Randa Elabeidi (42) moest tien jaar lang bij de GGZ in behandeling, want opgroeien in verschillende werelden kent wel wat uitdagingen. Inmiddels is ze getrouwd, moeder van drie dochters en heeft ze een coaching praktijk. Daar put ze uit haar eigen ervaringen om anderen te helpen. Super!
Te ‘vernederlandst’?
Van huis uit word ik soms ‘te vernederlandst’ genoemd, maar in witte kringen heb ik nog steeds te maken met discriminatie. Daar wordt geen rekening gehouden met mijn Arabische achtergrond. Als moslims worden we zo van verschillende kanten belaagd.
Maar ik hoor bij al die kanten en leef hier. Deze vormen van uitsluiting leiden tot psychische klachten, terwijl daar hulp voor vragen ook veel in de taboesfeer blijft hangen. Van huis uit kreeg ik mee dat je niet de vuile was op straat gooit en daar niet teveel over praat.
Dat heeft denk ik te maken met schaamte, hshoema. Ik kan me ook voorstellen dat sommige mensen het ook heel lastig vinden om naar een hulpverlener te gaan die hen niet zal begrijpen en geen oog heeft voor de cultuurverschillen.
Want in de tien jaar dat ik bij het GGZ hulp kreeg, heb ik nooit een hulpverlener van kleur gezien. Er zijn bepaalde dingen die zij dan niet begrijpen, omdat zij heel anders tegen bepaalde zaken aankijken vanuit de eigen cultuur. Het voelt daardoor ook niet veilig.
Nederlands, Jordaans, moslim
Ik zie dat veel jongeren die in verschillende culturen opgroeien met uitdagingen worstelen waar ze niet over durven te praten. Zo kan een persoon zich nooit ècht ontwikkelen tot de degene die hij werkelijk is. Omdat hij altijd aan een bepaald beeld zal moeten voldoen.
Wat ik na jaren heb geleerd is dat het erom gaat wie ik ben en waar ik voor sta. Ik zie dat mijn dochter probeert erbij te horen, maar je zult nooit helemaal ergens bij horen als je tussen verschillende culturen leeft. Leer dat loslaten. Ik voeg verschillende aspecten samen die bij mij passen, en dat is oké.
Ik ben Nederlands, Jordaans, moslim en doe dat op mijn eigen manier. Ik laat iedereen volledig in diens waarde, ongeacht kleur, afkomst, religie of wat dan ook. Dat vind ik het allerbelangrijkste, omdat iedereen het recht heeft te zijn wie diegene is. Als we dat zouden kunnen, dan kan de wereld er een stuk mooier uitzien.
Deze productie maakt deel uit van onze multimedia podcast Super Moslims.
Volg ons op social media