Voorpagina Super Moslims

Tropenarts Jamilah in actie voor vluchtelingen #SOSMoria

Jamilah is tropenarts. Ze werkt als medische coördinator voor Stichting Bootvluchteling op het Griekse Moria, het grootste vluchtelingenkamp in Europa.  Met #SOSMoria roept ze op tot actie tegen een humanitaire crisis door het coronavirus.

Tropenarts in actie

‘Kun je me horen? Zal ik het gordijn dicht doen?’ Het was even zoeken, in quarantaine onze podcast virtueel opnemen en niet gezellig op de bank samen met onze gast.

Maar wat zijn we dankbaar dat het toch nog allemaal kan, en dat technologie zelfs extra mogelijkheden biedt. Zo spraken we voor deze aflevering bijvoorbeeld Jamilah Sherally, die momenteel duizenden kilometers verderop zit.

Jamilah is tropenarts en heeft de afgelopen jaren met verschillende internationale organisaties gewerkt in onder andere Nigeria en Mali.  Nu is ze in Moria, Griekenland, waar ze dagelijks geconfronteerd wordt met wat de uitbraak van het coronavirus voor duizenden vluchtelingen in Griekenland zou kunnen betekenen: een groot fiasco.

‘Het is hier een tikkende tijdbom, een kwestie van tijd voor we hier ook een uitbraak hebben. Daar maak ik me ernstige zorgen over want als het virus hier ook komt, dan wordt het, tja, ja… Een humanitaire crisis.’ 

#SOSMoria

Om aandacht te vragen voor deze crisis heeft Jamilah zich aangesloten bij #SOSMoria, een noodoproep van meer dan 40.000 artsen en burgers om de vluchtelingen in Moria in veiligheid te brengen tegen het coronavirus.

Als Europa nu wegkijkt kan deze situatie ontaarden in een medische ramp, en die kan een fatale uitwerking hebben op de normen en waarden van de gezondheidszorg van Europa.

Hiertegen moeten we de vluchtelingen, de Griekse bevolking die al jarenlang klem zit, en onze gehele Europese bevolking beschermen.

Wil je deze oproep steunen? Check dan vooral de website van #SOSMoria voor meer info. 

Klappen en flappen

We maken er in de uitzending wat grappen over, maar hoe mooi zou het zijn als we niet alleen klappen voor zorgverleners, maar waar mogelijk ook letterlijk hun werk mogelijk maken. Al helemaal voor de vluchtelingen die niet zoals wij hier toegang hebben tot een (medisch) vangnet.

Jamilah gaf aan dat donaties echt het verschil kunnen maken, daarmee kunnen zij en haar collegae verder met het bieden van de hoogst noodzakelijke zorg. Dus mocht je wat kwijt kunnen, check dan de website van Stichting Bootvluchteling en hun Facebook.

In de podcast praten we verder met Jamilah over waar ze kracht en inspiratie uit put, mooie momenten, kittens en als je een goede boomerang wil zien moet je vooral ook de video checken.

Wil je het hele gesprek horen en zien wie we nog meer spraken? Dat kan via Spotify, Apple Podcasts of Anchor. En check ook onze social media voor toffe visuals en snippets, vooral op instagram.

Super Moslims?

Nieuw hier? Welkom! Mocht je je afvragen wat dit hele Super Moslims ding is, check dan vooral even dit artikel. Kort gezegd: deze multimedia podcastproductie gaat over Super Moslims, van die toffe mensen die wat ons betreft veel meer podium verdienen.

Wie deze Super Moslims zijn? Kunstenaars, politici en activisten, maar ook ‘gewone’ Nederlanders: studenten, ouders, langstudeerders, werkzoekende, hipsters, salafis, sufis,  jij en wij.

Want als je structureel wordt uitgesloten door discriminatie en islamofobie is ‘gewoon je ding doen’ ook super. Just saying.

Om de week gaan we in gesprek met moslims die een bijzonder verhaal te vertellen hebben, en we gaan zelfkritiek niet uit de weg: wat kunnen wij beter doen?

Met de podcast bieden we je ook wat te lezen en te kijken, zoals beschouwende artikelen, interviews en illustraties voor de website en social media. Are you in?

Foto Jamilah: Tessa Kraan

Kauthar verhaalt voor diverse media en werkt ook als campaigner, moderator, coördinator en trainer. Dit doet zij met/voor verschillende organisaties, waaronder DeGoedeZaak, OneWorld, De Correspondent, Milieudefensie, Fossielvrij, NieuwWij en Het Parool. Met WijBlijvenHier! produceert ze de multi media podcast Super Moslims, waarvan zij ook een van de hosts is.

Lees andere stukken van Kauthar