Voorpagina Jouw Dagelijkse Dosis 2019 / 1440

Ramadan 2019: elke dag een Koranreflectie. Doe je mee?

‘Beste Jouw Dagelijkse Dosis crew, beste Kauthar, Pasha, Noureddine, Anouar,de heer Tasneem, Ronald, Laura, Anne , Assia, Rahma en Mariam (hopelijk ben ik niemand vergeten). Ik wil jullie hartelijk bedanken voor jullie waardevolle bijdrages. Voor mezelf kan ik zeggen dat ik veel nieuwe inzichten heb verworven dankzij jullie stukken. Deze stukken hebben de maand ramadan, ramadan voor mij gemaakt, omdat ik op een andere manier focuste op de koran.’

In 2014 liet een van onze lezers, Hilal, deze hartverwarmende reactie achter op het laatste stuk van Jouw Dagelijkse Dosis dat jaar, onze Ramadanserie. Daarin publiceren we elke dag een reflectie op een deel van de Koran. Ook in 2019 gaan we hiermee verder.

Dit naar het gebruik van moslims om elke dag 1/30 te lezen, een juz’, en daarmee aan het eind van de Ramadan de Koran van kaft tot kaft te lezen. Met deze serie lezen en reflecteren we online samen, al een aantal jaar.

Zo schreef Aya Sabi op haar poëtische wijze een reflectie over de tekenen van Allah die altijd met ons zijn, de ‘kleine mirakels die één groot wonder vormen: de Koran.’ Dino Suhonic nam ons met zijn reflectie mee naar Bosnië en deelt hoe zijn oma hem in een donkere schuilkelder leerde hoe dichtbij God kan zijn. Ook Abdulwahid van Bommel schreef over de nabijheid van God.

Jamillah Sherally schreef haar reflectie met een groene blik, Anne Dijk de hare vanuit genderperspectief, Nadia Benaissa reflecteerde over hedendaagse farao’s. Tasneem Sadiq schreef over de relatie tussen verschillende verzen, Enis Odaci over hoe God ons een spiegel voorhoudt.

En dan een reflectie van Pasha Cayman op een grote terugkerende vraag: als God bestaat en barmhartig is, waarom is er dan zoveel leed op de wereld? Nazir Bibi schreef een stuk voor iedereen die even het licht niet meer ziet.

Zoals je ziet is met de jaren is ook het aantal schrijvers gegroeid, een hele opsomming zou niet meer in die eerdergenoemde reactie van Hilal passen. Daar zijn we blij mee en dankbaar voor, want wat hebben we daarmee een mooie variatie aan materiaal mogen plaatsen. Het opsommen hier was erg moeilijk, omdat er zoveel moois en belangrijks is, en dit lijstje zeker niet uitputtend.

We zijn verheugd dit jaar weer deze mooie reeks te mogen starten. En weet je wat bij ons ook gevoelens van vreugde en dankbaarheid oproept? Jullie. Jullie meelezen, delen en reageren. Samen maken we Jouw Dagelijkse Dosis bijzonder.

Ook na de Ramadan, want de reflecties zijn tijdloos en we hopen dat ze ons allen blijven inspireren om onze relatie met de Koran te blijven versterken. Zo stelt Noureddine Marco Steenvoorden in een van zijn reflecties vragen die nog elke dag relevant zijn.

Stel jezelf de vraag: kan ik meer uit dit prachtige boek halen? De reflecties die we de afgelopen maand met jullie gedeeld hebben, dienen als een startpunt: maak de Qur’an relevant in je leven en bouw je eigen herinneringen en reflecties op. Jij en de Qur’an. De Qur’an en jij. Het woord van Allah en jij. Jij en Allah. Bevraag elkaar over jullie ervaringen, maar bevraag allereerst jezelf: hoe ga ik de springplank van de Ramadan gebruiken om mezelf verder te ontwikkelen, om mezelf tot taqwa (Godsbewustzijn) door te laten groeien?

Opdat we elkaar versterken in het beantwoorden van die vragen. We danken eenieder die daaraan bijdraagt, op wat voor manier dan ook.

Een gezegende Ramadan toegewenst.

 

Jouw Dagelijkse Dosis 2019 / 1440:

Wij Blijven Hier werd in 2005 opgericht, omdat ze vonden dat ze er nog niet waren. Inmiddels zijn ze 3000 bijdragen rijker, die vrijwillig door beginnende én gearriveerde verhalenvertellers worden geschreven. Verschillend van columns, persoonlijke ervaringen tot verborgen nieuwsfeitjes. Ze kijken op hun eigen manier tegen de wereld aan, en vertellen zélf het verhaal. Wie zijn ze? Kijk om u heen. Want ze zijn hier. Zij Blijven Hier!

Lees andere stukken van de WBH Redactie