Voorpagina Buitenland, Daesh, IS

Op zoek naar de strategie achter de kapmessen van IS

Met een bevend hart en wijd opengesperde ogen lees ik een recent verschenen artikel op mijn telefoon: IS heeft een nieuw propaganda filmpje gepubliceerd waarin er wordt aangegeven dat de aanslagen in Brussel slechts een voorproefje waren. De beul waarschuwt voor meer dood en verderf in Europa en met name in België en Frankrijk. Nadat de eerste koude rilling mijn lichaam heeft verlaten, blijft mijn blik hangen bij die ene zin:

“Dit is een boodschap die ik wil richten aan de Belgische bevolking, aan de Belgische regering, aan Europa, aan hele de wereld en aan de hele coalitie die de Islamitische Staat bestrijdt.”

De wreedheid van IS is evident, maar de strategie en tactiek die zij hanteert blijft hier en daar soms ambivalent. Enerzijds claimt de groep te strijden tegen Westerse ‘kruisvaarders’ en rechtvaardigt zij haar moordpartijen door het te bestempelen als wraak vanwege misstanden tegen moslims wereldwijd. Anderzijds laat zij de natie die aan het hoofd staat van de contraterreurcampagne, Amerika, vrijwel geheel met rust. De afgelopen jaren is er op Amerikaanse bodem wel een aantal aanvallen gepleegd door zogeheten ‘lone wolfs’, wellicht aangespoord door de oproep van IS in 2014 waarin aanhangers in de Verenigde Staten werden opgeroepen aanslagen te plegen op beroemde plaatsen en op treinstations door het hele land. Over de gehele linie zijn de moordpijlen van IS echter meer gericht op Europa dan op Amerika. Zo zijn er de afgelopen 12 jaar meer dan 500 doden gevallen door terreuraanslagen in Europa, tegenover nog geen 100 doden in de Verenigde Staten. Het spreekt voor zich dat elke dode er één teveel is. Wat mij echter wel frappeert is de ‘terughoudende’ attitude van IS richting Amerika, gezien de rol van dit land als aanvoerder van de internationale coalitie tegen IS. Voor alle duidelijkheid, ik bepleit hier geen intensivering of expansie van terreurdaden op Amerikaans grondgebied, ik vraag mij louter hardop af welke strategie er achter de barbaarsheid van IS schuilt.

Met gelijke munt betalen
Op basis van de recent verschenen video kan gesteld worden dat IS Westerse landen die bombardementen uitvoeren in Syrië en Irak met gelijke munt wil betalen. Zo doet de beul uit het filmpje de volgende uitspraak:

“Zoals jullie onze moslims bombarderen met jullie F-16’s, zo zullen wij jullie volk doden. Zoals jullie onze vrouwen tot weduwen maken, zullen wij jullie vrouwen tot weduwen maken. En zoals jullie onze kinderen tot wezen maken, zullen we jullie kinderen tot wezen maken.”

Los van de religieuze en/of humanitaire rechtvaardiging voor deze wandaden, die er in mijn optiek totaal niet is en ook nooit zal zijn, kloppen de redenering en de daaruit voortvloeiende handelingen ook niet. De Europese Unie, met daarbij François Hollande voorop, heeft inderdaad een zeer prominente rol in de strijd tegen IS. Niet alleen in Syrië en Irak, maar ook in landen als Mali, Nigeria, Libië en Kameroen. Dit valt echter in het niet met het ‘islamitische bloed’ dat de Verenigde Staten aan hun handen hebben. Zo heeft de door Amerika geleide ‘War on Terror’ in 12 jaar tijd, in drie landen (Irak, Afghanistan en Pakistan) meer dan 1,3 miljoen mensenlevens gekost. De meerderheid van deze doden viel tijdens de onrechtmatige inval in Irak in 2003 waarbij zeker een miljoen mensen omkwamen. Er ging zelfs een Amerikaanse martelexpert op gruwelijke wijze te werk om volksopstanden te onderdrukken.

Zijn deze burgerdoden voor IS minder belangrijk, of simpelweg te lang geleden? Is er wellicht nog een vergeldingsactie gericht op Amerika op komst, waar nu in het geheim op gebroed wordt, of ‘beperken’ de meedogenloze barbaren zich tot de vernietiging van Europa? Antwoorden op deze vragen zijn mijns inziens essentieel. De ontrafeling van de strategie van IS vormt namelijk een deel van het tegengif dat deze moordmachine moet worden toegediend. Tegelijkertijd besef ik dat dit zeer lastig is, en misschien zelf onmogelijk, gezien de vele paradoxen die er bestaan omtrent het handelen van IS. Zo is het op zijn minst opmerkelijk te noemen dat deze zogenaamde ‘behoeders van de islam’ zich nooit hebben bekommerd om het lot van de Palestijnen of een dreiging hebben geuit richting Israel. Gaat het IS werkelijk om het beschermen van de moslimgemeenschap of spelen bepaalde wereldmachten en/of geheime diensten op de achtergrond een belangrijkere rol dan wij denken?

Een eenduidig antwoord heb ik niet. Keiharde bewijzen bestaan naar mijn weten ook niet en zullen wellicht nooit volledig boven tafel komen. Bovenstaande stellingen zijn dus uitsluitend gebaseerd op persoonlijke vermoedens dat de strategie van IS aan alle kanten stinkt.

Bron afbeelding: Flickr.

 

Na een bachelor European Studies te hebben afgerond, volgt Yasmina nu een master Bestuurskunde aan de Erasmus Universiteit. Geboren en getogen in de mooie stad achter de duinen. Haar roots liggen echter ver weg hier vandaan. Als half Eritrese/half Indische noemt Yasmina zichzelf graag een wereldburger. Unity in Diversity, dat is hoe zij graag de wereld zou zien. Haar grootste passie is het schrijven van proza en poëzie. Het is meer dan slechts een hobby; het is haar uitlaatklep, haar uitingsvorm, haar middel om de gevoelens en ideeën die haar bezighouden te delen met iedereen die daar interesse voor heeft. Verder reist, leest en kookt Yasmina graag.

Lees andere stukken van Yasmina