Voorpagina Islam, Jouw Dagelijkse Dosis, Jouw Dagelijkse Dosis 2017/1438, Lifestyle

Water: een kostbaar geschenk – Juz’ 7

In onze tuin hebben we een fonteintje; voor mij de heerlijkste plek van de tuin. De plek voor woedoe (rituele wassing), een afwasje en om de tuin besproeien. We gaan er zuinig mee om, want water is duur en een kostbaar geschenk van de schepping. Een paar meter verderop zijn er meerdere benzine stations waar klanten – voor een habbekrats – hun auto’s laten wassen. Een hoge drukspuit spuit met veel geweld vele liters water – onttrokken aan het grondwater – over stoffige auto’s.

In de juzz van vandaag, staat duidelijk dat Allah ons het water schenkt, en ook met welk doel:

“Hij (Allah) is Degene Die water uit de hemel doet neerdalen en Wij laten daarmee allerlei soorten gewassen voortkomen.” (Koran 6:99)

Zuinig omgaan met water
Zuinig zijn met water is mij met de paplepel in gegoten. Mijn opa zei: “Maak je tandenborstel nat, doe de kraan dicht, poets je tanden en open de kraan dan pas weer en hetzelfde principe geldt ook voor je handen wassen en douchen.” Mijn tante zei: “Wil je mijn auto wassen?  Maar niet met een slang en je mag slechts vier emmers water gebruiken.”

Auto’s zijn hier een belangrijk statussymbool en die moeten dus ook schoon zijn. Voor het wassen van auto’s wordt ongelooflijk veel grondwater gebruikt. Een schoon huis en dus schone tapijten is hier ook een ‘must’.  Minimaal twee keer per jaar wassen Turkse huisvrouwen hun tapijten en dat gaat gepaard met heel veel sop en water, thuis in de tuin of via een daartoe uitgerust bedrijf.

Grondwater problematiek
Uit satellietmetingen door NASA blijkt dat het grondwaterpeil- wereldwijd- daalt. Zonder ooit maar één meting te hebben verricht, waarschuwt Allah ons in soera Al Moelk (Koran 67:30) voor de daling van het grondwaterpeil:

“Zeg: ’Hoe zien jullie het, als jullie water diep zou wegzakken, wie zou jullie dan bronwater brengen?’”

Profeet Mohammed vrede zij met hem zet ons aan tot nadenken, want hij zei meer dan 1400 jaar geleden al:

“Het kan jullie gebeuren dat jullie op een ochtend wakker worden en constateren dat jullie drinkwater eenvoudigweg is gezonken, dat het grondwaterpeil niet meer te bereiken is en dat jullie geen drinkwater meer hebben. Wat doen jullie dan? Waar halen jullie het water vandaan en wie kan jullie water geven?”  (Uit: Kuran und Umwelt van Ahmad von Denffer).

Eerlijke verdeling van waterbronnen
Als we goed voor deze aarde zouden zorgen en rechtvaardig en adequaat zouden zijn in de verdeling van waterbronnen, dan is er in principe nog steeds genoeg water voor iedereen.
Echter, bevolkingstoename en intensivering van landbewerking en industrialisatie leiden in verschillende gebieden in de wereld tot waterschaarste. Conflicten tussen omringende landen liggen daarbij op de loer. Sinds 1997 worden er zeer regelmatig Wereld Water Forums (WWF) georganiseerd, met onder andere als doel ‘ eerlijke verdeling van waterbronnen’. Volgens de WWF zal bijna een derde van de wereldbevolking in de komende 25 jaar last krijgen van watertekorten, met name in Azië, Afrika, Midden-Oosten en Oost-Europa.

Watervoorziening in conflictgebieden
Het gebied van de grensoverschrijdende rivieren Eufraat en Tigris, stromend in het Zuid-Oosten van Turkije, Syrië en Irak, is bijvoorbeeld zo’n gebied. Er zijn door de Turken grote stuwdammen en meren gebouwd voor de opwekking van elektriciteit, voor irrigatie van landbouw en voor de watervoorziening van de bevolking van Turkije. Ik ga er vanuit dat de huidige regering de intentie heeft om – indien noodzakelijk – de aangrenzende landen hierin te laten delen. Dit ‘drie landen’-rivieren gebied is echter al langere tijd een gebied waar grote conflicten worden uitgevochten. In het Zuid-Oosten van Turkije is het al lange tijd uitermate onrustig, Syrië ligt voor een groot deel in puin en in Irak is het al niet veel beter. Dit alles maakt dit gebied extra kwetsbaar als het gaat om adequate en eerlijke watervoorziening.

Genieten en dankbaarheid
Water is voor ons allen van het allergrootste levensbelang. We kunnen niet leven zonder water, maar het is ook iets om van te kunnen genieten. De eerste slok water na vele vele uren vasten is werkelijk verrukkelijk, een douche aan het einde van een werkzame dag is zo verfrissend. Een duik in het verkoelende water van een zwembad, rivier, meer of zee, is zo gelukzalig. Overigens ook in een burkini; dat weet ik uit eigen ervaring.

Tijdens de Ramadan drinken velen van ons vele uren niet en hebben we soms een kurkdroge mond en valt het spreken ons moeilijk, maar de ‘vanzelfsprekende’ wetenschap dat er bij de iftar drinkwater zal zijn om onze dorst te lessen maakt het draaglijk. Vanzelfsprekend is dit echter niet. Zijn we ons wel voldoende van bewust en voldoende dankbaar voor deze ‘schijnbare’ vanzelfsprekendheid?

Zo ja, dan belooft Allah ons het volgende. In soerat Al Ibrahiem (Koran 14:7) staat:
“…Als jullie dankbaar zijn, dan zal İk jullie nog meer geven..”

En in soerat Al Imraan (Koran 3:144):
“..En Allah geeft een beloning aan degenen die dankbaar zijn.”
 
Ik ben dankbaar voor de lieve moslima die mij dertig jaar geleden leerde hoe ik zuinig met water woedoe kan verrichten. Vreselijk vind ik het om te zien hoe sommigen enorm veel water verspillen en rond spetteren voor één woedoe.

De adhaan (oproep) voor het avondgebed klinkt en ik spoed mij -in deze warme avond- naar ons tuin fonteintje voor mijn woedoe en schuif daarna aan bij een heerlijke iftar-maaltijd.

Dit is deel 7 van Jouw Dagelijkse Dosis. Iedere dag in de Ramadan schrijft een team van schrijvers een reflectie over de juz’ die praktisch de hele oemmah die dag leest. Alle lezers worden uitgenodigd hetzelfde te doen, en hun eigen reflectie op de juz’ van de dag in de reacties te plaatsen.

Jouw Dagelijkse Dosis:

Jouw Dagelijkse Dosis 2017/1438:

Maryam vertrok 1997 met man en kinderen naar Turkije en woont daar nog steeds. Voor haar verhuizing was ze als docent werkzaam in de gezondheidszorg en als opleidingsadviseur bij de Rijksoverheid. Ze schreef gedurende zeven jaar de column ‘Bericht uit Turkije’ voor het maandblad van Al Nisa, was actief voor Moslim Vandaag en is nu verbonden aan schrijverscollectief Qantara.

Lees andere stukken van Maryam