Voorpagina Super Moslims

‘Ik ben er voor anderen en heb een doel’ – Zeynep Aktalan

Ze dacht vroeger dat ze ‘maar een MBO student’ was, nu draagt ze vooral uit dat je met elke achtergrond iets voor anderen kunt betekenen. Zeynep Aktalan (20) koos voor waar haar hart ligt, studeert audiovisuele media en fotografeerde voor een bijzondere moskee expositie. Super!

‘Maar’ een MBO student?

Iedereen had altijd hoge verwachtingen van mij, dacht dat ik HAVO zou studeren en advocaat zou worden. Maar toen besefte ik dat dat niets voor mij is. Ik dacht eerst ‘ik ben maar een MBO student’, maar nu denk ik dat dat niet klopt. Ik heb gekozen voor wat ik zelf wil en daar ben ik blij mee.

Fotografie zie ik als een middel om mezelf te uiten en mooie dingen om mijn heen vast te leggen. Van school kregen we de opdracht om een expositie te maken en daarvoor te crowdfunden. Ik had voor mijn project The Imams meer dan vijfhonderd euro ingezameld, het meeste van de klas, mijn docenten waren helemaal onder de indruk.

Kijkje in de moskee

Ik wilde iets positiefs over de islam en de moskee maken. Ik ga daar graag heen en wilde het warme gevoel daarvan delen door imams, islamitische sprekers en predikanten fotograferen.

Ze zijn ook belangrijk voor ons als familie, het zijn niet alleen mensen die gebeden leiden en preken, maar ook lief met anderen omgaan en helpen. Mijn doel met het project was een brug bouwen voor mensen die helemaal niks van de moskee weten, en ik heb mooie reacties ontvangen.

Sommige niet-moslims vroegen dan of iedereen familie is in de moskee, omdat het er zo warm en gezellig uitziet op de foto. Maar het zijn gewoon imams en mensen die naar de moskee komen. Tijdens het gebed is het fijn om met elkaar te zijn; het is zo knus, mensen knuffelen elkaar en lachen. Dat is mooi om te zien.

Moslim met een doel

Ik geef les in de moskee en volg zelf ook lessen om de Koran te kunnen lezen. Dat is niet makkelijk, je kunt daar eeuwig mee bezig blijven. Een reden om het te blijven proberen is de liefde voor islam.

Soms voel ik me zo slecht, dan ga ik toch naar de les en voel ik me weer goed. Ik heb een druk leven, maar bezig zijn met Arabisch en de Koran is een medicijn voor mij.

Ik vind dat een moslim nooit alleen van huis naar werk moet gaan, we moeten iets doen voor de samenleving. Dat vind ik echt belangrijk, dat je voor je medemens opkomt. Je moet niet alleen leven voor jezelf. Ik studeer dan misschien wel aan een MBO, maar ik ben absoluut niet nutteloos. Ik ben er voor anderen en heb een doel.

Alle foto’s in dit artikel zijn door Zeynep gemaakt, de imam op de foto is Ugur Demirci.

Deze productie maakt deel uit van onze multimedia podcast Super Moslims.

Kauthar verhaalt voor diverse media en werkt ook als campaigner, moderator, coördinator en trainer. Dit doet zij met/voor verschillende organisaties, waaronder DeGoedeZaak, OneWorld, De Correspondent, Milieudefensie, Fossielvrij, NieuwWij en Het Parool. Met WijBlijvenHier! produceert ze de multi media podcast Super Moslims, waarvan zij ook een van de hosts is.

Lees andere stukken van Kauthar