Voorpagina Ervaringen, Islamofobie, Maatschappelijk, Moslimhaat, Opmerkelijk, Persoonlijk, Racisme, Reizen, Samenleving

Da’s niet baardig – een Mokums metromomentje

Een man zit op een tweezits bij de ingang van de metro. Hij kijkt mijn kant op terwijl ik instap. Ik ben vandaag maar eens gekleed in een groene shalwaar qamies met tartan 3/4 djellaba eroverheen. En mijn stokoude, bruine ribstof jasje met 5 buttons op het linkerlapel.

De man kijkt nors. Hij kijkt nog een keer, even zo nors. Als hij zich bij binnenkomst volledig omdraait om mij wederom te bekijken en ditmaal zelfs van top tot teen, besluit ik hem vriendelijk toe te knikken. Een olijke blik doet soms wonderen.

En jawel, hij lacht – net echt – en zegt wat. Even Mos Def zachter zetten. Ik hoor hem met dezelfde plastic glimlach vragen of hij mij mag adviseren. Adviseren? Natuurlijk, kom maar op, zeg ik. Scheer je baard af, zegt hij. Joh. Waarom dan? Dan zie je er veel sympathieker uit. Ik lach, net echt. En zeg: sympathiek.

In het jaar dat Elvis stierf, werd Noureddine geboren. Op zijn negende kreeg hij een skateboard. Op zijn 20ste werd hij in Schotland verliefd op boeken. Op zijn 27ste werd hij moslim en vond hij zijn draai. Hij werkt in de gehandicaptenzorg en denkt soms dat hij bijna Arabisch kan lezen maar vraagt dan toch om een klinker. Hij jat de beste grappen van de missus, steun en toeverlaat sinds 2006. Af en toe vertaalt hij wat poëzie omdat het leven dan gewoon beter is.

Lees andere stukken van