Voorpagina Cultuur, Islamofobie, Maatschappelijk, Moslimhaat, Opinie, Samenleving, Vrijheid van meningsuiting

Docent Haagse Hogeschool: seksuele intimidatie vooral een probleem van moslimmannen

Hé, jij daar! Ja, jij, moslim. Of om nog preciezer te zijn, “moslimman”. Ik zou je willen vragen te kappen met jullie dochters vanaf hun prille jeugd te vertellen dat ze hoeren zijn als ze geen hoofddoek of boerka dragen.

Waar ik deze onzin in godsnaam vandaan heb, vraag je?

Geloof het of niet, maar dit is min of meer de teneur van een opiniestuk dat een aantal dagen terug op de website van de Haagse Hogeschool werd gepubliceerd, in het kader van de discussie over seksuele intimidatie.

Natuurlijk is iedereen vrij om te schrijven wat zij of hij wil. En ja, ook als het een zoveelste ongefundeerde sneer richting moslims is; een stinkende natte wind verpakt in een verfrommeld omhulsel genaamd “opinie”.

Voor de nuchtere moslim, die wel wat hulp kan gebruiken bij het navigeren door het moeras van bedorven onderbuikgevoelens en hapklare oneliners in Nederland, volgen hieronder een aantal (hopelijk) bruikbare tips.

Tip 1: Wees de koele kikker

“Maar de SGP bestaat uit doetjes vergeleken met bijvoorbeeld de Islam als het om vrouwenrechten gaat. Vrouwen vanaf de kleuterleeftijd indoctrineren met het idee dat ze hoofddoeken en boerka’s moeten dragen, omdat ze anders hoeren zijn en erom vragen verkracht te worden, is niet sjiek. Het geïnstitutionaliseerd slaan van ongehoorzame vrouwen die seks weigeren… niet zo fijn. Genitale verminking van baby’s die nog geen eigen mening hebben kunnen ontwikkelen en zich niet kunnen verweren tegen deze misdaden. De Islamitische wereld is hevig gefascineerd door seksuele intimidatie.”

Heftig hoor! Je zou als rationeel mens bijna niet weten waar je moet beginnen met het opruimen van de scherven des realiteitszin. Maar wat er ook gebeurt, blijf, na het lezen van gebakken lucht als deze, de koele kikker. De kans dat je je vingers brandt en wordt weggezet met een “zie je wel!?“ of “nou, het is maar een meninkje hoor” is groot. En ga zeker ook bijvoorbeeld geen cynisch stuk vol halfbakken adviezen schrijven voor een moslimopinieplatform. Niet doen.

Tip 2: Schaam je niet voor schandelijk geblaat

Probeer vooral niet krampachtig dit soort “kritiek” te ontwijken of te negeren. Geloof me als ik je vertel dat dit bestaat en mensen daadwerkelijk zo denken. In het koppie van je buurman, tante Gerda die “het op feesboek heb gelezûh”, en zelfs dus, zoals hier, bij je hoogopgeleide docent bewegingswetenschappen.

Maar het is belangrijk om niet naïef te zijn, wanneer je reageert op dergelijke betogen. Zoals je al merkt, ben ik tot nu toe pijnlijk ver gebleven van inhoudelijke reacties op de verwijten en armzalige oproep voor moslimmannen, maar weet dat dit (zoals gewoonlijk) niet aan mij ligt. Een inhoudelijke reactie is zo goed als onmogelijk, omdat dit soort onderbuikstukken überhaupt elke vorm van inhoud missen. En waar inhoud mist, kan ook geen dialoog gevoerd worden. Dus bespaar je de moeite, en probeer niet andermans rommel op te ruimen. Vergelijk het met een goedwillend persoon die een plas braaksel in de trein aan de kant probeert te schuiven met zijn nieuwe Nike pattas. Heel nobel van je, maar niet echt snugger.

Tip 3: Sta op en doe iets!

En dan tot slot mijn laatste tip: activeer jezelf. Speciaal voor de huidige Opa Norma-kijkende, “exposende”, puberende reljeugd van tegenwoordig, wil ik duidelijk maken dat je niet online, in een ongemakkelijk lange vlog, iedereen te tering moet wensen. Neen. Verre van dat zelfs.

Activeer jezelf. Laat je medelanders op een beschaafde manier zien wat jouw zo vermaledijde geloof en cultuur zo mooi maakt. Doe dit vooral bij de mensen die er open voor staan. En vooruit, misschien dat je incidenteel zelfs de rabiate “islamcriticus”, die jou het liefst ziet vertrekken, je tijd en energie zou kunnen gunnen.

Maar wat je ook doet, voel je vooral niet gedwongen deel te nemen aan het, nu al jaren durende, verziekte publieke debat, dat blijkbaar niet gevoerd kan worden zonder het versleten moslimframe, en al haar bijkomende fabeltjes en creatieve verzinsels.

Onder druk van studenten naar aanleiding van eerder genoemde column stopt docent Herre Faber na vijf jaar met zijn columns in het online studentenblad van de Haagse Hogeschool

Een bemoeial van jewelste, maar altijd met de beste intenties. Een Hagenees die zich druk maakt om wat er allemaal in het Binnenhof wordt uitgespookt en zijn tijd het liefst besteedt aan kijken naar politieke drama's die zich her en der afspelen. In ieder geval is hij nooit te beroerd om, op een ietwat omslachtige en bombastische manier, zijn irritaties en beste wensen voor onze samenleving de vrije loop te laten.

Lees andere stukken van Sidi