Voorpagina Jouw Dagelijkse Dosis, Jouw Dagelijkse Dosis 2016/1437, Ramadan

Terug naar de basisprincipes – Juz’ 11

De elfde juz’ van de Koran begint aan het einde van surat Altawba, waar Surat Yunus op volgt en eindigt uiteindelijk met de eerste verzen van Surat Hud. Waar surat Altawba in Medina is geopenbaard, zijn surat Yunus en surat Hud beide Mekkaans. Surat Yunus bevat de typische kenmerken van de Mekkaanse verzen: krachtige benadrukking van de kern van het geloof en de Eenheid van Allah, oftewel de Tawheed. Het heeft de hele Mekkaanse periode geduurd, dertien jaar, om dit essentiële principe levend en krachtig in de harten van de metgezellen te laten doordringen.

Hoeveel tijd besteden jij en ik hier aan? Hoeveel tijd besteden wij aan het zuiveren van onze harten, zodanig dat onze geloofsleer levendig wordt en zijn vruchten werpt? Niet alleen in wat wij dagelijks zeggen of doen, maar ook in onze innerlijke gedachten en conversaties, alsook de manier waarop wij omgaan met dagelijkse situaties, hoe moeilijk ook.

Het gaat daarbij om nog veel meer dan deze wereldse kwesties, wat mij namelijk altijd raakt in Surat Yunus zijn deze versen:

إِنَّ الَّذِينَ لَا يَرْجُونَ لِقَاءَنَا وَرَضُوا بِالْحَيَاةِ الدُّنْيَا وَاطْمَأَنُّوا بِهَا وَالَّذِينَ هُمْ عَنْ آيَاتِنَا غَافِلُونَ أُولَٰئِكَ مَأْوَاهُمُ النَّارُ بِمَا كَانُوا يَكْسِبُونَ 

Voorwaar, degenen die niet op de Ontmoeting met Ons hopen, en tevreden zijn met het wereldse leven en er gerust over zijn, en degenen die onachtzaam met onze tekenen omgaan. Zij zijn degenen voor wie het Vuur de Verblijfplaats is, vanwege dat wat zij verwierven.

Het geloof, ‘Aqida, is namelijk niet compleet als het hiernamaals niet aanwezig is in het bewustzijn van de moslim. In deze vers gaat het niet alleen over de aanwezigheid van het hiernamaals in het bewustzijn, maar in hoeverre wij daar naar uitkijken. Naar het hiernamaals, naar het Paradijs, naar de ontmoeting met Allah. Ken je dat gevoel als je een drukke dag achter de rug hebt? Vol met vergaderingen, colleges (in mijn geval) en tegenslagen misschien. Herken je dat gevoel waarmee je dan uitkijkt om naar huis te gaan en lekker in je bed stappen om uit te rusten?

De student die dit leest, ken je dat gevoel waarmee je naar je resultaten uitkijkt na een heftig jaar waarin je zeer goed je best hebt gedaan? En herken je ook die intense blijdschap als Allah je beloont met een goed resultaat? Als gelovigen horen wij te proberen om op ongeveer diezelfde manier naar het hiernamaals, het Paradijs en de ontmoeting met Allah (swt), onze Schepper, uit te kijken. Het Paradijs is niets anders dan ons echte ‘huis’ , waar wij weer terugkeren na een lange, intensieve en uitputtende rit door het wereldse leven.

Moge Allah ons tot degenen laten behoren die uitkijken naar een ontmoeting met Hem, die snakken naar het Paradijs, en niet tot degenen die genoeg hebben aan dit leven en op geen  ontmoeting met hun Schepper hopen.

Bron afbeelding: Flickr. 

Jouw Dagelijkse Dosis:

Jouw Dagelijkse Dosis 2016/1437: