Voorpagina Ervaringen

De Citotoets

Het is alweer voorbij… de Citotoets. Ik herinner me het nog als de dag van ruim 7 jaar geleden. Met volle spanning luisterde ik naar meester Jos en meester Ger, die ons vertelden hoe we de toets moesten maken: "Jullie krijgen potloden en antwoordvellen van ons. Als je denkt dat het antwoord A is, kleur je het vakje A in… wel binnen het vakje blijven. We werken namelijk met een systeem en anders wordt je antwoord niet herkend. Dat kan je punten kosten."

We moesten daarna ook met de hele klas oefenen hoe de vakjes in te kleuren. Het bleek moeilijker te zijn dan gedacht… als je zenuwachtig was, schoot je wel eens uit met je potlood. Gelukkig hadden we van meester Jos ook nog "hele speciale gummen" gekregen.

Het is het spannendste gedeelte van je hele leven tot dan toe. Dan komt het moment om je dromen – in mijn geval de dromen van mijn ouders – waar te maken. Mijn moeder wilde ook netals haar vriendinnen tijdens de wekelijkse roddelbijeenkomsten kunnen zeggen dat haar zoontje dokter gaat worden. Dat zorgde bij mij voor extra spanning, maar aan de andere kant ook voor een kick. Ik denk dat dat de eerste adrenalinestoot was in mijn leven. (Nee, ik lieg… dat was toen ik voor het eerst alleen mocht oversteken over die gevaarlijke weg met tweerichtingsverkeer voor de school.)

Het was een hele heisa… ik vond mezelf redelijk speciaal op school. Ik zat in groep 8 en dan kun je alles maken. Dan ben je namelijk de oudste en meest wijze op school (samen met je vrienden). Helaas gold dat toen niet. We moesten onze eigen tafels twee trappen af naar beneden dragen de gymzaal in. In de gymzaal moesten we de tafels in 4 rijen plaatsen met 1,5 meter afstand onderling. Dat was wel genoeg om het doorgeven van blaadjes te voorkomen, gezien de korte armpjes die we toen allemaal hadden.

Anders dan veel vrienden vond ik het zelfs leuk. Ik denk dat dat het donkere gedeelte in mijn jeugd was, waarin ik in mijzelf symptomen van een ‘nerd’ herkende. Nu zitten we in de donkere periodes van mijn moeders leven. Ik word geen dokter…