Een “nazi-overblijfsel” en “fascisten” noemde Erdoğan het Nederlandse kabinet vorige week. De omstreden Turkse president nam geen blad voor de mond om het landingsverbod voor minister Çavuşoğlu te veroordelen. Waar komt dit ineens vandaan, deze ferme taal richting het kabinet?
Het mag eigenlijk geen verrassing worden genoemd. We wisten al langer dat het in Nederland electoraal niet goed ging. Sinds Pim Fortuyn (1948-2002) in de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen in 2002 de doos van Pandora opende, is extreemrechts onder Wilders hand over hand opgerukt van negen zetels in 2006 naar meer dan dertig zetels (in de peilingen) in 2016. Door het electorale succes van Wilders zijn de VVD, de PvdA, het CDA, de ChristenUnie en de SGP allen in mindere of meerdere mate naar rechts verschoven in het politieke spectrum. De Nederlandse politiek was tot de verkiezingen van 2017 geleidelijk in de ban geraakt van het rechts-extremistische gedachtegoed. Allen proberen nu al jaren uit dezelfde ruif te eten, in de strijd om de zwevende kiezer.
Het rechts-extremisme is als een deken over Nederland komen te liggen. Dit laat zelfs de NOS niet ongemoeid. Erdoğan zou zelfs volgens de NOS hebben gezegd dat ‘Nederland’ een nazi-overblijfsel is. Dit is een overduidelijke interpretatie van de NOS, die al langer op de hand van haar (rechtse) correspondent Lucas Waagmeester lijkt te zijn. Erdoğan noemde niet Nederland, maar ‘hen’ (Turks: “onlar”) een nazi-overblijfsel; overduidelijk doelend op degenen die de landingsrechten van het toestel van Çavuşoğlu introkken. Het kabinet dus.
Een taboe, deze nazi-vergelijking. Zeker. Vooral diplomatisch bezien. Maar slaat het de plank retorisch dan óók volledig mis? Dat is geen uitgemaakte zaak. De kabinetten Rutte I en II – die sinds 2010 met ordinaire spierballentaal richting nieuwe Nederlanders (“je invechten in de samenleving”, “pleur op” etc.), min of meer noodgedwongen, de wind uit de zeilen van de PVV probeerden te halen – waren (onbedoeld) onder invloed van hetzelfde onderliggende sentiment als dat van het nazisme (xenofobie, antisemitisme, minderhedenhaat). Het is niet vreemd voor een ‘wereldleider’ uit een ander continent om dit sentiment anno 2017 ‘nazi-overschot’ te noemen. Het is voor ieder weldenkend mens een morele plicht om dit sentiment met hand en tand te bestrijden. Het rechts-extremisme na Fortuyn is eenvoudigweg een afzichtelijk, sluimerend virus dat onze (van oudsher) multiculturele samenleving diep heeft geïnfecteerd. Erdoğan lijkt dit te willen bestrijden. Dat is één.
En dan twee: politiek-strategisch. Erdoğan hoefde de gewraakte uitspraak in principe niet te doen. De uithaal van Erdoğan leidde er politiek gezien echter wel toe dat de zwevende (verrechtste) kiezer, waarvan een niet onbelangrijk deel in de schoot van de PVV dreigde te vallen, zich uit ontzag voor Erdoğan en de reactie van het kabinet (terug)schaarde achter premier Rutte en de VVD. De VVD liep na het incident, zo pal voor de verkiezingen, plotseling uit van 24-28 naar 33 zetels. De PVV viel terug van 24 (Maurice de Hond/EenVandaag, 14-3/13-3) naar uiteindelijk 20 zetels. Daarmee maakte Erdoğan in een voor Nederland cruciale verkiezingsstrijd een einde aan de aspiraties van de PVV. Sterker nog, de politieke herschikking die in Nederland het gevolg was, zou weleens een game changer in West-Europa kunnen zijn. De verwachting was immers dat na de Brexit en de verkiezing van Trump in 2016, Nederland de volgende dominosteen zou zijn die zou omvallen. Europa zou met de aanstaande Franse presidentsverkiezingen en de Duitse Bondsdagverkiezingen in 2017 volgens velen de Britten en de Amerikanen volgen en een ruk naar rechts maken. Nederland lijkt na dit verbale geweld in elk geval (voorlopig) de dans ontsprongen te hebben. Met dank aan Erdoğan.
14 Reacties op "Erdoğan: ‘redder’ van Nederland"
De uitspraken van Erdoğan moeten in het licht van het rechtsextremisme in Nederland worden bezien. Vuur dat met vuur wordt bestreden. De NL partijen waren zelf niet in staat om Wilders effectief te bestrijden. Nu Erdoğan eraan te pas is gekomen, is de wind ineens uit de zeilen van Wilders. Leest u de tweets van Wilders er maar op na. De man wist van gekkigheid niet wat hij moest zeggen. Het NL kabinet toonde voor het eerst in jaren kracht op het wereldtoneel en werd daarvoor beloond. De kabinetsreactie was duidelijk door Erdoğan uitgelokt.
Wat een onzin. Erdogan beschuldigde ook Merkel van Nazi praktijken. Zijn daar nu ook verkiezingen dan?
Als er iemand een fascist is, dan is het Erdogan wel. Hij is bezig de Koerden uit te roeien in Turkije en Syrië, en samen met de USA (o.a. Bush, Obama, Hillary, John Mccain), Saoedi Arabië, Qatar, Frankrijk en het Verenigd koninkrijk heeft hij al Nusra, al Qaida, IS en andere terreurorganisaties ondersteund wat vele levens heeft gekost in Irak en Syrië.
Ik mag hopen dat deze ellende snel voorbij is en Erdogan projecteert alleen zijn eigen tekortkoming op anderen want “Mein Kampf” is zijn lievelingsboek. Trouwens in WOII werkte Turkije samen met Hitler en moet Erdogan eerst eens even naar zijn eigen land kijken.
@PetradeBoer, bovendien is het wel heeeel bizar NL of DL van NAZI praktijken te beschuldigen als je zelf het afslachten van 1.5 miljoen Armeniers in een holocaust scenario ontkend. Heel. Bizar.
Nee dit had niets met NL of DL of FR of welk ander EU land te maken. Maar slechts met een ding: “rallying of the troops” in Turkije zelf. Ik vind het dan ook wel heeel gedurfd van de schrijver om NL met een extreem rechts virus te labelen. En dat niet te doen voor een vergelijkbaar extreem regime; populistisch, gebaseerd op de domme massa in de rural areas, en met een stevige fascistische, autocratische insteek. Opnieuw bizar.
NL heeft duidelijk problemen met rechts-populisme. De problemen die Erdogan hier in NL veroorzaakt hoeven we er niet bij.
wij horen en lezen de laatste maand de ene na de andere onzin van erdogan,wanneer houd hij op ,de turken verliezen alle respect van europa,wat zij in jaren hebben opgebouwd,als ik op youtube kijk naar filmpjes in turkije tijdens protesten ,dan denk ik dat nederland het nog netjes heeft gedaan,en ons van nazi en zo uitmaken,is turkije armenie vergeten?dan staan de turken op hun achterste poten…erdogan ,een keer ophouden….
@ Harold, mee eens en nationalistische Turken zijn in NL (extreem) links en in Turkije extreem rechts. Geschiedenis vervalsing hoort helaas bij Turkije om zichzelf op de borst te kunnen slaan hoe goed en geweldig ze wel niet zijn maar anderen zijn de dupe. Vaak ook nog eens uit de zogenaamde oemma.
In Nederland is er geen enkele politieke partij extreem rechts en er is volgens de AIVD nauwelijks gevaar vanuit andere groeperingen die wel extreem rechts gedachtegoed hebben. Wel worden enkele extreem linkse groeperingen extra in de gaten gehouden zoals de anti fascisten (AFA).
Rutte zei zelf geen “pleur op”. Dat was een uitspraak van een Turk die demonstreerde in de NL straten. Hij vond dat de NL media hier niet over mochten berichten. Sterker nog: ze mochten niet eens aanwezig zijn. Dat is de omgekeerde wereld.
Rutte zei alleen: “Mijn eerste reactie is “pleur zelf op””. Dus de gewraakte afspraak is niet van hem geweest. Verder: NL is zeer anti-fascistisch. De reden dat de Turkse minister werd geweigerd was dat het gevaar was dat het uiteindelijk om een fascistische bijeenkomst zou gaan. Die vrees bleek gegrond. Uiteindelijke demonstreerden er mensen van de Grijze Wolven (compleet met groet). Als er bij een bijeenkomst net zoveel NL vlaggen zouden zijn als Turkse vlaggen bij die betreffende demonstratie zouden de gemoederen nog veel meer hoog oplopen.
Eindconclusie: Vwb fascisme en extreemrechts zijn wij Nederlanders veel kritischer op onszelf dan op de Turken.
Wat een diep triest stuk. Het raakt kant noch wal. Snel vergeten maar.
Blijkbaar is er censuur op deze website. Onwelgevallige bijdragen worden niet geplaatst.
Tonnie,
Helemaal eens !
Petra DeBoer:
Er zijn inderdaad verkiezingen in Duitsland. Zie één na laatste regel.
Harold:
Je reactie is interessant. Ik zou wel voorkomen dat ik ‘de massa’ dom zou noemen. Ook de associatie van Erdogan met fascisme is misplaatst. Dat geldt ook voor de opmerking van @PetradeBoer.
Erdogan verheerlijkt geen geweld, zet er niet toe aan en discrimineert niet jegens de eigen bevolking(sgroepen). Wat je wel ziet, en dat heeft een link met de opmerking van Petra DeBoer, is dat Erdogan de PKK actief bestrijdt. De PKK is een Koerdische afscheidingsbeweging die grondgebied van Turkije claimt en daarbij terreur pleegt (tienduizenden burgerslachtoffers in de afgelopen decennia) om de regering onder druk te zetten. Dit is een topic op zichzelf.
De Armeense ‘kwestie’ is ook een apart topic, maar komt er – vanuit Turks perspectief – op neer dat de eenheid van het Ottomaanse rijk vanuit binnenuit (het staatsapparaat) dreigde te worden ontmanteld, waarna een slecht geregelde volksdeportatie compleet mislukte en ontelbaar veel slachtoffers van beide kanten eiste. Dit is een ongelooflijk fiasco en (ik denk) een afgrijselijk dieptepunt onder negenhonderd jaar Turks bestuur in het M-O, die evenwel weinig met genocide te maken heeft.
Bert:
Bedankt voor je bijdrage (en de respectvolle toon waarop). Ik wil je toch vragen vooral te zoeken naar de boodschappen achter wat je ‘onzin’ noemt. Er zit ontzettend veel venijn in, dat klopt. Maar stel je ook eens voor hoe weinig begrip er wordt getoond voor het Turkse perspectief. Ik lees hier continu over een zogenaamde ‘Armeens genocide’. Los van de feiten rondom de Armeense kwestie zou een beetje onderzoek naar de Turkse politieke overtuigingen en bestuurspraktijken al aantonen dat dit absurd is. Genocide impliceert een vooropgezet plan om een bevolkingsgroep uit te moorden. Bij Nazi-Duitsland ligt er een duidelijk politieke filosofie aan de Holocaust ten grondslag, die – met de miljoenen slachtoffers voor ogen gehouden – niets aan de verbeelding overlaat. Daar is bij de Armeense kwestie in de verste verte geen sprake van en het is gewoon onoprecht en duidelijk politiek gemotiveerd om dit een genocide te noemen.
Tonnie:
Nuttige bijdrage. Uiteindelijk werkt het mediatechnisch natuurlijk wel zo dat Rutte “pleur (zelf) op” zei. Het past natuurlijk tussen eerdere van zijn uitspraken. Rutte kiest ervoor om extreemrechts met dergelijke uitspraken aan zich te binden en te voorkomen dat deze afglijden naar het (destructieve) rechtsextremisme van Wilders. Tegelijkertijd is het natuurlijk zo dat Rutte als premier van ‘alle Nederlanders’ legitimiteit verliest door minderheden van zich te vervreemden. Erdogan duikt vervolgens in het ontstane gat en ‘lo and behold’, duizenden (met name) jongeren scharen zich achter een buitenlands staatshoofd. Onvoorstelbaar, zou je zeggen, maar het gebeurt.
In hoeverre vinden de Turken in NL het OK dat de NL politie optrad tegen de “Grijze Wolven”-Turken bij het consulaat?
Hoe moet Rutte dan wél reageren? concreet… Een optocht van (Turkse) vlaggen en Hitler -groet-achtige grijze-wolven-groeten worden niet getollereerd. Ook niet bij NL rechts-extremisten.
Maar omdat het Turken zijn en geen NL’ers knijpen veel linkse “anitfa/afa”-lieden een oogje toe. Eigenlijk heel discriminerend.
In het verleden was het vaak zo dat mensen uit vaderlandsliefde alles accepteren wat hun vaderland deed. Nationalistische Duitsers bv die geen nazi waren, waren toch trouw aan Dld en deden mee met de nazi’s. Veel Christelijke NL’ers vonden dat elke overheid door God gegeven is, en confirmeerden zich met de nazi-bezetter.
Nu (in 2017) is er een groep in NL die zo trouw is aan “anti-Nederland” dat ze kritiek hebben op NL wanneer deze een anti-fascistische maatregel neemt. Namelijk het niet tollereren van fascisme in NL. Niet van Nederlanders en niet van Turken. Daarom nemen deze Antifa-lieden niet duidelijk afstand van een grijze-wolven-demonstratie omdat ze dan “zij aan zij” staan met de NL overheid. En dat vinden deze “linksen” een groter probleem dan dat hierdoor de straten worden overgenomen door de fascisten.
genocide: systematic and premeditated exterminations within legal parameters
Council of Europe: genocide
http://www.armenian-genocide.org/Affirmation.153/current_category.7/affirmation_detail.html
http://www.genocidewatch.org/images/Turkey-_13Jun05ErdoganletterAmericanHistoricalAssociation.pdf
scholars on genocide, brief vanuit Stanford.
Je kunt vergoeilijken wat je wil, maar als je zelfs het meest evidente niet erkent dan is er ook weinig zin tot verdere discussie en is duidelijk vanuit welk perspectief deze opinie geschreven is.
Ik denk dat NL het punt wel gemaakt heeft vorige maand. Alhoewel totaal geen CDA stemmer, misschien is het plan-CDA wel een goede oplossing: om het verdrag op te zeggen en daarmee de erkenning van dubbele nationaliteit Turken en zelfs dienstplicht Nederlandse Turken in Turkije te verbieden. Dan word je gedwongen om – in alle vrijheid – die keuze te maken en dan zijn we van dat gezeik af. Freedom of speech ’n all.
Wij – de rest van de bevolking – hebben andere prioriteiten en problemen om op te lossen, van climate change tot zzp’ers, om nog heel veel tijd te verspillen aan dit turko-narcissisme.
Pingback: Erdoğan is een onderdrukker... en dat is geen framing door de Nederlandse media | Doorbraak.eu
Pingback: Erdoğan is een onderdrukker… en dat is geen framing door de Nederlandse media | Krapuul