Voorpagina Algemeen, Gastarbeiders

Wie bedrijft de spot met de moslims?

Abdullah Haselhoef is gastarbeider bij wijblijvenhier.nl

De Internationale Islamitische Gemeenschap laat zich weer eens van haar ‘beste’ kant zien. Deense ambassades worden in brand gestoken en bedrijven waarin vaders en moeders geld verdienen om hun gezinnen te onderhouden, dreigen failliet te gaan. Omdat één Deense krant uit ‘nieuws’-bejag, provocatie en uit uitermate slechte smaak spotprenten over de profeet Mohammed  (vrede en zegeningen zijn met hem) liet tekenen.

Volgens sommige moslims zou de profeet hierdoor beledigd zijn en moeten de moslims de eer en eerbiedwaardigheid van de profeet verdedigen, door als een stelletje fanatici ambassades te laten af te branden en Deense producten te boycotten.

Er is een mooi verhaal over de profeet Mozes (vrede zij met hem ) en een herder die tot God bad en in dit gebed zei: “Oh mijn lieve God, als U bij mij komt dan zal ik Uw haar oliën en kammen, ik zal Uw voeten wassen en U melk te drinken geven. Toen werd Mozes boos, immers volgens de Islam heeft God geen voeten en drinkt hij geen melk. Toen sprak God, Mozes (vrede zij met hem) vermanend toe. “Oh Mozes, komt niet tussen Mij en hoe Mijn dienaar zich Mij voorstelt.”  Of in een andere heilige uitspraak van de profeet Mohammed (vrede en zegeningen zijn met hem) zegt God: "Ik ben zoals mijn dienaar denkt dat Ik ben".

De tekenaars van deze spotprenten hebben de profeet voorgesteld, zoals zij over hem denken. Als zij hadden gedacht dat de profeet een liefdevol en barmhartige persoon was, zouden zij moslim worden. Maar waarom denken zij dat de profeet van de Islam geen liefdevolle persoon was? Komt het misschien ook omdat sommige moslims in hun gedrag en in het vergoelijken en verheerlijken van geweld tegen onschuldigen, geen enkele reden geven om positief te denken over de “Genade der werelden, de profeet Mohammed”?

Dus wie bedrijft de spot met de Islam? Zijn dit niet de Mohammeds en de Ahmeds met een biertje in de éne hand en in de andere hand de Koran waarmee zij mensen slaan en vernederen. Terwijl zij zelf de Islam met handen en voeten vertrappen en bespotten door hun eigen gedrag?

Het verbod om de profeet Mohammed, God, mensen of dieren af te beelden geldt uitsluitend voor moslims. Niet-moslims, mogen binnen hun eigen niet Islamitische, geseculariseerde samenleving doen en laten wat zij willen binnen de kaders van hun eigen wetten. De Koran verbiedt het om mensen te dwingen om moslim te worden. Er is dus vrijheid van geloof en daarmee automatisch ook de vrijheid om niet te geloven en zelfs de vrijheid om een afkeer te hebben van de profeet van de Islam. Dit is een onvervreemdbaar recht die de Koran al meer dan 1.400 jaar aan mensen geeft.

Echter het hebben van rechten, bijvoorbeeld in het verkeer, het recht hebben op voorrang, betekent niet altijd dat het verstandig is om dan ook met geweld voorrang te nemen. Wijze deelnemers aan het verkeer krijgen of geven voorrang en zullen hun voorrang niet afdwingen. Zo is het een recht om op snelwegen met de maximum snelheid te rijden. Verstandige automobilisten passen echter hun snelheid aan aan de (weers)omstandigheden.

Hetzelfde geldt ook voor grondrechten als vrijheid van meningsuiting. Het is ons recht om mensen te mogen beledigen (behoudens het Koningshuis en volgens het OM minister Rita Verdonk). Is het dan ook verstandig en wijs om dit recht in elke situatie, in alle omstandigheden op te eisen en te willen uitoefenen?

Toch ben ik van mening dat dit wel moet kunnen. Maar dan moeten wij ook met zijn allen kunnen accepteren dat men recht heeft op een tegenreactie naar personen, kranten cq. landen die anderen kwetsen of beledigen. Immers wie een balletje opgooit vanuit een glazen kast moet kunnen begrijpen dat er niet alleen met modder teruggegooid kan gaan worden. En dat grovere tegenreacties kunnen leiden tot het ontwrichten van de harmonie en vreedzaamheid in een samenleving.

Samenvattend zou ik het wenselijk vinden dat media zorgvuldig en afwegend gebruik maken van het recht op vrijheid van meningsuiting om anderen te kwetsen, alleen maar omdat het mag. Wat sommige media tot dusver steeds verzuimen door haatzaaiers als van Gogh, Wilders, Hirsi Ali en ook moslimextremisten een oeverloos podium aan te bieden om hun persoonlijke en onverwerkte trauma’s en onderbuikgevoelens te ventileren. Zonder daar in tenminste gelijke mate tegengeluiden te laten horen.

Maar ik zou moslims ook willen aanraden om maar gewoon weer Deense producten te kopen, daar vele Denen ook ongelukkig zijn met de kinderlijke provocatie en slechte smaak van de spotprent-tekenaars, maar hiervan wel de rekening moeten betalen. Terwijl het niet hun schuld is.

Koran:

En de dienaren van de Barmhartige zijn zij, die zachtmoedig op aarde wandelen en als de onwetenden hen  aanspreken, zeggen zij: ‘vrede’. "(25:64).


Abdullah Haselhoef is publicist, woonachtig in Zeeland en enige zoon van een Joodse vader en een Islamitische moeder. Hij is werkzaam geweest bij psycho-medisch centrum Parnassia als de eerste islamitische geestelijke verzorger in Nederland.