Voorpagina Cultuur, Ervaringen, Maatschappelijk, Persoonlijk, Samenleving

De oranje blues

In mijn volwassen levensfase zijn er een select aantal momenten dat ik me op en top Nederlander voel, namelijk:
– op vakantie in het buitenland;
– tijdens het EK;
– tijdens het WK;
– met Koningsdag.

Ja, vooral met Koningsdag. Dan gaat de oranje sjaal om en is het vreugde alom. Dus als Facebook zo’n koningsdag-post voorstelt ben ik daar normaal best voor te porren.

Mijn royal moment op Koningsdag 2014

Al die andere dagen ben ik een product van mijn gelaagde identiteit. De multiculti-kameleon die zich met een grote glimlach moeiteloos aanpast. En die buigzaamheid daar ben ik altijd trots op geweest. Maar afgelopen week heb ik me bijna dagelijks zo ver moeten verbuigen dat er uiteindelijk iets is geknapt.

Achteraf kreeg ik het goed bedoelde, maar vooral waardeloze advies om mijn strijdlust tegen onrechtvaardigheid in te tomen want: “Ze gedogen ons, maar ze zullen ons nooit accepteren als een van hen.”

Gewikt, gewogen en heel wat pieker-overuren later, ben ik emotioneel verdoofd geraakt. Dus vandaag voel ik het oranje bloed even niet door me heen stromen. Vandaag brult de leeuw in mij niet mee op de melodie van het Wilhelmus. Vandaag wil ik niet vieren dat ik Nederlander ben.

So thanks, but no thanks Facebook. Dit jaar sla ik over als je het niet erg vindt.

 

Toen zij ooit vol frisse moed begon als rechten- studente, werd Fatiha in een overvolle collegezaal gevraagd waarom ze jurist wilde worden. Zonder na te hoeven denken luidde het antwoord: "Onrechtvaardigheid sucks. Daarom ga ik de wereld een betere plek maken!" En hoewel eens heimelijk dromend van een grootse zangcarrière, beproeft deze ketchup-chips liefhebber bij gebrek aan heus zangtalent, momenteel haar geluk als actrice. Daarnaast bekleedt ze een functie in het bestuur van een islamopleiding. Overdag draagt ze bij aan het bestrijden van de jeugdwerkloosheid. Haar resterende schaarse vrije tijd brengt deze Zeeuwse graag al etend door met haar dierbaren. Wat Fatiha erg eigenaardig maakt is dat ze haar gevoel voor humor van ongekend hoog niveau vindt en daarom hard om haar eigen grappen lacht. Ja, zelfs wanneer niemand anders dat doet..

Lees andere stukken van Fatiha