In navolging van de mislukte couppoging in Turkije zitten velen van ons vol van emotie en frustraties en ieder uiteraard vanuit zijn of haar eigen perspectief. Ik som hier een aantal van mijn ergernissen op en mogelijke uitwegen:
Een heersend frame van diverse media is dat dit enkel Pro-AKP betogers vs het leger waren. Er waren echter mensen van alle politieke partijen; daarnaast gingen zowel religieuze als niet-religieuze partijen de straten op. En sommigen bleven gewoon thuis.
Hoe gingen mensen met elkaar omgaan gedurende en na de couppoging? Soms niet al te best. Hoe extreem andermans opvattingen ook zijn, zelfs al heb je er geen respect voor: dit mag zich nooit uiten in haatzaaien en/of geweld.
Ik zag een eenzijdig veroordelen van het harde optreden van het anti-coup gedeelte van de overheid, maar tegelijkertijd ontbrak het net zo hard veroordelen van de coupplegers, werden er onnodig expliciete foto’s verspreid (waarvan velen niet eens geverifieerd waren of waar bleken te zijn ). Dit alles leek vooral om de eigen, bevooroordeelde, politieke boodschap te verkondigen.
Er leek een eenzijdig invulling te worden gegeven aan wat democratie zou zijn, alsof democratie in zichzelf een westers begrip is en enkel door het westen ingevuld kan worden. Bijzonder, want de ‘uitvinders’ van democratie woonden dichter bij Turkije dan Nederland! Wat dit zegt? Helemaal niets. Iedere natie kan en mag zelf invulling geven aan haar regels en anderen hebben dat te accepteren.
Anders bekritiseer je dat inhoudelijk, maar niet vanuit de misplaatste arrogantie dat er een soort copyright zit op democratie.
Nederlandse politici (waaronder die van Turkse komaf) uitten kritiek op protesterende Turken alsof deze slecht geïntegreerd zouden zijn. Zij uitten echter dezelfde kritieken niet wanneer er PKK-gelieerde protesten werden georganiseerd in Nederland (een erkende terroristische beweging). Ofwel: het betrof selectieve verontwaardiging die slechts de eigen agenda diende.
Er lijkt een vrijbrief te zijn wanneer het om Turkije gaat, om te spreken over samenzweringen van politici tot aan burgers, alsof dit de normaalste zaak van de wereld zou zijn, zonder enige mate van hard bewijs. Als jongeren echter over 9/11 of andere aanslagen bedenkingen hebben, worden zij slecht geïntegreerd genoemd en moeten we ze als docenten in het onderwijs op andere gedachten brengen.
Ik zie menig persoon Facebook nu gebruiken om o.a. een heksenjacht te openen op Gülenisten. Via het recht zal moeten blijken of de aantijgingen kloppen. Tot die tijd vraag ik iedereen geduldig te zijn en niet het recht in eigen handen te nemen. Ook als het waar is, praat niets het goed dat hier in Nederland panden en mensen van de beweging direct of indirect aangevallen of bedreigd worden. Het betreft selectieve heldengedrag, want jullie weten toch ook waar andere ‘kwalijke organisaties’ zitten. Waarom zoeken jullie die niet ook op? Simpelweg omdat het niet hoort en dat weten jullie. Ondanks mijn bedenkingen over de beweging en kritieken zal ik het niet accepteren dat o.a. vrienden van mij – waarvan ik geloof dat zij meer voor de wereld doen dan de meeste – publiekelijk nu ten schande worden gemaakt of erger.
Tegelijkertijd erger ik me ook aan de Gülenaanhangers die geen enkele twijfel hebben over de praktijken van de Hizmetbewegingen en geen enkele zelfkritiek lijken te hebben of te uiten. Als we oprecht zijn en of kritiek uiten, graag alle kanten op.
Als laatste: door de disproportionele aanval en kritiek op een aantal praktijken in Turkije ben ik zo bezig met ‘verdedigen’ dat ik niet eens toekom aan zelfkritiek. Indien de omgeving oprecht zou zijn, zou ik die graag willen uiten. In Turkije zijn er nog 1001 problemen waaraan we wat moeten doen. Met name het onderwijs, aandacht voor duurzaamheid, de klassenstrijd en het voortrekken van ideologieën zijn serieuze problemen.
Wanneer gaan we het daarover hebben zonder mensen die kritiek hebben direct in hokjes van voor of tegen te plaatsen?
Laten we proberen in plaats van elkaar de les te leren, van elkaar te leren. Ik zit ook vol fouten en ben waarschijnlijk alles behalve objectief – dit weet ik eigenlijk wel zeker – maar laten we het op zijn minst proberen. Dat gezegd hebbende is er altijd ruimte voor oprechte vragen en respectvolle discussie. Er is echter op mijn Facebook wall, of op die van Wij Blijven Hier, of zelfs onder dit artikel géén ruimte voor samenzweringstheorieën, bedreigingen of beledigingen. Doe je dat wel, dan is het heel simpel: mijn wall, mijn artikel, mijn regels: delete!
Afbeelding: pixabay.
14 Reacties op "Mislukte couppoging in Turkije: hoe praten we nu verder?"
Het ziet er naar uit dat Erdogan de coup zelf heeft ”gefaked’. Daar in toont hij zich een goede leerling van andere legendarische intriganten als Napoleon,Hitler en Stalin.
Maar wat nog vreemder is dan nep coup, is dat de aangewezen vijanden van de natie niet de Kamalisten zijn of de linkse athiesten en allerlei kaffirs maar andere islamitische broeders.
Hoe dan ook, dit is het bewijs dat ”de heilige” Islamisten niet vies zijn van broeder- en vadermoord, dolken in de rug en ideologische zuiveringen….maar dat wisten we al gezien de in bloed gedrenkte islamistische geschiedenis.
Daar is geen enkele vorm van bewijs voor. Nul. Nada. Nop. Niets. Niks. Nada. Gewoon roddel en achterklap. Niemand die daar wat aan heeft.
Dat soort dingen zijn sowieso moeilijk te bewijzen. Feit blijft dat nogal wat Turkse twitteraars het zelf METEEN opbrachten: “geloof de verhalen niet, binnen 2-3 dagen is de coup verijdeld. Zelf opgezet”.
Het bleek sneller te gaan en alom is het amateurisme ervan met enige verbazing beschreven. Ook is helder (commentaar vanuit de EU) dat de lijsten “wel klaar leken te liggen” voor de massale ontslag en opsluitings ronde.
Het is toch wel HEEL apart dat hier door bijna ieder moslim 9/11, Israel, het MO, de USA in allerlei conspiracy theorien zijn verwikkeld, als absoluut dogma aangenomen bijkans. Maar op het moment dat er dan sprake is bij een autocraat in Turkije is het allemaal roddel en achterklap.
Het is allemaal zo eenzijdig radikaal op dit forum.
@Amazigh
Ga wat nuttigs doen met je leven aub. De Azulisten die hebben veel problemen daarboven. Er is geen harde bewijs dat het opgezet is.
@Alfred
Er moet ook een tegen geluid zijn voor nu.nl, geenstijl, rtl 4 nieuws, nos etc etc
Tel even jouw propaganda kanalen die blaffen zoals jij het wil en kom dan terug om te zeggen dat we te eenzijdig zijn.
Jij zegt dat het snel voorbij was. En ik zeg dat jij en je soort al te graag wilden dat het leger Erdogan omver wierp. Sterker nog NOS had een air van JAMMER dat het niet gelukt is.
De westerse leiders waren akelig stil tijdens de coup en regeerden pas toen alles voorbij was. Op een huichelaar manier zeiden ze opeens wij steunen Erdogan.
Uiteraard zul je dit soort opmerkingen niet horen op jouw favorite websites zoals nu.nl, elsevier etc de websites die jij 100% betrouwbaar vind. Jammer voor jouw dat wij hier niet dezelfe blaffende geluid laten horen.
De volgende keer als je iemand beticht van radicalisme dan meot je even kijken wat je tokkie bevolking allemaal doet op andere kanalen.
Ik herhaal het nog een keer waar is het harde bewijs dat het opgezet is. Waar zijn de bewijzen.
En overigens Abdelmajid — maar daar ga je natuurlijk gemakshalve niet op in — waren het de Turken ZELF, gewone mannen en vrouwen uit Istanbul en andere grote steden in Turkije die daarmee kwamen. Niet westerse anti-moslim propaganda, nee de Turken ZELF.
Maar goed die zijn allemaal natuurlijk niet radicaal, extreem en streng in de Islam-leer genoeg voor je. Makkelijker om dat dan maar af te schuiven op nu.nl, of elsevier etc — overigens geen van allen bronnen die ik lees, maar dat terzijde. Je hebt zo’n grote mond, pretendeert zoveel te weten over anderen, en intussen blaat je echt de grootst mogelijke extreme taal uit.
“In Turkije zijn er nog 1001 problemen waaraan we wat moeten doen. ”
Beste Halil,
In Turkije zijn er nog 1001 problemen waaraan…*zij* wat moeten doen. Zij zijn niet jij en ik, dacht ik, wij wonen hier (en wij blijven hier, volgens de titel van deze site). Wij hebben hier nog 1001 problemen om zelf aan te werken. Ik ben benieuwd waarom je de drang voelt problemen op te lossen in een land waar je vrijwillig geen burger (meer) bent, alsof het hier soepel genoeg gaat. Dit importeert niet alleen de problemen naar hier maar schept ook nieuwe: hoe moet ik omgaan met deze onpragmatische loyaliteit naar mensen ergens anders (potentieel ten koste van mij, of andere mensen hier).
Een voorbeeld van zo’n nieuw probleem is dat ik mensen die ik voorheen niet wantrouwde opeens zonder te knipperen complete zuiveringen van andersdenkenden op publieke instituten zie verdedigen: het enige wat ik mij voorstel is dat als die mensen hier de dienst uitmaken het mijn beurt is om blauwgeslagen in een cel te eindigen. Als het een misdaad is om een andere ideologie aan te hangen (want opeens is dat gecriminaliseerd zonder dat ik daar een duidelijke reden voor heb gehoord) en die “misdaad” beperkt je in je functie, is het dan ook niet tijd om alle AKP-gelieerde Nederlanders (een minderheidsgroepering hier) uit publieke functies te gaan ontheffen? Dat laatste zal dan weer een stuk minder enthousiast worden ontvangen: de vraag is dan ook: wat is het verschil ?
@Hendrik,
Alles is relatief en de problemen in Nederland zijn geen problemen als je bekijkt waar andere landen mee worstelen. Een appel en peren vergelijking.
En de hysterische retoriek dat jij ooit de dupe zal worden van enkele tienduizenden Erdogan aanhangers in Nederland is inderdaad dat: hysterische nonsens.
Het is niet voor het niets dat een minderheid aan Turkse/Koerdische heethoofden hier tegen over elkaar staan dat gebeurde ook in de jaren 80 en 90 toen nog niemand van Erdogan had gehoord. Toen waren het rechtse tegen de linksen of de ultra-nationalisten tegen de koerden.
Mensen hebben en houden banden met het land van herkomst of dat van hun ouders dat kun jij een probleem vinden maar dat is een feit. En dat zal de komende decennia ook zo blijven.
Zolang ze elkaar de tent uit vechten heb ik er inderdaad weinig last van :) Om eerlijk te zeggen het is ergens wel een beetje vermakelijk allemaal.
Laten we het maar gewoon een paar generaties uitzitten dat gestoei.
http://www.gulenmovement.us/turkey-coup-fethullah-gulen-blame-progressive-islamic-modernist.html
Goed om eens te lezen.
Lees deze reactie van Fethulah Gulen in The Newyorktimes.
http://www.nytimes.com/2016/07/26/opinion/fethullah-gulen-i-condemn-all-threats-to-turkeys-democracy.html?smid=tw-share&_r=2
Waar blijft Erdogan met zijn bewijzen over de betrokkenheid van Gulen bij de coup poging.????????
Opzet of niet. Wat wel opvalt is dat het er smeriger en bloediger aan toe gaat met Imams aan de macht dan voorheen.
http://www.nytimes.com/2016/07/26/opinion/fethullah-gulen-i-condemn-all-threats-to-turkeys-democracy.html?smid=tw-share&_r=2
Zit Gulen achter de coup poging? Het lijkt mij van niet. Het is puur een strijd tussen Erdogan en Gulen over hoe Trkije hervormd zou moeten worden. Dus een richtingenstrijd waarbij een deel van de Turkse bevolking tegen elkaar word uitgespeeld.
Eindelijk een artikel van een Turk die Erdogan niet méér vereert dan nodig. Ik ben al die mensen die alle Gulen-aanhangers minachten zat. Zelf heb ik in verleden veel met de beweging te maken gehad. Het waren Turken met een visie, ware idealisten. Ik deelde mijn kennis vanuit mijn expertise (onderwijs). Vaak ook met de nodige/hevige kritiek (waar ze overigens niet altijd blij mee waren). Maar altijd met respect en begrip aan beide kanten. Vrijwel allemaal hoogopeleide mensen. Met veel liefde voor Turkije, vooral diegenen die hierheen zijn geëmigreerd op latere leeftijd. Het doet pijn als al die mensen als landverraders worden neergezet.
Maar mij zul je niet horen of zien in Turkije. Zou zo de bak in gaan. Triest..