Voorpagina Islam, Jouw Dagelijkse Dosis, Jouw Dagelijkse Dosis 2016/1437, Ramadan

Van de put naar de top – Juz’ 12

Climax van geduld? Tevreden zijn met de situatie waar je je in bevindt en volledig vertrouwen op Allah. Klinkt natuurlijk veel makkelijker dan dat het is. Hoe kun je geduldig blijven als je onrecht is aangedaan? Sterker nog; hoe kun je geduldig blijven als je valselijk wordt beschuldigd?

Wie aan geduld denkt, denkt onder andere aan seyedna Yusuf (as). Zie hier kort het verhaal van deze profeet.

Seyedna Yusuf (as) was de zoon van seyedna Ya3cub (as), die vader was van 12 zonen. Toen Yusuf (as) zijn vader vertelde over zijn droomvisioen, kreeg hij te horen dat hij dit niet met zijn broers moest delen. Ya3cub (as) wist dat zijn zonen jaloers waren op zijn zoon Yusuf (as). Yusuf(as) was de mooiste van de 12, en tevens ook de meest geliefde bij Ya3cub (as).

Yusuf’s geduld werd al op vroege leeftijd getest. Zijn broers stopten hem in een put en vertelde hun vader dat Yusuf (as) opgegeten was door een wolf. Zij lieten hem een stuk kledij met vals bloed zien, wat zogenaamd van Yusuf (as) afkomstig zou moeten zijn. Hij antwoordde: “Maar geduld is het beste, en Gods hulp roep ik in, om mij in staat te stellen, het ongeluk te dragen, dat gij mij verhaalt”

Yusuf werd uiteindelijk uit de put gehaald en belandde in Egypte. Hij groeide op en werd een wijze vrome man. Op een dag werd hij verleid door de vrouw van zijn eigenaar. Hij weigerde.

“En zij, in wier huis hij zich bevond, begeerde dat hij zich bij haar zou leggen, en zij sloot de deuren en zei: ‘Kom hier.’ Hij antwoordde: ‘God beware mij! Waarlijk, mijn Heer heeft mij gastvrijheid verleend, en de ondankbare zal geen voorspoed genieten.’ ”

Hij bleef zich wenden tot zijn Heer. Weer bleef Yusuf (as) geduldig. Nadat zij gehoord had dat de vrouwen van de stad over haar verleiding praatten bereidde zij een eetmaal voor de vrouwen en gaf hen allemaal bestek. Daarna riep zij Yusuf (as) tevoorschijn. De vrouwen sneden zichzelf in hun vingers toen ze Yusuf (as) zagen. De vrouw van de eigenaar van Yusuf (as) probeerde hiermee aan te duiden dat haar verlangens gegrond waren, en zij stelde hem verplicht gemeenschap te hebben met haar. Indien hij zou weigeren zou gevangenschap hem te wachten staan. “Hij zei: ‘O Heer, de gevangenis is verkieselijker voor mij dan de misdaad waartoe zij mij willen verleiden, en indien U haar kunstgrepen niet van mij afwendt zal ik aan mijn neiging voor haar toegeven en zal ik tot de dwazen behoren’”

Zo gezegd, zo gedaan. Yusuf (as) belandde in de gevangenis, maar niets hield zijn vroomheid en zijn da’wa tegen. Probeer je even in zijn schoenen te plaatsen, wat zou jij doen? Je broers laten je achter in een put, je wordt voor een paar dirhams verkocht, door de vrouw van je eigenaar wordt je verleid en zelfs verplicht gesteld gemeenschap te hebben, uiteindelijk beland je in de gevangenis terwijl je alleen maar het goede gedaan hebt. Ik werd al gek als ik onterecht de klas werd uitgestuurd op de middelbare school.

Ik denk dat we allemaal wel is het gevoel van onrecht hebben meegemaakt in ons leven. Soms krijgen we tegenslag na tegenslag, worden er onjuistheden over je verkondigd en ben jij uiteindelijk de boosdoener in de ogen van de mensen.

Vergeet niet, bij Allah ben jij niet de boosdoener. Het is Hij die jouw geduld keer op keer aan het beproeven is.

Dus wat deed Yusuf(as) in de gevangenis? Hij ging simpelweg door met datgene wat hij altijd deed, mensen tot het juiste aansporen. Geen enkele keer heeft hij in de gevangenis geroepen dat hij daar onterecht zat, hij bleef geduldig, vertrouwde op Allah en ging door met zijn taak.

Zijn medegevangenen zagen meteen dat Yusuf (as) een bijzondere man was, dus zij vroegen hem of hij hun dromen kon interpreteren. Na dat gedaan te hebben, zei hij tegen één van de mannen die binnenkort vrij zou komen: “Gedenk mij in tegenwoordigheid van uw heer”.

Yusuf (as) bleef nog enige tijd in de gevangenis, de vrijgelaten man was vergeten Yusuf (as) te benoemen bij zijn heer. Weer klaagde Yusuf (as) niet, en ging hij door met datgene wat hij altijd deed; mensen aansporen het juiste te doen.

Ook de koning was op zoek naar mannen die dromen konden interpreteren. De vrijgelaten man herinnerde zich Yusuf (as) en vermelde hem bij de koning. Yusuf (as) interpreteerde de droom van de koning en kwam vrij. Sterker nog; zijn onschuld werd bewezen, hij werd minister van financiën, werd verenigd met zijn broers en vader en trouwde uiteindelijk met de vrouw die hem wilde verleiden. En dit allemaal omdat Yusuf (as) Allah vreesde en “simpelweg” geduldig was.

“Wie God vreest en met geduld volhardt zal eindelijk hulp vinden; want God zal de beloning der rechtvaardigen niet laten verloren gaan”
Hoofdstuk 12, vers 90 – Koran

Moge Allah ons allen geduld geven. Indien je je in een moeilijke situatie bevindt waarbij je geduld op de eis wordt gesteld, denk dan aan seyedna Yusuf (as).

Bron afbeelding: Flickr.

Jouw Dagelijkse Dosis:

Jouw Dagelijkse Dosis 2016/1437:

De ijverige Abdulmohaimen is een krijger. Krijgen doet hij door er keihard voor te werken en er onvoorwaardelijk voor te gaan. Dat is de sleutel tot succes, zo simpel als dat: ergens voor de volle 100% gaan. Zijn brede interesses en ambities leiden hem door verschillende werelden heen. Hij is student Artificial Intelligence aan de Universiteit Utrecht, onderneemt in de software industrie, heeft een eigen kledinglijn genaamd MOYENS en is bovendien freelance docent. Met zijn 21 jarige leeftijd is hij nog lang niet uitgeleefd, noch uitgedacht. Zijn gedachten reiken ver, maar zeker dichtbij de realiteit: aldus zijn drijfkrachten. Hij maakt deel uit van vele verenigingen en neemt ook veel bestuurlijke rollen op zich. De islam is ondanks al zijn interesses zijn bron van inspiratie. Daarbij staat hij altijd open voor sterke discussies waarbij visies en kennis gedeeld worden op zowel maatschappelijk, religieus en wetenschappelijk gebied. Zijn ervaringen met debatteren bij het Lagerhuis hebben hem geïnspireerd om te gaan schrijven. Sterke communicatie is een must. "Wij moeten leren mét elkaar te praten in plaats van tégen elkaar te praten", is dan ook zijn boodschap voor hen die écht streven naar échte communicatie.

Lees andere stukken van Abdulmohaimen