Voorpagina Islam, Maatschappelijk, Media, Opinie

Undercover in de moskee: het huwelijk

Veel mensen verwachten nu dat ik hier ga zeggen dat ik de uitzending van ‘Undercover in Nederland’ een verschrikkelijke aanval op islam vind etcetera etcetera.

Dat ga ik niet doen. Sterker nog…

Ik hoor al jaren verhalen over zusters die even snel door een man een nikaah in worden gekletst, zonder wettelijk huwelijk, zonder dat er een wali’ bij is, zonder of met nauwelijks bruidsschat, zonder dat ze hun rechten kennen laat staan dat ze hun rechten krijgen.

De hele reden dat we in islam een romantische relatie starten met een huwelijk is om de rechten van beide personen wettelijk vast te leggen, zodat ze daarna dus ook in juridische zin verdedigd kunnen worden als de relatie toch anders uitpakt dan vooraf gedacht. Een vrouw staat er dan dus niet alleen voor.

Er zijn veel broeders met goede intenties – I know – maar er zijn helaas ook een enorme hoop slechte broeders die juist vrouwen enkel ‘islamitisch’ maar niet voor de wet willen huwen zodat die zusters dus effectief hun rechten niet krijgen en niet kunnen krijgen. Die de wali’ willens en wetens buitenspel zetten om de positie van de vrouw te verzwakken. Die de vrouw aanpraten dat ze per definitie akkoord dient te gaan met een polygaam huwelijk. Ze verschuilen zich achter wat dan even door moet gaan voor islamitische wet- en regelgeving, maar brengen een vrouw in een positie die het tegenovergestelde is van wat wordt nagestreefd met het concept van een huwelijk in islam. Dat is verkeerd en vrouwen zijn daarvan doorgaans het slachtoffer! Dat moeten we dus niet accepteren!

Als wij als moslimgemeenschap toestaan dat dit gebeurt bij onze eigen zusters door toedoen van onze eigen broeders, dan moeten we niet verbaasd opkijken als iemand op een gegeven moment met een verborgen camera die waanzin vastlegt. Dat er na zo’n uitzending meer handhaving komt op religieuze huwelijken die worden gesloten voor het huwelijk bij de Nederlandse wet en dat er meer/hogere straffen komen is logisch en terecht.

Daarnaast ligt er een enorme verantwoordelijkheid binnen de islamitische gemeenschap om met name onze zusters beter te informeren over hun rechten in een islamitisch huwelijk, de voorwaarden ervan, waar de man allemaal aan dient te voldoen, dat ze heel voorzichtig moeten zijn voordat ze een huwelijk aangaan, welke rechten ze tijdens een huwelijk hebben, hoe ze een scheiding kunnen effectueren als dat nodig is en dus hoe te voorkomen dat zij het slachtoffer worden van mannen die enkel hun eigen belangen nastreven.

En – laten we eerlijk zijn – daar hadden we jaren geleden al mee moeten beginnen.

Dit schreef Nourdeen gisteravond op Facebook.

Nourdeen Wildeman is een Nederlander van christelijke komaf die op 24 jarige leeftijd moslim is geworden. Nourdeen is oprichter en voorzitter van Stichting as-Salaamah wal'Adaalah.

Lees andere stukken van