Voorpagina Algemeen, Bekeringsverhaal, Ervaringen, Islamofobie, Maatschappelijk, Media, Moslimhaat, Opinie, Persoonlijk, Politiek, Racisme, Samenleving

De dagelijkse strijd tegen vooroordelen

“Hey Nouredine/Marco, hoe is het nou? Jij bent moslim geworden toch? Hoe ervaar je al die kritische (negatieve) media-aandacht dan?”

Tot voor kort beschouwde ik het als een mogelijkheid om mensen over mijn persoonlijke geschiedenis te vertellen en ze uit te leggen hoe ik islam als een verrijking van mijn leven beschouw. Onder het mom van: slechte publiciteit bestaat niet. Wilders laat een brain-fart? Ik duid die ish en breng ons verder! Een kwinkslag en een verbaal schot voor de boeg en ik ga weer door!

Helaas zijn we inmiddels de fase van simpelweg slechte publiciteit ver voorbij en is vrij intensief haatzaaien eerder regel dan uitzondering. Een greep uit de laatste week:

Een van mijn geliefde docenten – orthodox, hanafi van achtergrond, salafi van invulling – is door anonieme bronnen van de Amsterdamse gemeente en door het NRC als ronselaar bestempeld. Met naam en toenaam in de krant. Naam van zijn werkgever erbij. Naam van zijn kind erbij.

Bewijzen? Anonieme bronnen, een poster aan de muur in een vereniging waar hij te gast was, een voormalige leerling die naar Syrië is gegaan. Tegenbewijzen? Mails, lezingen en video-opnamen waarin hij jongeren met klem afraadt af te reizen, niet opgenomen in het artikel, want te laat voor de deadline.

Persoonlijk bewijs: ik ben met deze fijne gast op reis geweest door Turkije en we hebben er uitgebreid over gesproken, over de onwijsheid van het strijden in situatie waarin je geen positieve bijdrage kunt leveren. Waar je als opstandige puber niets te zoeken hebt. Dat je je beter op Nederland en islam kunt richten, goed zijn voor je ouders, hulporganisaties steunen in Nederland. En ga zo maar door.

Nummer 2, vers van de pers: de vrouw van een zeer, zeer, zeer goede vriend van mij en de missus, is iemand die al jaren werkzaam is op het snijvlak van mens en maatschappij, van cultuur en religie. Een vakmens. Iemand met gevoel voor maat en traditie in haar religie. Die vervolgens doodleuk van salafisme wordt beschuldigd (alsof het bij voorbaat al een misdaad is om een vorm van orthodoxie aan te hangen), van steun aan moslimbroederschap, Hamas en weet ik veel wie, van het zijn wolf in schaapskleren, omdat ze…. “zwaar gesluierd” is en foto’s van mekka op haar profiel heeft.” Geen grap.Een vrouw met hoofddoek die vrijwillig naar Mekka is geweest. Oh hemel, de horror, de horror!

‘Gewoon’ even een greep uit de dagelijkse bak troep die ik en de mijnen over ons uitgestrooid krijgen. ‘Gewoon’ in de krant, op de tv, en sociale media laat ik dan nog even buiten beschouwing.

Vraag je me wat me dat doet dan zeg ik je eerlijk: het gaat me niet in de koude kleren zitten. Het doet pijn. Ik maak me zorgen over mijn moslimfamilie en over onze jongeren die klap op mentale klap krijgen.

Maar aan het einde van de dag maak ik de som op voor mijzelf: ben ik lief geweest voor mijn vrouw en naasten? Heb ik goed werk gedaan? Heb ik mijn hoofd en lichaam gezond gehouden? Heb ik aan mijn verplichtingen voldaan richting mijn Schepper? Als er een nee tussen zit -en er is altijd wel een nee – dan is er werk aan de winkel. Dat is niet erg want dat is des mensens.

En al die haters, haatzaaiers, kibbelende kroegtijgers en toetsenbordstrijders maken het misschien vervelend voor me als moslim, maar uiteindelijk zal ik blijven strijden met alles wat ik in me heb om die radicale gelijkwaardigheid waaraan ik me verbonden heb te eren, om mijn rechten me niet te laten ontnemen, mijn plichten niet te laten verzaken en me tot in het extreme in te zetten voor een betere wereld.

Niet schrikken: maar dat is mijn jihad.

Lobi, ouwes, want haat is er al genoeg.

Afbeelding: pixabay.

 

 

Volg Wij Blijven Hier! ook op Twitter 

8 Reacties op De dagelijkse strijd tegen vooroordelen

 1. avatar Zaythile says:

  Alles is zoals in het leven )

 2. avatar Pater Verguur says:

  Jullie maken soms ook vooroordelen kapot, bv met de cartoonrel van Wilders hebben moslims bij heel veel – zo niet alle – Nederlanders verbazing gewekt door niet meteen de straat op te rennen en dood aan Nederland te scanderen, in tegenstelling tot bv de Deense cartoonrellen.

  Het bleef beperkt tot Pakistan.

  Eerlijk is eerlijk, een compliment is hier op zijn plek!

 3. avatar Emre Nerak says:

  @Pater Verguur: Natuurlijk wisten wij dat wij ons om dat cartoonwedstrijdje van Wildersje niet druk hoefden te maken. En dat die niet door zou gaan zagen we ook al vroeg aankomen. Het ging Adolfje Wilders alleen maar om free publicity. Zoals de steun en airplay in het Pastafarisme proces steeds met een boogje naar het PVV’tje wees. Net als destijds met wat ophef over een boekje over een objectief gezien dapper tegenhangertje van onze Islam, het Xzemenisme, wat zich afspeelt in een op Türks ondernemerschap draaiend Nederland. En andersom met de Türkse vloggers, feitelijk nieuwe rebellen (= helden) in Zaanstad. Aldofje Wilders zal binnenkort wel wéér wat vinden. En wij zullen ons er wéér niet druk over maken, want Allah heeft Nederland al voor zich gewonnen, het is alleen nog een kwestie van tijd eer de karakterloze autochtoontjes dit toe moeten geven.

 4. avatar Abdelmajid says:

  @Pater Verguur

  Ik ga je wat verklappen, ooit had een bekend islamitische geleerde gezegd: stilte is het beste antwoord voor een idioot.

  Wat valt er te discussiëren en te verdedigen terwijl de profeet Mohammed saw de beste persoon is die ooit deze aarde heeft bewandeld? De persoon saw die door Allah werd verkozen boven alle andere profeten, djins en mensen.

  Als men mijn profeet saw beledigd dan denk ik hun situatie is net als een vos die een prachtige tuin in loopt met allerlei lekkernijen. Probleem is die lekkernijen hangen heel hoog. De vos probeert de lekkernijen te bereiken en het lukt hem niet.

  Wat doet die vervolgens? Draait zich om en zegt ach, het zou wel troep zijn en niets waard zijn. Alleen gescheld resteert hem.

  Dat is nou Wilders en al dat gespuis ze kunnen op tv komen, miljoenen verdienen en wat dan ook. Hun zouden altijd herinnerd worden als de meest vulgaire en verdachte mensen ondanks hun aanhang en faam.

  En de profeet saw, die wordt herinnerd en zijn voorbeeld saw volgt iedereen tot 1400 jaar na zijn dood. Dus zeg mij who the fuck is Wilders om mij er enigszins druk om te maken?

 5. “En de profeet saw, die wordt herinnerd en zijn voorbeeld saw volgt iedereen tot 1400 jaar na zijn dood. Dus zeg mij who the fuck is Wilders om mij er enigszins druk om te maken?”

  Niet iedereen volgt zijn voorbeeld. Niet iedereen is moslim.

  Maar inderdaad, alsof de mening van een racist, fascist en islamofoob als Wilders over de profeet vzmh ertoe doet. Dat is de omgekeerde wereld.

 6. avatar meliha says:

  @Rosalinda Wijks
  “En de profeet saw, die wordt herinnerd en zijn voorbeeld saw volgt iedereen tot 1400 jaar na zijn dood. Dus zeg mij who the fuck is Wilders om mij er enigszins druk om te maken?”

  Niet iedereen volgt zijn voorbeeld. Niet iedereen is moslim.”

  Nee, inderdaad Rosalinda niet iedereen volgt zijn voorbeeld. Hoe paradoxaal kun je zijn. Hoe gebrainwasht kun je zijn. Dat je in 1 alinea “de profeet saw” en “who the fuck” kunt gebruiken. Weet je wat “fucken” betekend, Rosalinda? NEUKEN. Je bent veramerikaniseert, maar hebt het niet eens door. Je islamitische taal is gehackt door Netflix en je vrienden om je heen. Taal is besmettelijk. Heb je een gespleten tong of een gespleten identiteit? Waar sta je nu?
  Ik bedenk mij ineens dat als ik dat zinnetje zou vertalen naar het Turks en in het Turks bij Turken zou uitspreken, hoe dat zou klinken.. nee, ik kan er niet eens aan denken. Verloren generatie moslims….

 7. avatar Abdelmajid says:

  @Meliha

  Ik ben degene die het woord ”fuck” heeft gebruikt en niet Rosalinda. Zei had me gequoot . En die who the fuck heb ik gebruikt refererend naar Wilders voor alle duidelijkheid. Dat zo’n onbenullig persoon de profeet vzmh durft aan te vallen. Maar inderdaad dat was niet netjes om zo’n woord te gebruiken mijn excuses daarvoor.

  @Rosalinda

  ”Niet iedereen volgt zijn voorbeeld. Niet iedereen is moslim. ”

  Goh seriously? Dank dat je dat even vermelde dat wist ik nog niet. Wellicht als je wat beter leest kwam je erachter dat ik hiermee alleen moslims bedoel. Want wie anders volgt de profeet vzmh of hebben we hier te maken met een grammar nazi? :)

 8. avatar meliha says:

  De juiste reactie wanneer je als moslim wordt aangevallen en wordt geprovoceerd.
  Khabib Nurmagomedov uit Dagestan versus Conor McGregor uit Ierland.
  https://www.youtube.com/watch?v=Z4N5nSOeGI4

  En wie heeft er gewonnen?
  Khabib Nurmagomedov. Hier zijn reactie. https://www.youtube.com/watch?v=yK8SO5vgA30

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.