Voorpagina Politiek

Wat mijn optreden in de Tweede Kamer met mij heeft gedaan

Heb al een week longproblemen waar de dokters maar geen diagnose bij kunnen stellen. Ondanks de broze gezondheid, ben ik afgelopen zaterdag naar de open dag in de Tweede Kamer gegaan. Het was een uitgelezen kans om mijn kinderen het hart van onze democratie te laten zien. Zelf ben ik vaker in de Tweede Kamer geweest, maar voor Saliha en Ekrem zou het de eerste keer zijn.

Een mooi programma met een speurtocht voor de kids en een rondleiding door het parlement. Saliha en Ekrem hebben enkele Kamerleden het hemd van het lijf gevraagd en ik mocht zitting nemen in de plenaire zaal om uiteindelijk mee te doen met het #ikviermijnstem debat.

SP Kamerlid Mahir Alkaya poneerde een stelling voor het invoeren van een kiesplicht, D66-kamerlid Monica Den Boer was voor behoud van het kiesrecht. Vervolgens was er de gelegenheid voor burgerkamerleden om te reageren. En zo stond ik opeens achter de interruptiemicrofoon. Mijn reactie kan je hieronder terugkijken.

Voor een ander onderdeel van het debat waren er drie gouden enveloppen onder de zetels verstopt. De gelukkige vinders mochten achter het spreekgestoelte plaatsnemen om de plenaire zaal toe te spreken. In eerste instantie vond ik niets onder mijn stoel, maar daar zat hij toch. Ik probeerde tevergeefs de envelop aan de persoon naast mij te geven, maar zij bedankte vriendelijk. Ach, ik had toch niets te verliezen, dacht ik.

De stelling was ingegeven op het al dan niet verlagen van de kiesgerechtigde leeftijd.

Eenmaal achter het spreekgestoelte vroeg ik mij hardop af of ik, als eerste gehoofddoekte vrouw achter het spreekgestoelte, nu een primeur te pakken had. Dat werd door de voorzitter bevestigd en kreeg veel bijval van de plenaire zaal. Tegelijkertijd werd het op Twitter ook bevestigd door oud Kamervoorzitter Frans Weisglas. Geen enkel benul hebbende over welke reacties dit allemaal zou losmaken…

Sindsdien is mijn mijn Twitter account ontploft, vindt Wilders mij een agressieveling, krijg ik allerlei verwijten, maar ook heel veel steun.

Vanwege mijn bestuursfunctie bij Platform ZijN heb ik veel contact met politici, maar ben apolitiek. Bewust heb ik de afgelopen jaren een lidmaatschap of een politieke functie, op welk niveau dan ook, op een afstand gehouden. Maar na de reacties van de afgelopen dagen denk ik dat een heroverweging op zijn plaats zal zijn.

Wat vinden jullie?