Voorpagina Ervaringen, Maatschappelijk, Persoonlijk

Share Yourself: voor een mooiere wereld

Ongeveer twee jaar geleden stond ik met mijn monoloog Ali op het WIRED Festival. Ik vertelde over mijn gescheiden ouders. Terwijl buiten regendruppels dansten, luisterde een grote groep doodzwijgend naar mijn woorden. Na die zes minuten klapten zij. Toen het geluid van handen die op elkaar drukten ging liggen, galmde een jonge stem door de ruimte.

“Mijn vader is ook zo’’, zei ze. Ik kon haar niet zien, omdat het licht nog altijd gedoofd was. Diezelfde stem – volgens mij van een achtjarig meisje – vertelde kort dat haar vader ook losse handjes heeft en wat dat met haar deed.

Ik was stil. In shock, eigenlijk. Een jonge ziel had zich herkend in hetgeen wat ik had meegemaakt. Dit fascineerde mij. De herkenning van dat meisje, het begrip voor mijn verhaal, de verbinding tussen ons. Het hield me wekenlang bezig. Ik wilde hiermee iets doen, juist omdat het mij zo dwarszit dat wij vandaag de dag uit elkaar leefden.

Portretten in woorden
Hierdoor ben ik mensen in woorden gaan portretteren voor platforms. Ik ben verhalen gaan delen, omdat ik geloof dat verhalen ons héél ver kunnen brengen. We kunnen geïnspireerd worden door anderen. Zij kunnen ons motiveren, raken, empoweren.

Ook hierdoor gaf ik kort geleden een interview wat ik had afgenomen voor Straatnieuws, een krant die wordt verkocht door daklozen om een extra centje te verdienen, weg aan een tienermeisje. Zij vertelde me dat haar moeder depressief is, haar dagen vult met het liggen in bed. Dat door de aanwezigheid van haar moeder haar broertje en zusjes het thuis niet meer fijn vinden. Haar moeder is ‘een kwade geest’, vertelde ze.

De positieve powervrouw
Het interview ‘positieve powervrouw’ ging over een 34-jarige vrouw die host en jongerenwerker is. Zij was seksueel misbruikt, zag in haar jeugd het leven – net zoals de moeder van die tiener – niet meer zitten, deed een aantal pogingen om een einde aan haar leven te make en had kanker, maar inmiddels staat zij op de grootste podia, won ze een landelijke missverkiezing, maakt ze vlogs waarin zij haar kijkers wilt empoweren. Ze geniet van het leven.

“De dingen uit mijn jeugd hebben me beschadigd. Mijn kanker maakte me geestelijk snel volwassen, maar nu ben ik een powervrouw en wil ik anderen helpen, empoweren,” vertelde zij me.

Rolmodellen
In de hoop dat deze vrouw een rolmodel zou zijn voor de moeder gaf ik die tiener het artikel. Want rolmodellen, die hebben wij nodig! Mensen aan wie wij ons eigen identiteit kunnen spiegelen, om zo te reflecteren op onszelf, hetgeen dat wij doen en diegene die wij zijn. Om zo, morgen de dag, misschien wel diégene te worden die wij daadwerkelijk zouden willen zijn. Tegelijkertijd kunnen wij allemaal rolmodellen zijn, want wij hebben allemaal een verhaal dat wij kunnen delen, waarmee wij anderen kunnen inspireren, motiveren en empoweren.

Share Yourself
En zo, vanuit al deze gedachtes, ontstond Share Yourself (SY), een event voor jongeren én – met ondersteuning van Stichting Multicultureel Jongeren Geluid uit Den Haag – georganiseerd door een groepje jongeren. SY zal een middag worden waarop vier jongeren zo een verhaal, dat gaat over onderwerpen die spelen onder jongeren, zullen delen. En een middag waarop andere jongeren zich zullen delen door middel van dans en muziek.

Dit, Share Yourself, is mijn zwaard, waarmee ik samen met vele anderen, die ook geloven in de kracht van verhalen, in de kracht van rolmodellen, in de kracht van de ander zullen wij hiervoor strijden, hopelijk de wereld op microschaal een piepklein beetje mooier zal maken. Share Yourself is mijn strijd om jongeren bij elkaar te brengen én visie te geven, te inspireren, motiveren en/of te raken.

Wil jij ook aanwezig zijn tijdens Share Yourself? Wees dan op 29 januari 2017 aanwezig in The Student Hotel op de Hoefkade 9 in Den Haag. We zullen beginnen om 14:30. En eindigen de dag om 18:00 met een borrel.

Schrijf je snel in door een mail te sturen naar shareyourself@stichting-mjg.nl of een bericht naar onze FB-pagina, want we hebben maar een beperkt aantal plaatsen. Voor vragen en/of opmerkingen kun je ons ook mailen of bereiken via Facebook. Laten we samen gaan voor een inspirerende middag, waarmee wij de wereld mooier maken voor onszelf en voor een ander.

Foto door Dave Zijlstra

De 17-jarige Hizir Cengiz woont in de Haagse Schilderswijk. Hij schrijft voor Scholieren.com, de grootste jongerenwebsite van Nederland en Vlaanderen, Mindshakes en het Straatnieuws, een krant dat door Haagse en Rotterdamse daklozen wordt verkocht. Schrijven is zijn grootste verslaving. En verhalen delen, om zo anderen te inspireren, raken of motiveren, is zijn passie.

Lees andere stukken van Hizir