Voorpagina Maatschappelijk, Samenleving

Allochtonen doen zélf aan etnisch profileren

Volgens Koos Spee doen ‘allochtonen’ zélf aan etnisch profileren. Het is schokkend dat de voormalig landelijk verkeersofficier van justitie en raadsadviseur van het college van procureurs-generaal zulke ondoordachte uitspraken doet. Zo tweette hij onder andere: ‘’Kijk maar eens in het programma Wegmisbruikers welke bestuurders de grootste mond hebben tegen de politie of is dat ook etnisch profileren’’.

Spee lijkt niet te snappen dat een montage van een half uur geen correcte en volledige weergave is van de realiteit. Net zoals je door een half uurtje Utopia per dag ook geen inzicht verkrijgt in de psyché van deelnemers Kevin en Wilmon. Daarnaast getuigt deze botte uitspraak vooral van een gebrek aan inlevingsvermogen. Zijn uitleg maakt het er ook niet beter op: ‘’Waar ik me aan erger is dat zo’n rapport van Twijnstra en Gudde de politie weer in een kwaad daglicht zet. Wat er gebeurt is niks nieuws onder de zon. Vroeger gebeurde het ook dat mensen met andere huidskleur, zonder ze over één kam te scheren, zich meteen gediscrimineerd voelen als je ze staande hield. En dat is kennelijk nog steeds zo.’’

Volgens Spee toont het rapport van Twijnstra en Gudde dus helemaal niet aan dat etnisch profileren bij proactief politiewerk eerder regel dan uitzondering is, maar dat mensen met een andere huidskleur zich gewoon meteen gediscrimineerd voelen als ze worden staande gehouden. Het is te hopen dat Spee de uitzending van Pauw over etnisch profileren heeft gezien. Als hij dan nóg niet begrijpt waarom Remy Bonjansky gediscrimineerd wordt als hij voor de zoveelste keer onterecht wordt staande gehouden, overstijgt de analyse van een voormalig adviseur van het bestuur van het Openbaar Ministerie (!) amper het niveau van de gemiddelde GeenStijl reaguurder: tendentieus, ongefundeerd en nodeloos kwetsend.

Op de hoogte blijven van ontwikkelingen rondom etnisch profileren en manieren om daar iets tegen te doen kan via Controle Alt Delete.

'Anouar Ethawri' is het schrijvers-pseudoniem van een doodnormale jongen die verder uit angst voor represailles liever zijn volledige naam verborgen houdt. Anouar Ethawri, hierna te noemen 'de zwaarlijvige puber met de vele namen', ziet in Rotterdam het levenslicht op precies dezelfde dag dat Theo Laseroms -Feyenoord én Sparta legende- helaas het loodje legt. Een triest gevalletje 'de een zijn dood, de ander zijn brood' en verder de basis voor een levenslange liefde voor de twee Rotterdamse voetbalclubs. Naast het liefhebben van Rotterdamse voetbalclubs -en eigenlijk alles wat maar enigszins met Rotterdam te maken heeft- doet de zwaarlijvige puber met de vele namen niet zo veel in zijn leven. Behalve dan misschien af en toe wat lezen uit een Dostojevskitje, de Donald Duck of natuurlijk de Koran. Als Feyenoord eindelijk weer eens kampioen wordt, regelt de zwaarlijvige puber met de vele namen een importbruid en gaat hij op huwelijksreis naar Paaseiland. InshaAllah.

Lees andere stukken van Anouar