Voorpagina Islam, Jouw Dagelijkse Dosis, Jouw Dagelijkse Dosis 2017/1438, Maatschappelijk, Samenleving

Integratie: komen we er ooit van af? – Juz’ 26

يَا أَيُّهَا النَّاسُ إِنَّا خَلَقْنَاكُمْ مِنْ ذَكَرٍ وَأُنْثَىٰ وَجَعَلْنَاكُمْ شُعُوبًا وَقَبَائِلَ لِتَعَارَفُوا
[O mensen! Wij hebben jullie vanuit een man en een vrouw geschapen. En wij hebben jullie tot volkeren en stammen gemaakt, opdat jullie elkaar leren kennen.] (Surah 49;13)

We zijn in ons kikkerlandje als sinds mensheugenis (of was het sinds ‘nine eleven’?) druk bezig met integratie. Althans, met het debatteren, verklaren, analyseren, aanmoedigen en opleggen ervan. Inmiddels weet niemand meer wat het nou precies is of heeft iedereen er een eigen definitie van. Volgens sommigen ben je geïntegreerd als je de taal kent, volgens anderen als je werkt en belasting betaalt en volgens weer anderen als je je hoofddoek eraf gooit en je je religie vaarwel zegt. Wat we nu na generaties integratie debatten wel kunnen concluderen, is dat het voor een moslim vrijwel onmogelijk is om het hoogste level van integratie te bereiken. Dat gaat je gewoon nooit lukken!

Toch hoor je als moslim wel eens: “Nee, maar dat geldt niet voor jou. Jij bent anders!” Dat kan je aan de ene kant best als beledigend ervaren (wat het eigenlijk ook is), maar er zit ook iets van een compliment in. Kennelijk heeft degene die dat zegt een bepaald beeld van moslims of de islam, maar is door jou bij diegene ook een andere beeld ontstaan van in iedere geval jou als moslim en jouw islam. Daar heb je zelf waarschijnlijk niet zoveel voor hoeven te doen, behalve gewoon je zelf zijn. Het enige wat die persoon nog moet doorkrijgen, is dat jíj niet anders bent en dat jíj niet de uitzondering bent, maar juist die moslims en islam die in zijn/haar bevooroordeelde hoofd zit.

Elkaar leren kennen en begrijpen gaat niet door massa-integratie van grote groepen, maar gebeurt één-op-één. Mooi voorbeeld daarvan is dat de Profeet Mohammad vrede zij met hem de gevluchte migranten uit Mekka koppelde aan families van de Ansaar (die in Medina woonden), zodat ze op individueel niveau verantwoordelijk werden voor elkaar en er een band van liefde en saamhorigheid kon groeien.

Wat in ons landje dan ook mislukt is, is massa-integratie. Een geslaagde integratie moet je dan ook niet verwachten van mensen die nooit een moslim van dichtbij hebben gezien of ze alleen van sprookjes en de media kennen. Voor integratie is contact nodig! En daar worden we allemaal in bovenstaande vers toe aangespoord. Integratie op individueel en lokaal niveau. De integratie met je klasgenoten, je buren, je collega’s en alle andere mensen in je dagelijkse leven. Daar moet je je op richten. Daar kan je verschil in maken.

In bovenstaande vers zegt Allah swt dat hij ons verschillend heeft gemaakt. Dat houdt dus ook in dat je verschillen moet accepteren, en laat dat accepteren van verschillen nou net het moeilijkste zijn. Niet alleen voor veel mensen die willen dat je integreert, terwijl ze zelf de eigen deur op slot houden, maar zeker ook voor veel moslims, die op alles en iedereen commentaar leveren als ze niet precies zo zijn en doen als zijzelf.

En hij heeft ons verschillend gemaakt, zodat we ‘elkaar leren kennen’. Dat betekent dat ook wij als moslims niet in onze eigen (heilige) huisjes moeten verschuilen, maar ook zelf erop uit moeten om die ander op te zoeken of uit te nodigen en te begrijpen. Let op! Om elkaar te begrijpen en niet om te proberen om die ander te transformeren naar een versie van je zelf.

Een mooie en wellicht inspirerende uitleg van deze vers, vind je in dit filmpje van Moez Masoud, inclusief dramatische editing en dito achtergrondmuziek.

Dit is deel 26 van Jouw Dagelijkse Dosis. Iedere dag in de Ramadan schrijft, presenteert of declareert een team van gasten een reflectie over de juz’ die praktisch de hele oemmah die dag leest. Alle lezers worden uitgenodigd hetzelfde te doen, en hun eigen reflectie op de juz’ van de dag in de reacties te plaatsen.

Jouw Dagelijkse Dosis:

Jouw Dagelijkse Dosis 2017/1438:

ReFlex is WBH’er van het eerste uur. Geboren in de jungle van India, opgegroeid in de straten van Rotterdam-West. Het leven is een paradox, dus is hij getrouwd met een Amsterdamse Pakistaanse. Hij is apotheker van beroep, Ajax-supporter van nature. Plezier haalt hij uit zijn islamitische studies, uit zijn sport en vooral uit zijn gezin en twee kinderen! Oh ja...en zijn naam is Jilani Sayed.

Lees andere stukken van