nourdeen Wildeman is een Nederlander van christelijke komaf die op 24 jarige leeftijd moslim is geworden. Nourdeen is oprichter en voorzitter van Stichting as-Salaamah wal'Adaalah.

Lees andere stukken van